Η «σπεσιαλιτέ» των πράσινων εστιατορίων
Η νέα τάση θέλει να εξαλείψει πλήρως τα απορρίμματα τροφίμων από τα εστιατόρια. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι δεν κάνουν χρήση οποιοδήποτε τύπου υλικού μίας χρήσης, και ιδιαίτερα του πλαστικού. Για να το καταφέρουν αυτό, χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους: από μηχανήματα που τεμαχίζουν τα χαρτόκουτα προκειμένου να μετατραπεί το χαρτόνι από το οποίο είναι κατασκευασμένα σε κομπόστ, μέχρι τη δωρεά των φελλών από τα μπουκάλια των κρασιών σε οργανισμούς που τους διοχετεύουν με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους για την κατασκευή παπουτσιών ή άλλων νέων αντικειμένων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικείμενα που συνδιαμορφώνουν το design του εσωτερικού χώρου ενός εστιατορίου (όπως τα τραπέζια στα οποία γευματίζουν οι πελάτες) είναι δημιουργημένα από ανακυκλωμένα υλικά (π.χ. το ξύλο, που αποκτά με τον τρόπο αυτό μια δεύτερη ζωή, ή ακόμα και τα ανακυκλωμένα δοχεία γιαουρτιού).
Μάλιστα ολοένα και περισσότερα εστιατόρια κατέχουν και μηχάνημα κομποστοποίησης, όπου τυχόν υπολείμματα τροφών μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια παραδίδεται στις φάρμες που προμηθεύουν τα συγκεκριμένα εστιατόρια. Για παράδειγμα, εστιατόρια όπως το wine bar Rhodora, που βρίσκεται στο Μπρούκλιν, αλλά και το εστιατόριο Nolla (που σημαίνει μηδέν στα φινλανδικά) στο Ελσίνκι δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, με το τελευταίο να δίνει και κομπόστ στους προμηθευτές του. Μάλιστα, οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στο σπίτι περισσευούμενα τρόφιμα για τα σκυλάκια τους. Παράλληλα, φιλοξενεί περιστασιακά δείπνα, με το μαγείρεμα να πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ψησταριά, ενώ οι επισκέπτες γευματίζουν υπό το φως των κεριών. Το Frea είναι, επίσης, ένα vegan εστιατόριο, μηδενικών αποβλήτων που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στο Βερολίνο. Εκεί ένα τεράστιο έργο τέχνης τοίχου είναι φτιαγμένο από λιωμένο πλαστικό που συλλέχθηκε κατά την κατασκευή του καταστήματος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση του Seattle’s Seven Market Cafe, όπου όλα τα σκουπίδια που παράγονται σε μια εβδομάδα μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα μόνο βάζο.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σχολαστικά αποφεύγει ένα εστιατόριο τα απορρίμματα, πάντα θα υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι και αναπόφευκτα πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν. Σε αυτά ανήκουν τα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από πλαστικό μιας χρήσης. Καθώς η έννοια των μηδενικών αποβλήτων κερδίζει έδαφος και οι πελάτες αρχίζουν να τα αναζητούν, αναπόφευκτα θα υπάρχουν και εστιατόρια που θα προσπαθήσουν να καρπωθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης τάσης και της προσέλκυσης μιας πελατειακής βάσης με οικολογική συνείδηση, χωρίς όμως να κάνουν πραγματική δουλειά.
Ένας απλός οδηγός για «πράσινα» εστιατόρια
Η εστίαση παράγει περίπου το 78% όλων των συσκευασιών μιας χρήσης. Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και οι συσκευασίες μιας χρήσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια σκεύη μιας χρήσης ετησίως, αρκετά για να τυλίξουν τον πλανήτη 139 φορές! Τα νομοσχέδια των χωρών αναμένεται να βοηθήσουν άμεσα στην εξάλειψη ορισμένων από τα πιο αντιπροσωπευτικά πλαστικά προϊόντα και θα ενισχύσουν τη χρήση εναλλακτικών λύσεων για τα πλαστικά είδη. Από την πλευρά τους, τα εστιατόρια μπορούν να ακολουθήσουν πέντε απλές αλλά σημαντικές συμβουλές που θα τα βοηθήσουν να μειώσουν τα πλαστικά τους απορρίμματα.
“Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους κάδους –κυρίως των πλαστικών– δημιουργεί ευκαιρίες για αλλαγή”
1. Διεξαγωγή ελέγχου αποβλήτων
To σημείο εκκίνησης για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων βρίσκεται εκεί όπου υπάρχει μια σαφής αντίληψη ως προς την ποσότητα και τα είδη των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα εστιατόριο. Ένας έλεγχος αποβλήτων μπορεί να βοηθήσει το εστιατόριο με πολλούς τρόπους, καθώς προσδιορίζει ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Η καταγραφή των απορριμμάτων από τους κάδους –κυρίως των πλαστικών– δημιουργεί ευκαιρίες για αλλαγή. Η επίγνωση των συνηθειών της χρήσης των πλαστικών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα τα μειώσει.
2. Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση
Αφού πραγματοποιηθεί έλεγχος αποβλήτων, θα έχει γίνει περισσότερο σαφές ποια στοιχεία μπορούν να μειωθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή/και να ανακυκλωθούν. Σίγουρα μια κίνηση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά είναι η αντικατάσταση των μπουκαλιών με κανάτες νερού. Η απογραφή των αντικειμένων βοηθά επίσης, αφού συνήθως μπορεί να διαπιστωθεί ότι κάποια αντικείμενα μπορούν να καθαριστούν ή να επισκευαστούν, πριν αγοραστούν νέα. Τέλος, κατά την ανακύκλωση, θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι να γνωρίζουν πώς να ανακυκλώνουν σωστά, ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη και η δημιουργία υπέρογκων απορριμμάτων. Ένας εύκολος τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι τα σημάδια (κάποια post-it ή άλλου είδους πιο μόνιμες επιγραφές με φιλικές υπενθυμίσεις για το τι, πότε και πώς να ανακυκλώσει κανείς). Οι διαφορετικοί τύποι πλαστικών μπορούν να αναγνωριστούν από τον αριθμό που είναι εκτυπωμένος πάνω σε αυτά.
3. Προσφορά βιοδιασπώμενων εναλλακτικών λύσεων ή επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών
Κούπες πολλαπλών χρήσεων, βιοδιασπώμενα ή μεταλλικά καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα επαναχρησιμοποιήσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες, επαναχρησιμοποιήσιμα φίλτρα καφέ, βιοδιασπώμενες σακούλες σκουπιδιών κ.λπ.: η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών είναι ίσως το πρώτο βήμα και μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες για την επίτευξη των στόχων και της φιλοσοφίας της μείωσης των απορριμμάτων.
4. Συνειδητοποιημένη απόφαση για την αποστολή
Μια δέσμευση για χρήση λιγότερου πλαστικού επειδή αποτελεί κάτι το μοντέρνο ή επειδή θα φανεί καλή στους καταναλωτές δεν αρκεί. Η δημιουργία μιας ουσιαστικής σύνδεσης με τη συγκεκριμένη αποστολή είναι αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα. Σίγουρα η αποφυγή του πλαστικού με κάθε κόστος είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, το να σκεφτεί κανείς δύο φορές πριν αγοράσει πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης είναι κάτι απλό.
5. Δημιουργία συμμαχιών
Η προσπάθεια για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πλαστικά μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά υπάρχουν πολλά άτομα και επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν την αλλαγή δουλεύοντας από κοινού. Εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, τα εστιατόρια μπορούν να εκτρέψουν περίπου το 90% των απορριμμάτων τους από τους ΧΥΤΑ. Τέλος, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, το να μη σερβίρεται εμφιαλωμένο νερό, η εφαρμογή προγραμμάτων κινήτρων για τη χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων, ποτηριών ή επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας/τσάντας είναι κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν εξίσου.