Η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από την συγκεκριμένη τάση, ξεκινώντας μια αντίστοιχη προσπάθεια κατά την περυσινή σεζόν. Όπως επισημαίνει ο κ. Τιμοθεάτος: «Έχουμε φτάσει στο σημείο κατά το οποίο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι περίπου full-booked, οπότε εξετάσαμε τρόπους και πρακτικές προκειμένου να ενδυναμώσουμε την απόδοσή μας τόσο κατά τους πρώτους μήνες της άνοιξης (Απρίλιος-Μάιος), όσο και τους αντίστοιχους του φθινοπώρου (Οκτώβριος-Νοέμβριος). Πέρυσι, επιχειρήσαμε την πρώτη μας οργανωμένη απόπειρα στις αρχές Απριλίου, όπου ουσιαστικά διερευνήσαμε το πεδίο και είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε τις δυνάμεις, αλλά και τις ελλείψεις μας. Εξυπακούεται πως τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τους επαγγελματίες του κλάδου στα νησιά μας, καθώς αξιοποιήθηκαν δεόντως για τους σχεδιασμούς μας από τούδε και στο εξής. Οφείλω να ομολογήσω πως η αναγκαιότητα της σταδιακής επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη δεν προέκυψε αποκλειστικά με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά και εξαιτίας του βαθμού αντοχής των διαθέσιμων υποδομών μας απέναντι στην λογική του υπερτουρισμού. Αρκεί να σας αναφέρω πως οι 130.000 αφίξεις το 2011 διαμορφώθηκαν σε 330.000 το 2018! Κι αυτό, με τις υποδομές να μην βελτιώνονται, τουλάχιστον στον βαθμό που απαιτούνται ώστε να υποστηρίξουν και να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλα μεγέθη. Με τον όρο των υποδομών συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από εκφάνσεις που εκτείνονται από λιμάνια και οδικό δίκτυο, μέχρι χώρους στάθμευσης, αποκομιδή και διαχείριση απορριμάτων κ.ο.κ. Το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε είναι η έντονη τουριστική δυναμική της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης να γυρίσει «μπούμερανγκ» εξαιτίας τυχόν αδυναμίας μας να υποστηρίξουμε όπως πρέπει τους δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών-τουριστών μας».
Απαιτείται πλαίσιο ισότιμης λειτουργίας της ξενοδοχίας με την βραχυχρόνια μίσθωση
Αναφορικά με το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της οικονομίας διαμοιρασμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κινείται στο ίδιο μονοπάτι με τους συναδέλφους του σε ολόκληρη την χώρα, καθώς θεωρεί πως αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να μην είναι πρόσκαιρη, ωστόσο απαιτείται η θέσπιση διαφανών όσο και ισότιμων κανόνων λειτουργίας, ενός θεσμικού πλαισίου ουσιαστικά, αλλά και της φορολογικής αντιμετώπισης. «Εξυπακούεται πως αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής, το οποίο δεν… εξαφανίζεται με κάποιο μαγικό ραβδάκι. Προφανώς και έχει θέση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, με την προϋπόθεση φυσικά να αντιμετωπίζεται ισομερώς με την ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Τόσο σε λειτουργικό όσο και σε επίπεδο φορολογικής αρχής».
Ο κ. Τιμοθεάτος, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και υπέρμαχος της διοίκησης του Αλέξανδρου Βασιλικού, καθώς έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλει προς την κατεύθυνση της προώθησης των αιτημάτων των ξενοδόχων, αλλά και της προάσπισης των δικαιωμάτων τους. «Πάντοτε προσπαθεί να δώσει απτές λύσεις που κινούνται στην σφαίρα της λογικής, ενώ εξαιτίας της πολυετούς οικογενειακής του παράδοσης στην ξενοδοχεία, έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου του τουρισμού στην χώρα μας. Δηλώνω άκρως ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα παρουσία του και φιλοδοξώ πως και στο εγγύς μέλλον θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα».