Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας του Τέξας, ο σημαντικότερος διαγωνισμός κρασιού στις Η.Π.Α κι ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο, χάρη στην “αφρόκρεμα” γευσιγνωστών που συγκεντρώνει.

Πάνω από 70 άτομα, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι Master Sommeliers και Masters of Wine, έρχονται απ’ όλη την Αμερική και τον Καναδά, μαζί με συνάδελφους τους από την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός κρατάει τρεις μέρες. Τις δύο πρώτες δοκιμάζουν όλα τα δείγματα και την τρίτη μέρα, επανεξετάζουν τα κρασιά που έλαβαν την ανώτερη διάκριση και που είναι τα Judges Selection. Από αυτή την διαδικασία, κάποια θα βγουν τα κορυφαία κρασιά σε κάθε κατηγορία.

Τον διαγωνισμό διοργανώνουν δύο Master Sommeliers -ο James Tidwell και ο Drew Hendricks- οι οποίοι διοργανώνουν επίσης το συνέδριο TEXSOM κάθε Αύγουστο και πάλι στο Ντάλλας. Το συνέδριο αυτό, θεωρείται το σημαντικότερο με επίκεντρο το κρασί στη βόρειο Αμερική, συγκεντρώνοντας περίπου 1000 επαγγελματίες beverage directors και οινοχόους. Όλοι αυτοί, συγκεντρώνονται στο resort όπου διοργανώνεται το συνέδριο και παρακολουθούν συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια και γευστικές δοκιμές για τρεις μέρες. Στόχος του TEXSOM, είναι η υποστήριξη και η προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα του κρασιού, η πιστοποίηση των οινοχόων και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα επαγγελματικά πρότυπα.

Λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των διοργανωτών σε σχέση με το επάγγελμα του οινοχόου, στον διαγωνισμό TEXSOM International Wine Awards, έχουν δημιουργήσει το λεγόμενο Somm Retreat. Προσκαλούν δηλαδή κορυφαίους οινοχόους από κάθε γωνιά της Αμερικής, που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για να πάρουν το Advance δίπλωμα ή τον τίτλο του MS, οι οποίοι βοηθούν στο διαγωνισμό δοκιμάζοντας τα κρασιά, γράφοντας ολοκληρωμένα tasting notes για κάθε κρασί που βραβεύεται με ασημένιο ή χρυσό, σερβίροντας κλπ. Εκτός όλων αυτών, πριν ξεκινήσουν την εργασία τους κάθε πρωί, οι οινοχόοι παρακολουθούν σεμινάρια από κορυφαίους ομιλητές οι οποίοι παρευρίσκονται ως κριτές στο διαγωνισμό.

Φέτος απεστάλησαν στο διαγωνισμό 3581 δείγματα από 28 χώρες με μέσο όρο τιμής λιανικής 33-35$. Οι τιμές κυμαίνονταν από 2.99$ έως 700$+.

Το ελληνικό κρασί ακόμα μία χρονιά διακρίθηκε: εστάλησαν 120 διαφορετικές ετικέτες από όλη την Ελλάδα. Από τις ετικέτες αυτές, 20 έλαβαν χρυσό μετάλλιο. Τα χρυσά και φυσικά τα Judges Selection βραβεία, θα ανακοινωθούν στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης ProWein, στο Ντίσελντορφ, την Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Είναι σημαντικό κι ελπιδοφόρο, πως σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο, το ελληνικό κρασί βρίσκεται και διακρίνεται στις διεθνείς αγορές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας