Pía Leon

H Pía Leon το 2021 διακρίθηκε με τον τίτλο της Καλύτερης Γυναίκας chef παγκοσμίως, αν και ήδη από το 2018 είχε τραβήξει επάνω της το ενδιαφέρον του πλανήτη με το νέο της τότε εστιατόριο Kjolle, στη Λίμα. Το 2006 η Pia αποφοίτησε από τη Le Cordon Bleu στο Περού με το Diplôme de Cuisine. Το 2009 ξεκινά να εργάζεται στο «Central» του Virgilio Martinez ο οποίος γίνεται και σύζυγός της μετά από λίγα χρόνια. Σήμερα, η καλύτερη γυναίκα chef για το 2021, είναι ιδιοκτήτρια εστιατορίου, μαμά δύο παιδιών και μόλις 34 ετών! Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως παθιασμένη, ανταγωνιστική, απαιτητική, κριτική και προσεκτική chef που ως η καλύτερη για το 2021 είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Και προσθέτει: «Αύριο πρέπει να ξεπεράσω το άτομο που είμαι σήμερα». Σχετικά με τα στοιχεία που θεωρεί ότι την οδήγησαν στην κορυφαία μαγειρική διάκριση, η Pia Leon αναφέρει:«Πιστεύω πως αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αποφασιστικότητά μου. Πολύ σκληρή δουλειά, προσπάθεια και αφοσίωση. Δεν θεωρώ ότι βρίσκομαι στην κορυφή αλλά στον δρόμο για να την κατακτήσω». Το όραμά της είναι να παρουσιάσει μια γαστρονομική πρόταση η οποία θα αφηγείται την ιστορία των διαφορετικών περιοχών του Περού, της ποικιλομορφίας τους και συνάμα της γαστρονομικής του διαφορετικότητας.

“Η επιτυχία δεν είναι μια αλλά πολλά διαφορετικά μονοπάτια και διαφορετικοί στόχοι.”

Οι σταθμοί της ζωής της head chef «Kjolle» είναι μόλις τρεις αλλά εξίσου ξεχωριστοί με αφετηρία της την εγγραφή της στη σχολή μαγειρικής, στη συνέχεια την είσοδό της στο «Central» και τελικά την τωρινή της θέση ως Head Chef στο δικό της εστιατόριο με την ονομασία «Kjolle.» H ίδια περιγράφει το «Kjolle» ως πρόταση στο κοινό σχετικά με την πολυποικιλομορφία του Περού. Χρησιμοποιεί τρεις λέξεις για να το περιγράψει ως εστιατόριο και ως concept: «προϊόν, σύγχρονο, πολυδιάστατο».

Η επιτυχία ενός chef και οι διαφορετικοί ρόλοι

Για την Pia Leon η επιτυχία είναι το στοιχείο που αναζητά ο καθένας για τον εαυτό του. Η ίδια εξηγεί:«Η επιτυχία δεν είναι μια αλλά πολλά διαφορετικά μονοπάτια και διαφορετικοί στόχοι. Ας αναγνωρίσουμε τη μοναδικότητά μας και ας ορίσουμε το πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε ο καθένας με νέα και ενδιαφέροντα πράγματα για την κοινωνία μας. Μετά μπορούμε να δεσμευθούμε στο επάγγελμά μας, να το κάνουμε δικό μας και να παθιαστούμε. Η αποφασιστικότητα για αυτό που θέλουμε θα μας βοηθήσει να εργαστούμε αδιάκοπα για να το πετύχουμε». Και προσθέτει: «Για μένα η επιτυχία ορίζεται ως η απόλυτη ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών μου εκδοχών: της μαγείρισσας, της μαμάς, του πολίτη, της γυναίκας». Η chef υπηρετώντας δυο ρόλους ταυτόχρονα, καθώς εκτός από τη μαγειρική έχει και την επιχειρηματική της δραστηριότητα, προσπαθεί να τα ισορροπήσει και εξηγεί τον τρόπο:«Το δύσκολο, αν ψάχνεις για τη δική σου θέση, είναι να βρεις μια ομάδα να σε υποστηρίξει σε αυτή τη διαχείριση. Είναι απίθανο να είμαστε μόνοι και να προχωρήσουμε ένα έργο που θέλουμε να κρατήσει για πάντα. Το να κάνεις ένα εστιατόριο βιώσιμο είναι ένα έργο που δεν αντιστοιχεί μόνο σε έναν μάγειρα. Η επιλογή των ατόμων που το κάνουν μαζί μας είναι το πιο σημαντικό καθήκον. Πρέπει να είναι άνθρωποι που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας και που μοιράζονται το ίδιο όνειρο (καθώς και το δικό τους)».

Συμβουλές για επιτυχημένες ομάδες

Η Pia Leon έχει κάθε λόγο να συμβουλεύει την ομάδα της στον δρόμο προς την επιτυχία. Η chef μοιράζεται τις συμβουλές της χωρίς δισταγμό και δίνει ιδέες για επιτυχημένες ομάδες. «Δεν υπάρχει άσχετη δουλειά. Όλα είναι σημαντικά. Κάθε λεπτομέρεια. Τι θέλεις πραγματικά; Αναγνώριση; Να πρωταγωνιστήσεις; Nα υπηρετήσεις το κοινωνικό καλό; Για να έχετε ηρεμία είναι απαραίτητο να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να ακολουθήσετε μια πορεία που ακολουθεί αυτόν τον πρώτο ορισμό. Δεν υπάρχει μόνο μία εναλλακτική στη γαστρονομία αλλά χιλιάδες. Γνωρίστε τον εαυτό σας. Κάντε υπομονή. Η μάθηση απαιτεί χρόνο. Εάν βιαζόμαστε στις διαδικασίες, θα μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι σωστές και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε λάθη. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθη. Είναι κακό να είσαι απρόσεκτος και να ενεργείς παρορμητικά».

Τοπικότητα & Αυθεντικότητα

Για την Pia Leon κάθε μέρος θα πρέπει να μεταδίδει την προσωπικότητα όποιου το δημιουργεί, από τη στιγμή που ο επισκέπτης. Τα άτομα που είναι μέλη της ομάδας θα πρέπει να επικοινωνούν το ίδιο μήνυμα και τα πάντα, από το χρώμα των τοίχων μέχρι το κέντημα στη χαρτοπετσέτα, πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα. Η εντοπιότητα και η αυθεντικότητα μεταδίδονται σχεδόν χωρίς λόγια, με ξεκάθαρη πρόταση, με διαφάνεια σε κάθε διαδικασία.

Η νέα συνθήκη

Η πανδημία για την Pia ήταν μια ευκαιρία να δώσει προτεραιότητες σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η οικογένεια, η υγεία και η αρμονία. Η ίδια τονίζει:«Να τρέχω λιγότερο και να αντανακλώ περισσότερο. Και να ξέρω με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχω μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων».

Το μέλλον της Pia Leon

Τα επόμενα σχέδια της Pia περιλαμβάνουν τη μελέτη εξέλιξης των εστιατορίων «Κjolle», «Central» και «Mil». Όπως η ίδια επισημαίνει, ανησυχεί για όλα και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη. Έχει την ανάγκη να συνεχίσει να προχωρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας