Τουρισμός & 4η Βιομηχανική Επανάσταση τιτλοφορείται ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του καθηγητή Περικλή Λύτρα.
Πιο αναλυτικά το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) συνδιοργανώνουν σήμερα την Ημερίδα – αφιερωμένη στην μνήμη του καθηγητή Περικλή Λύτρα – με θέμα: Τουρισμός & 4η Βιομηχανική Επανάσταση
Σκοπός της ημερίδας είναι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων (κρατήσεις, αξιολογήσεις, μεταφορές, έξυπνες εφαρμογές και υπηρεσίες) και η συγκέντρωση και επεξεργασία τεραστίου όγκου δεδομένων ανά δευτερόλεπτο στη βιομηχανία «φιλοξενίας» που αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα και μας εισάγουν στην νέα εποχή.
Η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, από το βήμα της εκδήλωσης δήλωσε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έχει εξαφανίσει το κλασικό τουριστικό πρακτορείο. «Το κινητό έχει αντίκα στήσει το σύστημα κρατήσεων ενώ το σύστημα smart city με υποδομές είναι το μέλλον του τουρισμού. Οι αλλαγές έχουν τριακόσιες φορές μεγαλύτερη επίδραση από ότι η έλευση του ίντερνετ ενώ τα Botels τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με bots φεύγουν από το φτηνό ξενοδοχείο και τα hotel tablets αντικαθιστούν τον άνθρωπο και στις μεγάλες αλυσίδες. Τα Data του τουρισμού είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα μετά την υγεία . Η επεξεργασία τους αλλάζει τα δεδομένα και η Ελλάδα δεν έχει καν μάθημα data mining ενώ η χώρα μπορεί να κάνει άλμα και αυτό που χρειάζεται είναι παιδεία και επιχειρήσεις και φυσικά θέληση και εθνικό στόχος».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος δήλωσε με την σειρά του ότι η ψηφιακή επανάσταση δεν μπορεί να περιμένει ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ΣΕΤΕ θα είναι πάντα πρωτοπόρο στην υιοθέτηση της τεχνολογίας στον χώρο του τουρισμού
«Το επόμενο συνέδριο είναι αφιερωμένο στο tourism in Transaction, ενώ σημαίνοντες προσωπικότητες καλούνται να αναπτύξουν το θέμα. Το ουσιαστικό είναι ότι το μέλλον είναι σήμερα και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία».
Επίσης στην ημερίδα παραβρέθηκε ο κος. Μουτζούρης ο οποίος με την σειρά του τόνισε ότι οι αριθμοί των επισκεπτών δεν είναι πανάκεια. Συγκεκριμένα είπε: «Η σωστή αναλογία τουριστών και πληθυσμού είναι το πολύ μιάμιση φορά επάνω και όχι ένας προς τρεις όπως η Ελλάδα επειδή δεν αντέχουν οι υποδομές. Η μελέτη της ακτογραμμής επίσης και η διαμόρφωση νέων παραλιών με υποδομές θα βοηθήσει το περιβάλλον και την οικονομία».