Συνέντευξη στην εκπομπή «Quest Means Business» του Richard Quest στο CNΝ, παραχώρησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία όλων απέναντι στην πανδημία.Χαρακτήρισε αναμενόμενη την άνοδο των κρουσμάτων, ενώ ερωτώμενος για τα μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό φέτος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που θα χρειαστούν βοήθεια θα την έχουν από την κυβέρνηση. Τέλος ο κύριος Θεοχάρης χαρακτήρισε «σκληρή» την απόφαση της Σκοτίας, τονίζοντας ότι δεν κατανοεί σε ποια δεδομένα βασίστηκε. Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού στο CNN έχει ως εξής:
Υπουργέ κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε, όμως τώρα τα νούμερα μολύνσεων αυξάνονται ακόμα και εάν δεν είναι εισαγόμενα από τουρίστες. Τι συμβαίνει λάθος στην Ελλάδα;
Δεν είναι μια περίπτωση όπου τα πράγματα πάνε λάθος. Όταν ανοίξαμε την οικονομία, προφανώς περιμέναμε να ανέβουν τα νούμερα των κρουσμάτων. Είδαμε ένα δεύτερο κύμα σε όλες τις χώρες. Αυτό που κάναμε –και εξηγήσαμε τα σχέδια μας μερικούς μήνες πριν μαζί Richard– είναι ότι εφαρμόσαμε το σχέδιο ακριβώς όπως το είχαμε εξηγήσει τότε και χαίρομαι που μπορώ να το πω αυτό. Λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα όπου είναι απαραίτητο και όντως χρειάστηκε να το κάνουμε. Οι άνθρωποι το καλοκαίρι χαλαρώνουν περισσότερο και είναι κατανοητό να αυξηθούν τα κρούσματα. Τα μέτρα μας φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά. Έχουμε βγάλει ορισμένες περιοχές από τα περιοριστικά μέτρα και είναι μια καλή συνολικά κατάσταση. Είναι μια δύσκολη διαδικασία την οποία παρακολουθούμε καθημερινά.
Η πρόσφατη πτήση της TUI με τους επιβάτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, είτε κόλλησαν στην Ελλάδα είτε όχι, αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για εσάς να κρατήσετε ανοικτή τη τουριστική βιομηχανία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Ασφαλώς, τον Απρίλιο θα λέγαμε ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά με πολύ σκληρή δουλειά και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην τουριστική βιομηχανία και φυσικά στο δημόσιο τομέα, καταφέραμε να ανοίξουμε και να διατηρηθούμε ενεργοί. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους μας και τους επισκέπτες μας ασφαλείς. Έχουμε δείξει ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις (περιορισμούς σε πάρτι, εκδηλώσεις, συναθροίσεις κ.λπ.). Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι όλοι ασφαλείς και όταν τα πράγματα βελτιώνονται –και έχουν ήδη βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές– προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων.
Καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα, θα υπάρξει μια οικονομική κρίση διαφορετικού είδους, έτσι δεν είναι;
Παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση. Για αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε την οικονομία, έχοντας στο μυαλό μας την ασφάλεια. Παράλληλα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι για τυχόν οικονομικές δυσκολίες που θα υπάρξουν το χειμώνα, θα έχουμε αρκετά εφόδια ώστε να υποστηρίξουμε τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι όποιος εργαζόμενος ή επιχείρηση χρειάζεται τη βοήθειά μας, θα τη βρει. Θα υποστηρίξουμε τον καθένα από αυτούς τους ανθρώπους.
Τα νούμερα δείχνουν μείωση 67%. Πόση μόνιμη ζημιά έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία;
Αυτή είναι μια δυναμική κατάσταση. Κανείς δεν ξέρει ακόμα το αποτέλεσμα, ούτε πότε θα υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα, οπότε η απάντηση στην ερώτησή σου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική σε δυο, τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Όμως, επί του παρόντος, θα έλεγα ότι τα προβλήματα είναι έως ένα βαθμό διαχειρίσιμα. Δεν βλέπω κάτι που μπορεί να καταστρέψει την αξία όσων χτίσαμε στα περασμένα χρόνια. Όμως, όλα αυτά είναι ευμετάβλητα και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.
Πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστείτε μια βιομηχανία όπου από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν εντελώς τα σενάρια; Πόσο δύσκολο ήταν να το διαχειριστείτε όταν μιλάτε με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς;
Ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα βρισκόμαστε πάλι πίσω στο στάδιο όπου χρειάζεται περισσότερο συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας οπτική η απόφαση της Σκοτίας ήταν σκληρή. Θα θέλαμε να μάθουμε πού βασίζεται αυτή η απόφαση. Επειδή δεν είμαστε κοντά στο όριο που έχει θέσει το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνεπώς, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συντονισμό ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και μεγαλύτερη σταθερότητα, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη χρονιά.