Σίγουρα θα έχετε εντοπίσει τη δυναμική που έχουν τα «girls nights» για τα εστιατόρια ή τα bars όπου γυναικοπαρέες ακολουθούν πιστά τα αμερικανικά πρότυπα και βγαίνουν να διασκεδάσουν για ποτό ή αλλιώς για cocktail. Τι γίνεται όμως όταν σας ζητήσουν mocktail; Πόσο εξοικειωμένοι είστε με τη νέα τάση που ξεκίνησε από την Αμερική και είναι πλέον τόσο δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη;
Της Στέλλας Αυγουστάκη
Γιατι να τα εντάξεις στο μενού της επιχείρησής σου;
Σε μια εποχή που το clean eating και τα bio μαγειρέματα είναι πιο σύγχρονα από ποτέ ως στάσεις ζωής, οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και οι απανταχού ψαγμένοι bartenders δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι, δημιουργώντας τα mocktails προκειμένου να προσελκύσουν μια δύσκολη κατηγορία πελατών. Τους non- alcohol.
Από την αλλαγή αυτή υπάρχουν και σημαντικά οφέλη για το ταμείο της επιχείρησής σας καθώς, με το να γίνετε πιο προσιτοί σε περισσότερες κατηγορίες πελατών, το κέρδος είναι σαφώς μεγαλύτερο.
Το mocktail ετυμολογικά σημαίνει «απομίμηση» cocktail, αν και στην ουσία δεν έχει να μιμηθεί από αυτό. Η ονομασία τους είναι μια σύνθεση της λέξης mock (της οποία η ρίζα προέρχεται από τις λέξεις «imitate» ή «mimic» που σημαίνει μίμηση) και από το «cocktails». Οι γεύσεις τους είναι τόσο έντονες και μοναδικές που μπορούν να σταθούν επάξια και μόνα τους και αδικούνται θα λέγαμε από το όνομά τους.
Πρόκειται λοιπόν για ποτά χωρίς καθόλου αλκοόλ που δημιουργούνται από χυμούς φρούτων και soft drinks (κρασί, τσάι, σόδα). Τα mocktails ή αλλιώς και «virgin cocktails» έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην εστιατορική σκηνή, αφού δεν είναι λίγοι οι πελάτες που έχουν αντικαταστήσει το αλκοόλ με αυτά τα ιδιαιτέρα δροσιστικά και μη βλαβερά για την υγεία ποτά. Είναι μια νέα μόδα ανά τον κόσμο που έχει αρχίσει να υιοθετείται και στην Ελλάδα έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή mocktail;
Τo θρυλικό «Mojito», γίνεται πλέον «Nojito», καθώς αντί για ρούμι μπορείτε να προσθέσετε χυμούς από φρούτα, δημιουργώντας και διάφορες παραλλαγές του. «Strawberry Nojito» με φράουλα, «Peach Nojito» με ροδάκινο, «Pineapple Nojito» με ανανά και «Apple Nojito» με μήλο. Θα γίνουν ανάρπαστα!
Ένα άλλο ιδιαίτερα αγαπητό mocktail είναι το «Virgin Margarita» (από το κλασικό ποτό Margarita), που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς αλκοόλ προσθέτοντας χυμό λάιμ, λεμόνι και πορτοκάλι. Η «Pina Colada» επίσης μπορεί να γίνει χωρίς αλκοόλ αντικαθιστώντας το αλκοόλ με κρέμα καρύδας, ενώ το ιδιαίτερα αγαπημένο cocktail των απανταχού γυναικών, το «Cosmopolitan» μπορείτε πλέον να το έχετε στον κατάλογο με την ονομασία «Sparkling Virgin Cosmopolitan» προσθέτοντας χυμό κράνμπερι, χυμό λάιμ και σόδα.
Πέρα όμως από τις παραλλαγές διάσημων frozen cocktail που είχατε συνηθίσει να σερβίρετε στους πελάτες σας, μπορείτε να προτείνετε και δροσερά mocktails που γίνονται ανάρπαστα το καλοκαίρι προσθέτοντας γρανίτα και πάγο. Φυσικά και στην περίπτωση αυτή το αλκοόλ δεν υπάρχει πουθενά στη συνταγή!