Χρυσοί Σκούφοι

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία».

Το κερκυραϊκό της χρώμα διατήρησε η κορυφή των Χρυσών Σκούφων χάρη στην ανακήρυξη για άλλη μια χρονιά του «Etrusco» ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας για το 2019. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» και το «Botrini’s».

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 («Grandma’s» στην Ίο, «Διόνυσος» στην Ελούντα, «La Veranda» στη Μύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria».

Για τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία.

Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία.

Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Σημειώνεται ότι για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28 ενώ τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Την τελετή παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και Κατερίνα Μισιχρόνη μεταφέροντας στους προσκεκλημένους την αύρα της παράστασης «Το Δείπνο» στο οποίο πρωταγωνιστούν κάθε βράδυ στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο προσκεκλημένος Ιταλός σεφ Davide Scabin, βραβευμένος με αστέρι Michelin  και πολλές φορές μέσα στην λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το εστιατόριο του «Combal.Zero» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο κάστρο Ρίβολι, έξω από το Τορίνο, συμπλήρωσε με την παρουσία του την παρέλαση των μεγάλων τριάστερων και διάστερων σεφ που έχουν υπογράψει τα δείπνα των Χρυσών Σκούφων όλα αυτά τα χρόνια.

Τα βραβεία αναλυτικά

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  • Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
  • Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
  • Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
  • GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
  • Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
  • Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
  • Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
  • Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας