Την επίσπευση της Συνόδου Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ ζητεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με επιστολή του προς τον Κροάτη ομόλογό κ. Gari Cappelli, οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου. Η Σύνοδος των υπουργών ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για τις 27-28 Απριλίου. Ο κ. Θεοχάρης ζητεί την επίσπευση της Συνόδου -για την οποία επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει με τηλεδιάσκεψη- προκειμένου να εξετασθεί άμεσα η κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία και να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τα οποία θα προωθηθούν προς συζήτηση και υιοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
Επιπλέον ο κ. Θεοχάρης στην επιστολή του προτείνει οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ να συζητήσουν και να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την επόμενη μέρα, ειδικά για τις χώρες που στηρίζουν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους στον Τουρισμό. Πέρα από την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των υπουργών ο Χάρης Θεοχάρης θα συμμετέχει αύριο σε τηλεδιάσκεψη που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών με την ιδιότητά του Προέδρου της Επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη. Στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι μια πρώτη αποτίμηση και διαχείριση της κρίσης όπως αυτή διαμορφώνεται για τον τουρισμό στην παρούσα φάση.
Οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο και τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες του tour-market.gr στο υπουργείο Τουρισμού έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ, την Marketing Greece, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ και άλλους θεσμικούς φορείς, οι οποίες ήδη επεξεργάζονται πλάνα, σχέδια και στρατηγικές αντίδρασης και αντιμετώπισης της κατάστασης, προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα να διεκδικήσει και να προσποριστεί το ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς που της αναλογεί. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι -εφόσον τα πράγματα στο μέτωπο του κορονοϊού πάνε σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- του Αγίου Πνεύματος, την 1η Ιουνίου δηλαδή, η τουριστική αγορά της χώρας να είναι «open for business». Σε αυτή την περίπτωση θα έχει μεν χαθεί το προηγούμενο δίμηνο της σεζόν, ωστόσο το υπόλοιπο θα βρίσκεται μπροστά.
Βεβαίως, υπάρχουν πάντα οι αστάθμητοι-άγνωστο πως θα εξελιχθούν- παράγοντες που έχουν κυρίως να κάνουν με την εικόνα που θα παρουσιάζει η κατάσταση σε Μ. Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Πρόκειται για σημαντικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα από τις οποίες παραδοσιακά προέρχεται μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Εάν σε αυτές τις χώρες έχουν καταφέρει να… ξεμπερδέψουν με τον κορονοϊό, τότε θα μπορούμε να αισιοδοξούμε πως η χρονιά θα κυλήσει θετικά, παρά τις αρχικές απώλειες. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως σε Ισπανία και Ιταλία, το πρόβλημα είναι εντονότερο μέχρι στιγμής. Αποτέλεσμα είναι πως, ακόμη και στην περίπτωση του αρνητικού σεναρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει την ασφαλή επιλογή για τους λοιπούς Ευρωπαίους που θα αναζητήσουν τόπο πραγματοποίησης των διακοπών τους. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεφύγει και εδώ η κατάσταση, όπως στις άλλες χώρες. Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού τονίζει ότι το προσεχές δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο, καθώς η εξέλιξη της υπόθεσης στην χώρα μας θα καθορίσει το τοπίο και τα επόμενα βήματα.
Παράλληλα ο ΕΟΤ ανάρτησε ειδική ενότητα στο visitgreece.gr όπου αναφέρει αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ δίνει και κατευθύνσεις για τους επισκέπτες στην χώρα μας. Να σημειώσουμε επίσης ότι στην Κύπρο αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας (city και resort) από τις 21 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.
Ερώτηση για τον τουρισμό από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος να αναφερθεί πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού σχετικά με την αναγκαία λήψη μέτρων για την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού. Την ερώτηση κατέθεσαν η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την συνυπογράφουν 49 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.