Οι πυρκαγιές στην Τουρκία “έκαψαν” και τον τουρισμό της γειτονικής χώρας. Ο ρεσεψιονίστ ενός ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα στέκεται στο λόμπι με σταυρωμένα χέρια και κοιτάζει απέναντι το μαύρο, απανθρακωμένο δάσος.
Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαρμαρίδας. Ενα τραγικό ασπρόμαυρο τοπίο απέμεινε τώρα. «Είναι χειρότερο από τον κορονοϊό. Η όμορφη φύση καταστράφηκε», λέει. Τώρα οι κρατήσεις ακυρώνονται. Αρκετοί τουρίστες φεύγουν, ωστόσο αυτή η σεζόν ήταν σημαντική για τον κλάδο. «Φέτος περιμέναμε να υπάρξει ανάκαμψη».
Κάηκαν δάση και χωριά, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και διαρκώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για νέες πυρκαγιές. Τα νέα για τις πυρκαγιές προκάλεσαν ανησυχία στους τουρίστες για τις αγαπημένες τους περιοχές στην Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν πληγεί από τον κορoνοϊό.
Η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρήσεων ξεκίνησε μια καμπάνια, ζητώντας από τους τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στις πληγείσες περιοχές, ώστε να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους.
Τουρισμός, ένας σημαντικός παράγοντας για το ΑΕΠ
Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2019, πριν από την κρίση του κορονοϊού, αποτελούσε το 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, πέρυσι το ποσοστό μειώθηκε γύρω στα 70%.
Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, βλέπει λίγα προβλήματα για τον τομέα εξαιτίας των πυρκαγιών. Στην αρχή της πυρκαγιάς υπήρξαν ακυρώσεις, τώρα όμως οι κρατήσεις αυξάνονται και πάλι, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.
Για ορισμένες περιοχές ενδεχομένως αυτή να είναι και η αλήθεια. Στην περιοχή της Αττάλειας, για παράδειγμα, οι πυρκαγιές δεν ήταν πολύ μεγάλες. Στο τουριστικό θέρετρο Τουρούντς όμως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τη Μαρμαρίδα σε έναν μικρό κόλπο που περικλείεται από βουνά. Ένας μικρός στενός δρόμος οδηγεί στην περιοχή. Για οκτώ ολόκληρες ημέρες καίγονταν τα δάση, λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν μέρες για να φτάσουν
Στην παραλία οι τουρίστες στέκονταν στην ουρά για να οδηγηθούν σε ασφαλή καταλύμματα. Οι κάτοικοι λένε ότι για μέρες πάλεψαν με τις φλόγες στις απότομες πλαγιές για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Η βοήθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα αεροπλάνα χρειάστηκε μέρες για να φτάσει. Οι κάτοικοι τα κατάφεραν, οι φωτιές έσβησαν, αλλά οι τουρίστες έφυγαν.
Εκδρομικά σκάφη, τα οποία συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου ανά δέκα λεπτά φέρνουν τουρίστες σε κοντινούς κόλπους ή στη Μαρμαρίδα, τώρα δεν έχουν δουλειά. «Έχω 80 % ακυρώσεις για την υπόλοιπη σεζόν», λέει ο Σαλί Σενγκύλ, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου σκάφους. «Δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι φέτος θα πάνε καλύτερα τα πράγματα», συμπληρώνει. Δεν έχει κοιμηθεί για μέρες, πάλευε κάθε νύχτα με τις φλόγες για να σώσει τον τόπο του. «Αν είχαμε ακολουθήσει τις επίσημες οδηγίες για εκκένωση, το Τουρούντς θα ήταν τώρα τελείως ερειπωμένο».
Οι άνθρωποι στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και όπου αλλού η φωτιά κατέστρεψε τη φύση, τα σπίτια και τις δουλειές τους, μοιράζονται την ίδια τύχη και μια ακόμη δύσκολη χρονιά.
*πηγή: DW