Το Λονδίνο δέχθηκε περίπου 19,09 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες που έμειναν τουλάχιστον μία νύχτα το περασμένο έτος, σημειώνοντας πτώση 3,7 τοις εκατό από το ρεκόρ 19,83 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος.
Για την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ατόμων που επισκέφτηκαν το Παρίσι αυξήθηκε περίπου 10% – σημειώνοντας ρεκόρ ύψους 19,1 εκατομμυρίων – για να ξεπεράσει το Λονδίνο στην τουριστική μάχη.
Τα στοιχεία, τα οποία καταρτίστηκαν για τον δείκτη Global Cities της Mastercard, που κατατάσσει 200 μεγάλους προορισμούς, έρχονται να επιβεβαίωσουν τα προβλήματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας του Λονδίνου. Επιπλέον, επικυρώνει τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος, που δείχνουν ότι ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών στο Λονδίνο μειώθηκε το 2018 για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012.
Οι κρατήσεις επίσης αναφέρεται ότι έχουν μειωθεί αφού η παγκόσμια εικόνα του Λονδίνου επλήγη από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και την καταστροφή του Πύργου του Γκρενφέλ το 2017, καθώς και από την αύξηση επιθέσεων με μαχαίρια.
Η ανησυχία που προκάλεσε το Brexit υπήρξε επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς οι επισκέπτες από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 750.000 το 2018. Εν τω μεταξύ, η πόλη του Φωτός κέρδισε από την παγκόσμια αύξηση του κινεζικού τουρισμού, εν μέρει λόγω των ευκολότερων ρυθμίσεων θεώρησης visa.
Παρ ‘όλα αυτά, η εισροή ρεκόρ δημιούργησε προβλήματα στη γαλλική πρωτεύουσα, με τις αρχές να υποχρεούνται να εφαρμόσουν μέτρα “ελέγχου της κυκλοφορίας” στο Λούβρο για τη διαχείριση 10 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως. Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε επίσης ότι τα τουριστικά λεωφορεία «δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα» στο κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι θέσεις των πόλεων ενδέχεται να αλλάξουν και πάλι το 2019, καθώς ο δείκτης Global Cities προβλέπει ότι οι αριθμοί επισκεπτών στην βρετανική πρωτεύουσα θα αυξηθούν κατά 3,47% το 2019, ενώ για το Παρίσι θα μόνο κατά 2,24% .