#1 Τα βιολογικά τρόφιμα αυξάνουν τη δημοφιλία του εστιατορίου
Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν πόντους δημοτικότητας όσο περνάει ο καιρός. Η βιολογική καλλιέργεια, η οποία μέχρι πρότινος ήταν ένας νέος όρος, αρχίζει και γίνεται πολύ γνώριμη στα αυτιά των καταναλωτών και εκείνοι ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τις αγορές βιολογικών τροφίμων.
Με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και τις μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κακοήθεια ξεκινάει από το πιάτο μας, όλο και περισσότεροι καταναλωτές –κυρίως νέοι σε ηλικία γονείς– αρχίζουν και ενημερώνονται για τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και για τα μειονεκτήματα κατανάλωσης συμβατικών τροφίμων. Ο καταναλωτής λοιπόν είναι πιο υποψιασμένος. Το πιο σημαντικό είναι να έχετε κατά νου ότι τα οργανικά προϊόντα δεν είναι μια μόδα που θα περάσει. Είναι μια τάση που ξεκίνησε σαν μόδα, αλλά όπως φαίνεται, θα παραμείνει.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι μόλις ένας καταναλωτής στραφεί σε βιολογικά τρόφιμα, τότε σπάνια έως καθόλου επιστρέφει στην αγορά συμβατικών, ακόμα και αν τα τελευταία είναι πολύ πιο ακριβά. Όταν λοιπόν η μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού εμφανίζεται παθιασμένη για τα βιολογικά τρόφιμα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη σκεφτείτε να εντάξετε ένα βιολογικό μενού στο εστιατόριό σας. Θα είναι όμως κερδοφόρο;
#2 Τα bio εστιατόρια μπορούν να είναι κερδοφόρα
Ενώ η αγορά βιολογικών τροφίμων μπορεί να κοστίσει σε ένα εστιατόριο περισσότερο από την αγορά συμβατικής πρώτης ύλης, οι καταναλωτές που είναι αποφασισμένοι για bio eating είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το επιπλέον κόστος για ένα φιλικό προς τον οργανισμό τους γεύμα. Εν ανάγκη θα μειώσουν το κόστος σε κάτι άλλο προκειμένου να προσφέρουν βιολογικά τρόφιμα στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους, καθώς έχει περάσει στο υποσυνείδητό τους ότι έτσι θωρακίζονται από ασθένειες και ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους.
#3 Τα βιολογικά τρόφιμα είναι φιλικά προς το περιβάλλον
Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας όχι μόνο προστατεύουν τον πλανήτη, αλλά μπορούν ακόμη και να συμβάλουν στη βελτίωση των σημερινών αρνητικών περιβαλλοντικών ζητημάτων. Όταν επενδύετε σε βιολογικά τρόφιμα για το εστιατόριό σας, βοηθάτε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, η βιολογική γεωργία γίνεται σε υγιές, ισχυρό έδαφος το οποίο μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά του περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια, που στηρίζεται στα σύνθετα φυτοφάρμακα που φυσικά αφήνουν τα ίχνη τους στο χώμα. Επίσης, η βιολογική γεωργία συμβάλλει στη διατήρηση και προστασία της υδροδότησης, ενώ βοηθάει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενθαρρύνει την υγιή βιοποικιλότητα και οδηγεί σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τη συμβατική γεωργία.
#4 Δίνουν νοστιμιά στο… μενού
Η βασική αρχή της βιολογικής καλλιέργειας είναι η εποχικότητα. Οι οργανικοί καταναλωτές δεν θα προτιμήσουν κανένα προϊόν που είναι εκτός εποχής, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα είναι βιολογικό. Έτσι τα βιολογικά προϊόντα είναι και πιο νόστιμα γιατί καταναλώνονται κατά την εποχή τους. Εφόσον λοιπόν το εστιατόριό σας προσφέρει ένα μενού βασισμένο σε βιολογικά τρόφιμα οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το γεύμα τους δεν περιέχει παρασιτοκτόνα, υπερβολικά χημικά, πρόσθετα, ορμόνες και αντιβιοτικά. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι για να θεωρείται ένα εστιατόριο «βιολογικό», θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα θεσπισμένα standards, όπως το να είναι τα τρόφιμα που σερβίρονται απαλλαγμένα από τους παράγοντες που έχουν αναφερθεί.