Έτοιμα προϊόντα

Στα ράφια των υπεραγορών, πλέον, τα τρόφιμα με βάση τα φυτά είναι μοντέρνα, έξυπνα και κοινωνικά υπεύθυνα. Τα περισσότερα καλά εφοδιασμένα καταστήματα τροφίμων προσφέρουν σειρές με plant based γάλατα από αμύγδαλο, βρόμη, κάσιους και σόγια, άλλες φορές τοποθετημένα στο ίδιο ράφι με τα αγελαδινά και τα κατσικίσια γάλατα και άλλες χωριστά. Οι ποικιλίες τόφου αφθονούν, όπως και τα μη γαλακτοκομικά παγωτά, τα εναλλακτικά τυριά και άλλα προϊόντα χωρίς γαλακτοκομικά, π.χ. γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και αλείμματα τυριού. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει έτοιμες λύσεις υποκατάστατων κρέατος και θαλασσινών σε προσιτές τιμές. Για παράδειγμα, κατεψυγμένες κροκέτες κοτόπουλου, burger, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά που στη σύστασή τους δεν περιέχουν κανένα ζωικής προέλευσης συστατικό.

• Tempeh Ρεβιθιού – Η ελληνική εκδοχή της ινδονησιακής μυκοπρωτεΐνης

Το tempeh είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό, που παρασκευάζεται από σόγια η οποία έχει υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια μύκητα. Η ελληνική εταιρεία Peace By Peas παράγει tempeh με βασικό υλικό το ελληνικό ρεβίθι. Το ελληνικό tempeh της Peace by Peas βραβεύτηκε στον διαγωνισμό καινοτομίας Trophy – Τροφή Challenge 2022, που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Ήδη διακεκριμένοι Έλληνες σεφ, όπως είναι ο βραβευμένος με πράσινο αστέρι Michelin Τάσος Μαντής (Soil) και ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, το έχουν συμπεριλάβει στα μενού τους, ενώ διατίθεται και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης βιολογικών προϊόντων στον διάδρομο με τα κατεψυγμένα τρόφιμα. «Τα μοναδικά προϊόντα ζύμωσης Peace by Peas μάς βοηθούν να είμαστε πιο δημιουργικοί και να προσφέρουμε νοστιμιά και αειφορία στα πιάτα μας» δήλωσε ο chef Τάσος Μαντής του Soil Restaurant.

• The Vegetarian Butcher

Το The Vegetarian Butcher είναι ο παραδοσιακός κρεοπώλης από το παρελθόν με χορτοφαγικές προτάσεις από το σήμερα. Το προϊόν μοιάζει τόσο με το κρέας, που οι λάτρεις του δεν πρόκειται να στερηθούν τη ζουμερή υφή που έχουν συνηθίσει και δε θα επιβαρύνουν τον πλανήτη και τα ζώα. Δεν πρόκειται για υποκατάστατο αλλά για τον διάδοχό του. Άλλωστε, όπως τα άλογα έχουν αντικατασταθεί από μηχανήματα, έτσι και τα ζώα πρέπει να εξαιρεθούν από την παραγωγή κρέατος. Αυτό είναι το μεγάλο βήμα για την αλλαγή: να εξαιρεθούν τα ζώα από την τροφική αλυσίδα και ταυτόχρονα να διατηρηθούν οι γαστρονομικές παραδόσεις με τα αγαπημένα, νόστιμα πιάτα. Το The Vegetarian Butcher εισάγεται στην Ελλάδα από τη Unilever σε 4 προϊ­ό­­­ντα, το Raw NoBeef Burger, το Raw NoMince, το NoChicken Nuggets και το NoChicken Chunks.

• VEGAN SCHNITZEL – Από την Garden Gourmet

Τo Garden Gourmet Vegan Schnitzel είναι φτιαγμένο με βάση τη σόγια και είναι μια απολαυστική επιλογή για όσους αναζητούν μια εναλλακτική διατροφή. Έχει τη γνωστή γεύση του σνίτσελ, χωρίς ωστόσο να περιέχει κρέας, και είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία. Θα το βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα σούπερ μάρκετ, στον διάδρομο με τα κατεψυγμένα προϊόντα.

• Vioblock Vegan – Φυτικό αναπλήρωμα βουτύρου από τη Violife

Το VIOBLOCK είναι φυτικό αναπλήρωμα βουτύρου με κρεμώδη υφή, κατάλληλο για τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία. Περιέχει φυτικά έλαια, έλαιο καρύδας, βιταμίνες D2, B1, B2, B6, B12 και φολικό οξύ. Όσο οι προτιμήσεις των καταναλωτών οδηγούν προς την plant based διατροφή, η veganized εκδοχή των γνώριμων γεύσεων αγαπιέται όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες της εστίασης, που βρίσκουν μια συναρπαστική ευκαιρία για ριζική ανανέωση. Επόμενος στόχος είναι να μάθουμε αν τελικά θα σώσουμε τον πλανήτη.

Plant-Based Εστιατόρια

Peas

Οι άνθρωποι του Peas προσφέρουν γρήγορο και νόστιμο σπιτικό, χορτοφαγικό φαγητό, με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, σε προσιτές τιμές, φροντίζοντας να ελαχιστοποιούν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, αποφεύγοντας το πλαστικό, επιλέγοντας συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Το φαγητό τους είναι street food αλλά όχι junk food. Στο μενού υπάρχουν πολλές γνώριμες γεύσεις σε veganized μορφή. «Epic Steak» από φιλέτο σεϊτάν, teriyaki tempeh και καυτερό κεμπάπ από φακές και ρεβίθια.

Διεύθυνση: Φαλήρου 40, Κουκάκι – Αθήνα 117 42. Τηλ: 210 9218875

Γη

Όραμα του εστιατορίου Γη είναι να αποτελέσει το ορμητήριο για την εξερεύνηση της ανεξάντλητης, γοητευτικής και πραγματικά νόστιμης plant based κουζίνας. Στο μενού υπάρχουν μόνο προτάσεις με ηθική για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πλανήτη. Ό,τι μπαίνει στην κουζίνα τους είναι προσεκτικά διαλεγμένο και καλλιεργημένο με φροντίδα, ενώ ό,τι βγαίνει για να σερβιριστεί είναι παρασκευασμένο από την αρχή. Φυτικά γάλατα, βούτυρα, κρέμες και τυριά, φύτρα και μικροφυτά, κράκερς, ψωμιά, κρούστες και wraps ετοιμάζονται καθημερινά από τους ίδιους, χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, χωρίς ζάχαρη ή άλευρα με γλουτένη, και στο τέλος της μέρας ανακυκλώνονται και κομποστοποιούνται, ελαχιστοποιώντας το οικολογικό τους αποτύπωμα. Στο μενού υπάρχουν επιρροές από την ασιατική, την ισπανική, τη λιβανέζικη, τη μεξικάνικη και την ελληνική κουζίνα με τζατζίκι από σπιτικό, φυτικό γιαούρτι ξηρών καρπών, δικής τους παραγωγής.

Διεύθυνση: Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα 166 75. Τηλ: 210 9648512

CΟΟΚοoMÈLA GRILL

Η κουζίνα του cookoomela πατά στη μεσογειακή διατροφή με plant based μετατροπές. Είναι το πρώτο vegan σουβλατζίδικο και τη θέση του κρέατος έχει πάρει το μανιτάρι. Χρησιμοποιούνται επιλεγμένα υλικά από μικρούς παραγωγούς, με κριτήριο την ποιότητα και τη γεύση της πρώτης ύλης, με οικολογικές πρακτικές και σεβασμό στη φύση και σε όλα τα έμβια όντα. Στα τυλιχτά σουβλάκια κύριο συστατικό είναι ο γύρος μανιταριών ενώ υπάρχουν πιάτα με φυτική μαγιονέζα, φέτα από γάλα αμυγδάλου, σουτζουκάκια από φακή κ.ά.

Διεύθυνση: Καλλιγά 6, Γκύζη. Τηλ: 210 6450700

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας