Ο φόρος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018 και αφορά στην επιβολή τέλους στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προς αλλαγή. Η νέα ηγεσία του υπουργείου φαίνεται ότι εισάκουσε τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, και όχι μόνο, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωναν σε υψηλούς τόνους ότι η επιβολή ενός ακόμη φόρου πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος φόρος πληρώνεται από τους τουρίστες και τους χρήστες δωματίων (χωρίς να επιβαρύνεται με ΦΠΑ).
Εκτός όμως από την επανεξέταση του φόρου στη διαμονή, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναμένεται να προχωρήσει στην άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%). Αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανταγωνιστικότητα του πακέτου, δεδομένου πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και στην εστίαση, όταν η αντίστοιχη φορολόγηση σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Σημειώνεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.