Μέριμνα για τη χάραξη και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού Υγείας

Τουρισμός Υγείας: Nαι μεν, αλλάΣύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ», οι τότε σχεδιασμοί περιελάμβαναν την επεξεργασία, κατάρτιση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού Υγείας, προκειμένου να υπάρξει συστηματική και στοχευμένη ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη πολιτική, μεταξύ άλλων, θα διασφάλιζε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του κλάδου, καθώς επίσης θα συνέτεινε στη διατήρηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων Τουρισμού Υγείας.

Μάλιστα, με βάση την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού Υγείας, υπήρξε μέριμνα για την υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να χορηγήσουν κίνητρα υπέρ των δράσεων αυτού του είδους τουρισμού. Παράλληλα, θα ιδρυόταν και σχετική Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που θα αποσκοπούσε στον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας και των λοιπών εμπλεκομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Επιμελητήριο και πολλαπλά κίνητρα!

Την ίδια στιγμή, είχε υπάρξει και σκέψη για τη δημιουργία ενός Επιμελητηρίου Τουρισμού Υγείας, το οποίο και θα περιελάμβανε το σύνολο των εμπλεκομένων στην εν λόγω κατηγορία. Εξυπακούεται πως σε αυτό θα συμμετείχαν και οι πάροχοι ξενοδοχειακών υπηρεσιών, οι εγκαταστάσεις των οποίων θα ήταν πιστοποιημένες κατά ISO 9001, ενώ παράλληλα θα τηρούσαν και το σύνολο των απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας, διαθέτοντας και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Στους σκοπούς του εν λόγω Επιμελητηρίου θα ήταν, μεταξύ άλλων:

  • η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η ανάδειξη του ρόλου του Τουρισμού Υγείας στην ελληνική οικονομία
  • η ενημέρωση των ασθενών-επισκεπτών για τους ισχύοντες κανονισμούς, τη σχετική νομοθεσία, τα δικαιώματά τους, αλλά κυρίως για το πλήθος και το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών των εγγεγραμμένων μελών του

Τουρισμός Υγείας: Nαι μεν, αλλά

Μάλιστα, αρκετοί παράγοντες της αγοράς είχαν προτείνει να υπάρξει και χορήγηση κινήτρων σε όσες επιχειρήσεις ανήκαν στο προαναφερθέν Επιμελητήριο. Αυτά, θα εκτείνονταν από τη χορήγηση έκπτωσης ΦΠΑ των υπηρεσιών που θα προσέφεραν στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας μέχρι και σε αντίστοιχη μείωση, με βάση συγκεκριμένο ποσοστό επί του φόρου εισοδήματος!

Επιπροσθέτως, θα υπήρχε και μέριμνα εκ μέρους του κράτους για την προώθηση πλάνων συγχρηματοδότησης των δράσεων Τουρισμού Υγείας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς επίσης και για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων με σκοπό την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης ή τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) εξοπλισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία συνεργάζονταν με το τότε Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ).

Όμως, τα κίνητρα δεν θα σταματούσαν εδώ, καθώς υπήρχε η σκέψη να συμπεριληφθεί και ο τομέας της απασχόλησης, με την παροχή μειωμένων εργοδοτικών εισφορών για το νεοπροσληφθέν προσωπικό και δη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εικάζεται πως θα έφτανε σε βάθος τριετίας.

Αλήθεια, τι είναι «Τουρισμός Υγείας»;

Με τον όρο αυτό ορίζεται η διασυνοριακή και η εγχώρια μετακίνηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ασθενών με στόχο την πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας). Οι υπηρεσίες Τουρισμού Υγείας περιλαμβάνουν τόσο την κύρια παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στον ασθενή όσο και την παροχή συμπληρωματικών ή συνδυαστικών τουριστικών υπηρεσιών στον ίδιο και στους συνοδούς του.

Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί είναι ένα οργανωμένο όσο και εξειδικευμένο πλαίσιο ιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο από κατά το δυνατόν περισσότερα ή έστω από τα μεγαλύτερα συστήματα υγείας σε διεθνές επίπεδο και θα έχει ένα αποδεδειγμένο track record επιτυχούς λειτουργίας και θεραπείας ασθενών.”

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται η υγειονομική πρόληψη, η θεραπεία, η ανάρρωση μέχρι και η αποκατάσταση της υγείας του ασθενή-επισκέπτη που προσφέρονται από παρόχους φροντίδας υγείας. Ως τέτοιοι θεωρούνται, τα νοσηλευτικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή κλινικές, τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και τα ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα ιδιωτικά ιατρεία και πολυϊατρεία, τα πολυοδοντιατρεία και οδοντιατρεία, τα εργαστήρια και κέντρα φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Επίσης τα κέντρα εργοθεραπείας, διαιτολογίας, οι μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οι ιδιωτικές μονάδες κατ’ οίκον νοσηλείας και οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, οι ιδιωτικές κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τέλος στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν, οι κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα κέντρα τουρισμού υγείας, οι υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών, καθώς επίσης και τα εκπαιδευτικά κέντρα φροντίδας υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας