Η Deutsche Lufthansa AG ανακοίνωσε χθες πως δεν πρόκειται να συγκαλέσει, για την ώρα, Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ολοκλήρωση των μέτρων σταθεροποίησης. Να υπενθυμίσουμε πως στη Γερμανία η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ίδια η εταιρεία έχει διαμηνύσει πως αν δεν βρεθεί λύση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μείνει με άδεια ταμεία τους επόμενους μήνες, γεγονός που σήμανε συναγερμό όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στις Βρυξέλλες, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο αερομεταφορών της Ευρώπης.
Στην χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται καταρχήν ότι το Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG συζήτησε την αποδοχή του πακέτου διάσωσης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συμπεριλαμβάνοντας την απαραίτητη πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση.
Στη συνέχεια όμως, σημειώνει ότι «το Εποπτικό Συμβούλιο έχει επίσης λάβει υπόψη τους όρους που έχουν υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κρίνει ότι θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της κεντρικής λειτουργίας των κύριων αεροδρομίων της Lufthansa σε Φρανκφούρτη και Μόναχο. Ο επακόλουθος οικονομικός αντίκτυπος στην εταιρεία και στην προγραμματισμένη αποπληρωμή των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και τα ενδεχόμενα εναλλακτικά σενάρια, χρήζουν περαιτέρω και εντατικότερης ανάλυσης. Με αυτά τα δεδομένα, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης υπό το πρίσμα των όρων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεχίζει να θεωρεί το σχέδιο διάσωσης του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φερεγγυότητας».
Οι πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν πως υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της διοίκησης της Lufthansa, καθώς το Βερολίνο απαιτούσε να αποκτήσει έδρα στο ΔΣ, ενώ εξεταζόταν και το σενάριο απόκτησης μεγαλύτερου ποσοστού του ομίλου από το γερμανικό δημόσιο. Τώρα με βάση την χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου φαίνεται πως στην εξίσωση για το πακέτο στήριξης της Lufthansa μπαίνουν και οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα η Κομισιόν. Η εταιρεία είναι προφανές πως διαφωνεί με τους όρους που τίθενται από την Κομισιόν για την παροχή της οικονομικής βοήθειας, η οποία ωστόσο, όπως η ίδια η Lufthansa παραδέχεται, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ομίλου.