Τουρισμός: Δυναμική ανάκαμψη για το 2022. Εξετάζοντας την πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, την πτώση της τουριστικής κίνησης το 2020 και την ανάκαμψή της το 2021-22, η μελέτη της ΕΥ Ελλάδος βλέπει θετικές προοπτικές αλλά και σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Μελέτη Ernst & Young Global Limited Eλλάδας

Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι καθοριστικής σημασίας γενικότερα για την ελληνική οικονομία, αφού ο κλάδος συνεισφέρει, άμεσα ή έμμεσα, περίπου στο 25% του ΑΕΠ της χώρας. Ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στήριξε αποτελεσματικά τη χώρα, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα. Την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη σοβαρό πλήγμα, εξαιτίας των ανησυχιών για τη μετάδοση του ιού και των περιορισμών στις μετακινήσεις. Σήμερα, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανόδου, με θετικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως.

Το 2020, η EY Ελλάδος συνέταξε δύο αναλύσεις που εξέταζαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό. Δύο έτη μετά, παρουσίασε μελέτη η οποία κατέγραφε τις πρόσφατες επιδόσεις του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου και ανέλυε τις νέες τάσεις που αναδιαμορφώνουν τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, καθώς και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα.

“Τα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά πληρότητας από τα ξενοδοχεία χαμηλότερων προδιαγραφών.”

Το 2021, ο κλάδος ανέκαμψε αισθητά, με τον αριθμό των αφίξεων και τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν το 55% και 43%, αντίστοιχα των επιδόσεων του 2019, το οποίο αποτελεί χρονιά «αναφοράς» για τον κλάδο. Η δυναμική ανάκαμψη συνεχίστηκε και το 2022, καθώς τα έσοδα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 και οι αφίξεις να τα πλησιάσουν. Η τάση ανάκαμψης παρατηρήθηκε και σε μήνες εκτός περιόδου αιχμής, όπως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Η επίδοση αυτή είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, που περιορίζει τις δαπάνες των καταναλωτών για τουρισμό και αναψυχή, ενώ, παράλληλα, η αύξηση του κόστους της ενέργειας υποσκάπτει τα περιθώρια κέρδους του κλάδου.

Βασικές αγορές

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά οι τέσσερις κύριες αγορές οι οποίες τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό. Το 2021, οι τέσσερις αυτές χώρες έφεραν το 40% του συνόλου των αφίξεων και το 51% των εσόδων. Προσωρινά στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο του 2022 δείχνουν ότι, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, οι αφίξεις και τα έσοδα από τις χώρες αυτές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι, μέχρι στιγμής, περιορισμένες, καθώς η συμμετοχή των Ρώσων τουριστών στις διεθνείς αφίξεις είχε ήδη περιοριστεί από το 7,5% το 2013, στο 2% το 2019, των δε Ουκρανών δεν ξεπερνούσε το 0,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας