Επιφυλάξεις για τις διατάξεις του τουριστικού νομοσχεδίου που προβλέπουν την ίδρυση κρατικής ανώνυμης εταιρείας υπό την ονομασία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε.)για τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας άσκησαν στη Βουλή οι αρμόδιοι φορείς και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι όταν οι δήμοι με ιαματικές πηγές πληροφορήθηκαν πριν από ένα χρόνο το σχέδιο για τη δημιουργία της ανώνυμης εταιρείες Ι.Π.Ε. αντιληφθήκαν ότι δεν συμβάδιζε με αυτό που προσδοκούσαν, δηλαδή με κάποιο χρηματοδοτικό πακέτο για την αναβάθμιση των υποδομών.
«Σε περίπτωση και μόνο ύπαρξης μιας κρατικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται ιαματικές πηγές είναι λογικό να μας βάζει σε σκέψεις, δεδομένου του απογοητευτικού αποτελέσματος που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια από το Υπερταμείο» τόνισε.
«Οι δήμοι δεν θέλουν να ασκήσουν το ρόλο του επιχειρηματία. Ζητούμε χρηματοδοτικό πακέτο, δεδομένου ότι οι πηγές μας βρίσκονται όλες στην επαρχία και σε αυτές τις περιοχές επενδυτές για τουριστικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν. Άρα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φτιάξουμε τις υποδομές μας και στη συνέχεια να συνεργαστούμε με ιδιώτες για το management» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα. Προειδοποίησε δε ότι «καμία κρατική εταιρεία δεν θα πρέπει να μπορεί να κατευθύνει την ανάπτυξη σε δρόμους διαφορετικούς από αυτούς που θα επιλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε τόπου».
Επίσης χαρακτήρισε «πέρα για πέρα» αναγκαία την ύπαρξη χρηματοδοτικού πακέτου για τις πηγές που θα μείνουν εκτός Ι.Π.Ε. «Αν θέλουμε ο πλούτος να διαμοιραστεί σε ολόκληρη την επαρχία, δεν μπορούμε να έχουμε σαν στρατηγικό στόχο τη δημιουργία πέντε ή δέκα μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά τη δημιουργία πολλών, καλών, βιώσιμων και εύκολα διαχειρίσιμων επιχειρήσεων» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.
Αντίστοιχα ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, εξέφρασε προβληματισμό για τη λειτουργία της κρατικής εταιρείας αλλά αναγνώρισε, όπως και ο κ. Γαρδέρης, ότι κατά την επεξεργασία του έχουν επέλθει πολλές βελτιώσεις. «Η Ι.Π.Ε θα μπορεί να εγκρίνει μελέτες των οποίων δεν θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό» ανέφερε και υπογράμμισε ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το ελληνικό δημόσιο εγκρίνει μελέτες όταν χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους, όπως για παράδειγμα, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η περαιτέρω εμπλοκή μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει επένδυση σε μια υποδομή που δεν της ανήκει και δεν την χρηματοδοτεί, «θα οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού». «Όσοι επιλέξουν να μείνουν εκτός ΙΠΕ θα πρέπει να μπορούν απρόσκοπτα να αναπτύξουν την ιαματική τους πηγή. Η συμμετοχή του κράτους πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Τα παραδείγματα που έχουμε από τη μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα των κρατικών φορέων που διαχειρίζονται ιαματικές πηγές είναι απογοητευτικά» συμπλήρωσε ο κ. Δανάς.
Κριτική στις διατάξεις για τον ιαματικό τουρισμό άσκησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδας, Ζήσης Αγγελίδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο «τα παίρνει όλα η Ανώνυμη Εταιρία». «Παίρνει η ΑΕ κάτι που δικαιωματικά πρέπει να είναι στις τοπικές κοινωνίες, γιατί ο τοπικός πόρος ανήκει στις τοπικές κοινωνίες» τόνισε στην κοινοβουλευτική επιτροπή.