Brexit

«Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως έως τις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά, ούτε ίσως» δήλωσε απερίφραστα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μετά την συντριπτική νίκη του κόμματος των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές.

Ο Τζόνσον θα επιδιώξει πλέον να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο, η συμφωνία διαζυγίου την οποία έχει διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες, ώστε να εξασφαλισθεί μια ήπια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την αποχώρηση θα υπάρξει μια μεταβατική φάση, όπου οι σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Η Βρετανία μπορεί αν το επιθυμεί να ζητήσει επέκταση της συγκεκριμένης περιόδου για ένα ή δύο χρόνια με τον όρο ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Βρυξέλλες πριν από την 1η Ιουλίου του 2020. Κατόπιν αυτής της ημερομηνίας δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου. Το διάστημα της μεταβατικής φάσης έχει προβλεφθεί ώστε τα δύο μέρη να έχουν το χρόνο να συνάψουν συμφωνίες για το εμπόριο, τις μεταφορές, την ασφάλεια κλπ.

Το  εμπόριο, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ο τουρισμός, αναμένεται να είναι οι κλάδοι που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αναταράξεις από την όλη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει από καιρό μέτρα για να μετριασθούν οι όποιες επιπτώσεις και να εξασφαλιστεί, όσον αφορά τον τουρισμό, η απρόσκοπτη ροή των Βρετανών τουριστών προς την χώρα μας.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τα όσα έχει προαναγγείλει η βρετανική κυβέρνηση, οι μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία θα γίνουν πιο «δύσκαμπτες» μετά το Brexit, καθώς θα απαιτείται πλέον βιομετρικό διαβατήριο και δεν θα είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος με ταυτότητα. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός της μεταβατικής περιόδου και οι τελικές αποφάσεις και συμφωνίες που θα υπάρξουν θα καθορίσουν και το πόσο μεγάλες ή μικρές θα είναι οι συνέπειες για τις εξαγωγές και τον τουρισμό στη χώρα μας.

Στο βραχυπρόθεσμο πεδίο και με βάση τα όσα προβλέπονται για την μεταβατική περίοδο, η επόμενη τουριστική σεζόν δεν φαίνεται να επηρεάζεται δραματικά, τουλάχιστον στο τεχνικό κομμάτι, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, όπως έρχονταν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, όπως έχουμε γράψει και στο τεύχος 285 της Τουριστικής Αγοράς, η Ελλάδα παρά το Brexit βρίσκεται στο ΤΟΠ 5 των προορισμών που επιλέγουν οι Βρετανοί για το 2020. Το σίγουρο είναι όμως ότι αποκλείεται να είναι «αναίμακτη». Το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, όπως και κάθε διαζύγιο άλλωστε, θα έχει επιπτώσεις και αναταράξεις. Η ένταση που θα έχουν αυτές θα κριθεί από τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας