Σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG (Official Airline Guide), οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο προς την Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 2% έναντι του Αυγούστου του 2019.
Το στοιχείο αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία εάν συνυπολογίσουμε ότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Η αίσθηση ότι οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αυτόν τον μήνα μπορεί να προσεγγίσουν τα μεγέθη του Αυγούστου του 2019 επιτείνεται και από τα νεότερα της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, που δείχνουν ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα κατά το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurocontrol, επίσης, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση, της τάξης του 15%, ως προς τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019, όταν μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια όπως αυτά της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, είχαν πτώση από 28% έως 37%.
Η Ελλάδα στις 11 Αυγούστου, εξάλλου, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurocontrol, ήταν 7η στην πτητική κίνηση στην Ευρώπη, εμφανίζοντας μάλιστα τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πτήσεων (7%) σε βάθος δύο εβδομάδων. Μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%) είχε υψηλότερους ρυθμούς αύξησης εκείνο το 14ήμερο.
Αυτή η αεροπορική “συσχέτιση” της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο το συγκεκριμένο διάστημα εξηγείται από την αύξηση των πτήσεων των εταιρειών Ryanair και ΕasyJet ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι εκτιμήσεις
Οι αναμενόμενες καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τον Αύγουστο και εκτός απροόπτων καταστάσεων και τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι θα επιβεβαιώσουν το σενάριο για τουριστικές εισπράξεις φέτος πάνω από 50% του 2019 (δηλαδή, περί τα 9 με 10 δισ.ευρώ για όλο το έτος).
Στα περισσότερα μέρη της χώρας η πληρότητα είναι ικανοποιητική και αναμένεται να ενισχυθεί και από τις last minute κρατήσεις, τόσο των Ελλήνων παραθεριστών, όσο και των τουριστών από τη δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ε.Ξ. Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, υψηλές τουριστικές επιδόσεις καταγράφουν προορισμοί όπως το Ηράκλειο Κρήτης, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πιερία και η Θάσος.
Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, το πρώτο εικοσαήμερο η πληρότητα είναι της τάξης του 80% με 85% ενώ συνολικά για το μήνα Αύγουστο υπολογίζεται στο 70% και για το Σεπτέμβριο κοντά στο 45% με 50%.
«Περιμένουμε και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αγγλία. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα έχουν αρχίσει και πραγματοποιούνται κρατήσεις, οι οποίες αφορούν, κυρίως, σε μεγάλα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η TUI», είπε στο fortunegreece.com ο κ. Τάσιος.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Ν. Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη, σύμφωνα με τις οποίες εάν η κίνηση συνεχιστεί χωρίς απρόοπτα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η σεζόν θα κλείσει με το 55%-60% των τουριστικών εισπράξεων του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ, εάν οι τουριστικές εισπράξεις το 2021 ανέλθουν στο 50% των εισπράξεων του 2019 θα προκληθεί αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 2,90%, αύξηση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 3,19% και αύξηση των συνολικών εισαγωγών περίπου 2,21%.
Η εκτίμηση αυτή, όπως τονίζονταν, δείχνει ότι ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης και σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός για το 2021.