«Ασπίδα» απέναντι σε επιβλαβείς ιώσεις

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την οινοπαραγωγή έχει να κάνει με την πιθανότητα να προσβληθεί το φυτό της καλλιέργειας από μια σειρά ιώσεων ή βλαβερών οργανισμών, με συνέπεια την αρνητική επίδραση, και μάλιστα σε καταλυτικό βαθμό, στην ποιοτική απόληξη του κρασιού, και δη σε στοιχεία, όπως τα αρώματα, τα σάκχαρα, το χρώμα κ.ά. Αρκεί να σημειωθεί πως οι παραπάνω «προβληματικές» καταστάσεις ενδεχομένως να συναντώνται και στο 60-65% του συνόλου του φυτικού υλικού των διαφόρων ποικιλιών! Δια μέσου της κλωνικής επιλογής, τα προαναφερθέντα αποτελούν – ευτυχές – παρελθόν, καθώς αυτομάτως τα φυτά απαλλάσσονται τόσο από τις ιώσεις όσο κι από τους επιβλαβείς οργανισμούς!

Δια μέσου της κλωνικής επιλογής τα φυτά απαλλάσσονται τόσο από από τις ιώσεις όσο και τους επιβλαβείς οργανισμούς!

Ποια η συμβολή της κλωνικής επιλογής;

Με αυτό τον τρόπο, αναμφίβολα, θα καταφέρουμε ως χώρα να δομήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον που θα διακρίνεται από ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και σταθερή ποιότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας ποικιλιακής ταυτότητας. Και όλο αυτό σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου, γεγονός που επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων στρατηγικών εξωστρέφειας, προώθησης και προβολής ποικιλιών κι ετικετών κρασιού, που με τη σειρά τους θα μεταφραστούν σε εξαγωγές, πωλήσεις και πολύτιμο συνάλλαγμα. Εάν αναρωτιέστε τι είναι ακριβώς η κλωνική επιλογή, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι άλλο παρά ένα «πάντρεμα» δύο μεθόδων βελτίωσης του φυτικού υλικού μιας ποικιλίας αμπέλου.

Η πρώτη επιλογή κατά τη διάρκεια της κλωνικής επιλογής σχετίζεται με την υγειονομική πλευρά. Με άλλα λόγια, η απαλλαγή του φυτικού υλικού από ιώσεις του ίδιου του φυτού που έχει επιλεγεί! Μάλιστα, το πλήθος των διαφορετικών ιώσεων που θα εξαλειφθούν ανά φυτό δύναται να αποτελέσει μια επιλογή. Πάντοτε, φυσικά, ακολουθώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο ελέγχου σε σταθερή βάση, αναφορικά με τις πλέον ζημιογόνες εξ αυτών ιώσεις και οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά την έτερη επιλογή, πρόκειται για την πρακτική της επιλογής φυτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά φαινοτυπικής ή ακόμη και ποιοτικής μορφής ενός αμπελώνα. Έπειτα, λαμβάνονται μοσχεύματα από το εν λόγω φυτό, προκειμένου να προκύψει ένα πολλαπλασιαστικό υλικό. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η επιλογή ενός φυτού ή ακόμη κι ενός βιότυπου μιας ποικιλίας συμβαίνει λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει. Ως τέτοια μπορούν να θεωρηθούν ο κύκλος ωρίμανσης, τα αρωματικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών, ο βαθμός αντοχής τους απέναντι σε επιμέρους ασθένειες κ.ο.κ.

Ποια η ιδιαιτερότητα που εισφέρει στη συνολικότερη διαδικασία; Μα, το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού παράγεται και εν συνεχεία διακινείται η εν λόγω ποικιλία, ενώ την ίδια στιγμή προσδιορίζεται ξεκάθαρα το ποιος είναι ο κλώνος της ποικιλίας και ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Δίχως άλλο, ο εντοπισμός κι ο πολλαπλασιασμός των κλώνων αποκτά διαρκώς αυξανόμενο ρόλο και βαρύτητα, καθώς με την επιλογή του κατάλληλου κλώνου δύναται να εξασφαλιστεί η συνολικότερη παραγωγή άριστης ή έστω υψηλής ποιότητας σταφυλιών. Κι αυτό, ακολουθώντας τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί εκ προοιμίου για κάθε προϊόν ξεχωριστά. Αρκεί να τονιστεί πως η εν λόγω διαδικασία είναι πολυετής, καθώς μπορεί να υπερβεί τα 15-20 χρόνια, ενώ προϋποθέτει την ύπαρξη ξεκάθαρης επιστημονικής γνώσης περί της αμπελουργίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας