O Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σε αποκλειστική του συνέντευξη στο tour-market.gr εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά το πώς θα κυλήσουν τα μεγέθη για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.
Εμφανίστηκε επίσης και αγανακτισμένος σχετικά με τις υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια εκ μέρους της Πολιτείας και την αδιαφορία της να στηρίξει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εμφανίζεται ο
Ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά και τα θετικά σχόλια των παρισταμένων επαγγελματιών του κλάδου απέσπασε η ομιλία-τοποθέτηση του κ. Τάσιου στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Βλέπετε, ο πρόεδρος της ΠΟΞ δεν συνηθίζει να κρύβεται πίσω από τις λέξεις, αλλά ούτε και να φοβάται να εκθέσει τις απόψεις του, όσο… μη-political correct κι εάν θεωρούνται αυτές!
«Τα τελευταία χρόνια υπό τον θεσμικό μου ρόλο ως Πρόεδρος της ΠΟΞ έχω επισκεφτεί αναρίθμητες φορές μια σειράς από υπουργεία και εν γένει κρατικές υπηρεσίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο τουριστική προϊόν και επιδρούν στην διαμόρφωσή του. Δυστυχώς, το pattern είναι ίδιο και απαράλλακτο: Υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις, λόγια τα οποία στο τέλος της ημέρας έχουν γίνει αέρας. Ομολογώ πως έχω κουραστεί από αυτή την κατάσταση! Επιπροσθέτως, έχω βαρεθεί να γίνομαι δέκτης για τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο τίποτα να μην γίνεται στο υπόβαθρο προκειμένου να προκύψουν οι μελλοντικές επιτυχίες. Πολλές φορές νιώθω πως εγκλωβιζόμαστε σε μια στείρα υπερ-ανάλυση των ζητημάτων, με αποτέλεσμα να μην προχωρούμε στο επόμενο βήμα, αυτό της πράξης!».
Επιφυλακτικότητα για την φετινή χρονιά
Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να προβαίνουν σε προβλέψεις που σχετίζονται με τα μεγέθη της φετινής τουριστικής περιόδου, στηριζόμενοι σε στοιχεία που συλλέγουν από ποικίλες πλευρές. Άλλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι, ορισμένοι αισιόδοξοι, μερικοί απαισιόδοξοι και κάποιοι επιφυλακτικοί. Στους τελευταίους σίγουρα ανήκει ο κ. Τάσιος.
«Προς το παρόν είμαστε επιφυλακτικοί σε ότι έχει να κάνει με το πώς θα εξελιχθεί η νέα τουριστική σεζόν, την οποία πάντως θεωρούμε ως μια δύσκολη χρονιά. Βλέπετε, υπάρχουν μια σειρά από αστάθμητοι παράγοντες, όπως λ.χ. η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην χώρα μας, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το Brexit και εάν αυτό θα είναι άτακτο ή μη κ.ο.κ., οι οποίοι δύναται να επιδράσουν καταλυτικά όσο και με αρνητικό τρόπο την τουριστική βιομηχανία. Εκτιμώ πως θα έχουμε πιο απτά όσο και αξιοποιήσιμα στοιχεία έπειτα από την διεξαγωγή της διεθνούς τουριστικής έκθεσης IΤB στο Βερολίνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Σε ότι αφορά την Βόρεια Ελλάδα, η αγορά των Βαλκανίων αναμένω πως θα εξακολουθήσει να αποδεικνύεται εμπράκτως μια σταθερή αξία στην άντληση πελατών».
Το 2019 αποτελεί σημείο καμπής για την χώρα μας!
Μπορεί στην Ελλάδα να επικρατεί μια ωστόσο αποτελεί κοινό τόπο πως κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές και το εκλογικό σώμα θα κληθεί να δώσει την ετυμηγορία του. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί πως αποτελεί την ώρα της αλήθειας, όπου κάθε ένας από εμάς θα βρεθεί ενώπιος-ενωπίω με τις ευθύνες του. «Οι εθνικές εκλογές αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την χώρα μας! Κάθε ένας μας θα κληθεί να δώσει ένα στίγμα σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και με ποιο τρόπο θέλει να διαμορφωθεί η πραγματικότητα της επόμενης ημέρας! Παράλληλα, οι Περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνουν ξεχωριστή σημασία για τον τουριστικό κλάδο, καθώς πλέον οι εν λόγω τοπικές Αρχές αναλαμβάνουν σημαντικές αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, με το νέο σύστημα του Καλλικράτη, αναμένεται μεν να υπάρξει μια πολύμορφη όσο και πολύ-συμμετοχική αυτοδιοίκηση, ωστόσο έχουμε ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά για την λήψη μιας σειράς από αποφάσεις, λ.χ. για την υλοποίηση έργων υποδομής. Στο ίδιο concept, θεωρούμε πως υπάρχει μια εμφανής αστοχία του Καλλικράτη που αφορά στην ανάληψη των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών διοικήσεων τον Σεπτέμβριο, αντί για την αρχή του νέου έτους. Εμείς, ως ξενοδοχειακοί φορείς έχουμε θέσει πολλάκις τους πολιτικούς απέναντι στις ευθύνες τους, οπότε απομένει στους ίδιους εάν θέλουν να στηρίξουν τον τουρισμό και την ελληνική ξενοδοχεία. Είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο όσο και ανεδαφικό ένας τομέας να έχει συνεισφέρει κάτι παραπάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μέγεθος που ισούται με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης-Μνημόνιο, να περνά… απαρατήρητος στην πράξη και την ουσία για την Πολιτεία! Κουράστηκα να μένουμε κολλημένοι στα στοιχεία των αφίξεων, ενώ θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε για τα έσοδα που προκύπτουν για το σύνολο των εμπλεκομένων τόσο στην τουριστική βιομηχανία όσο και πέριξ αυτής».