Παρόλο που το Brexit οδήγησε σε πτώση της βρετανικής λίρας και έκανε έτσι φτηνότερες τις διακοπές στη Βρετανία δεν συνέβαλε στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Σύμφωνα με την κατάταξη για τον τουρισμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Βρετανία έπεσε από πέμπτο σε έκτο πιο ανταγωνιστικό έθνος για ταξίδια φέτος. Μεταξύ των κορυφαίων 10 χωρών, ήταν το μόνο έθνος που έπεσε στην κατάταξη.

Η πτώση οφείλεται στη μείωση της βαθμολογίας της Βρετανίας σχετικά με τη διαφάνεια, για την οποία η Βρετανία βρίσκεται σήμερα στην 23η θέση παγκοσμίως καθώς και για το επιχειρηματικό της περιβάλλον.

Η λίρα κατέρρευσε όταν η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, χάνοντας πάνω από το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κάτω από τα 1,20 δολάρια, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από τον Ιανουάριο του 2017. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να πιέσει για γενικές εκλογές εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει να καθυστερήσει ξανά το Brexit.

Θεωρητικά, η πτώση της αξίας ενός νομίσματος μιας χώρας πρέπει να αποτελέσει πλεονέκτημα για τον τουρισμό, καθώς αυξάνει την αγοραστική δύναμη όσων κερδίζουν σε διαφορετικά νομίσματα, ενθαρρύνοντας τους ξένους επισκέπτες. Η πτώση της Βρετανίας στην κατάταξη του WEF υποδεικνύει ότι άλλοι δυνητικοί παράγοντες που σχετίζονται με το Brexit μπορεί να έχουν αντισταθμίσει την πτώση της λίρας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών, 3,3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη Βρετανία τον περασμένο Μάιο, μείωση περισσότερο από 5% από πέρυσι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας