Επόμενος σταθμός η Λέσβος και συνάντηση με τον Ευστράτιο Ιωσηφέλλη, chef του Mythical coast: «Η φετινή τουριστική περίοδος ήταν καλή για το νησί συγκριτικά με τις προηγούμενες που ήταν σαφώς επηρεασμένες από το μεταναστευτικό και την πανδημία. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η παρουσία των Τούρκων τουριστών, ενώ παράλληλα συνεργασίες πρακτορείων και ξενοδόχων ενίσχυσαν την τουριστική κίνηση από τις Σκανδιναβικές χώρες. Πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε και τον καταλυτικό ρόλο της τουριστικής καμπάνιας που αφορούσε το νησί μας, μέσω κυρίως των social».

Διαχρονική αξία αποδεικνύεται πως είναι η Σαντορίνη ως προορισμός, όπως λέει ο chef Σταύρος Ζεάκης: «Αυτή τη στιγμή ακόμα “κινούνται νήματα” όσον αφορά τη Σαντορίνη, μιας που ο τουρισμός στο συγκεκριμένο νησί κρατάει μέχρι και Νοέμβριο πολλές φορές. Για το Εν Πλω (που βρίσκεται στην Αθήνα) ο μόνος “εχθρός” είναι ο καιρός και αν εξαιρέσουμε τις έντονες βροχές που είχαμε, ακόμα προχωράει».

“Στο νησί της Κω οι μέχρι τώρα κρατήσεις προμηνύουν νέα ρεκόρ για τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.” Δημήτρης Κουλλιάς

Για την Τήνο, ο απολογισμός δείχνει πως ήταν μια καλή χρονιά. Ο Ηλίας Κιαζόλι, σεφ στο Bianco Τήνος και στο Caya Naxos χαρακτηρίζει τη χρονιά ως επιτυχημένη: «Ήταν θεωρώ μια επιτυχημένη σαιζόν πανελλαδικά, είχαμε μια αυξημένη τουριστική εισροή, βέβαια για μικρό χρονικό διάστημα κυρίως τους δυνατούς μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος)».

Στην άλλη πλευρά του χάρτη, στη Ζάκυνθο, στο εστιατόριο Fiore fine dining, ο Executive chef, Άγγελος Μπακόπουλος, περιγράφει: «Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με χαμηλά τις μηχανές, ενώ όλα έδειχναν πως θα ξεκινούσαμε πολύ δυνατά, έγινε το αντίθετο, Οι κρατήσεις ήταν περιορισμένες και ο κόσμος δεν ήταν αυτό που λέμε spender. Από τα μέσα Ιουνίου τα πράγματα έφτιαξαν και όλα βρήκαν τον δρόμο τους. Το εστιατόριό μας σχεδόν σε καθημερινή βάση άγγιζε πληρότητες κοντά στο 100%. Πλέον μέσα Σεπτεμβρίου μιλάμε για μια πολύ καλή σαιζόν, που θύμισε το καλοκαίρι του 2019».

Μελετώντας τους χερσαίους προορισμούς η πορεία της τουριστικής κίνησης, δείχνει παρόμοια εικόνα:

Mεσσηνία-Carne Restaurant: Από την παραλία της Γιάλοβας, ο assistant consultant chef, Aνέστης Ποιμενίδης, λέει: «Η κίνηση της τουριστικής περιόδου ενώ έδειξε πως ξεκίνησε καλά, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση προσωπικά (αρχές Μαΐου), τον Ιούνιο εναλλάξ έπεσε κατακόρυφα και από θέμα κόσμου, ποσοτικά, και από αυτό που λέμε λαϊκά καλού πελατολογίου, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε σύμμαχο και τον καιρό! Αυτό ίσως ήταν ό,τι χειρότερο για ένα καλό ξεκίνημα, έτσι ώστε να έπαιρναν μπρος οι μηχανές και εκεί ίσως θα είχαμε και καλύτερη εικόνα εξαρχής για το τι ακριβώς θα καλούμασταν να περιμένουμε και μετέπειτα. Εν συνεχεία η κίνηση ανέβηκε στα κανονικά για τα δεδομένα κριτήρια και ως συνήθως τον Αύγουστο που περιμένουμε σχετικά όλοι και όλες μας να δουλέψουμε όπως πρέπει, δυστυχώς θεωρώ για μένα πως οι δυνατότητές μας φτάνουν ήδη ταβάνι πολύ πιο νωρίς! Κάθε επιχείρηση για τους δικούς της λόγους! Όσον αφορά τη μετέπειτα πορεία της καλοκαιρινής περιόδου ευτυχώς δείχνει να υπάρχει ακόμα μια σχετικά θετική κίνηση που σιγά σιγά, αναλόγως τις καιρικές συνθήκες κιόλας θα κρατήσει όσο πρέπει και πάει.»

“Ο πελάτης έχει μάθει να βλέπει παντού το ίδιο σχεδόν μοτίβο γευμάτων.” Λάζαρος Αθανασίου

Χαλκιδική – ekies all senses resort. Ο chef Δημήτρης Παμπόρης κάνει λόγο για μια «δύσκολη χρονιά». Και προσθέτει: «Ήταν γενικά μια δύσκολη χρονιά με Μάιο-Ιούνιο διαφορετικούς από τις προηγούμενες χρονιές. Η αγοραστική δύναμη ήταν πολύ πεσμένη με πελάτες πολύ μαζεμένους στο πορτοφόλι τους. Επίσης η ραγδαία αύξηση τιμών σε όλα τα προϊόντα έκανε την εξίσωση πολύ δύσκολη, καθώς και τα κόστη όπως η ενέργεια».

Γιάννενα-To μαγαζάκι που λέγαμε. Η chef patron, Κλήμη Μαρία, διαπιστώνει: «Η τουριστική κίνηση φέτος σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτή που περιμέναμε! Αφενός είχε λιγότερο κόσμο από τις δυο προηγούμενες σαιζόν και αφετέρου η αγοραστική δύναμή τους ήταν αρκετά μειωμένη». 

Καβάλα-elia. O chef Λάζαρος Αθανασίου, λέει: «Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε σε χαμηλό για την εποχή επίπεδο, γεγονός αναμενόμενο μετά από 3 χρόνια αδράνειας του εστιατορίου. Στην πορεία είχε μια σταθερή άνοδο η οποία και κορυφώθηκε ραγδαία από τον Ιούλιο και κράτησε μια σταθερή πορεία στα ίδια υψηλά επίπεδα, μέχρι και το πέρας της φετινής σαιζόν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας