Take away cocktails. Όταν τέλειωσε το lockdown κι η εστίαση ξαναλειτούργησε, σε πολλές περιοχές του πλανήτη και στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το φαινόμενο «κοκτέιλ στο χέρι», που φτάνει μέχρι και τη διανομή των ποτών στο σπίτι.
Της Νικόλ Κηλίδη
Από τα αλκοολούχα ποτά, η κατηγορία των αποσταγμένων είναι η πιο «δύσκολη», ή πιο ασυνήθιστη θα έλεγε κανείς, για να καταναλωθεί εκτός των καταστημάτων. Η μπίρα και το κρασί πωλούνται συσκευασμένα κι υπάρχουν σε πολλά σημεία πώλησης, εκτός της εστίασης. Τι γίνεται, όμως, με τα ποτά, και ακόμα περισσότερο με τα κοκτέιλ, που δεν μπορεί εύκολα να τα φτιάξει κάποιος μόνος του; Αυτά μέχρι χθες σερβίρονταν αποκλειστικά μέσα στα μπαρ και τα εστιατόρια. Σήμερα, τα πράγματα, λόγω πανδημίας, δεν είναι ή θα μπορούσαν να μην είναι έτσι.
Τα πάντα στις μέρες μας αλλάζουν, κι αλλάζουν γρήγορα. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη, από τον περασμένο Απρίλιο, κάνει την εμφάνισή τους τα κοκτέιλ kits. Μπαρ πωλούν κοκτέιλ που δεν μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι, κι οι πελάτες τα παίρνουν σε ειδικές συσκευασίες, για να τα απολαύσουν κατ’ οίκον με την παρέα τους. Να αναλογιστούμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες η νομοθεσία για το αλκοόλ είναι πολύ αυστηρή και πως από Πολιτεία σε Πολιτεία υπάρχουν κανονισμοί ακόμη και για το πώς θα μεταφέρεις το αλκοόλ μέσα στο αυτοκίνητο. Ένα έτοιμο ποτό στο αμάξι είναι αιτία για βαρύ πρόστιμο και δίωξη, ακόμη κι αν ο οδηγός δεν έχει πιει γουλιά. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις έχουν μηχανευθεί τρόπους, για να δίνουν take away κοκτέιλ, χωρίς να κινδυνεύουν οι πελάτες τους από τις συνέπειες του νόμου. Τουλάχιστον, σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
“Η συγκεκριμένη συνήθεια δεν θα εγκαταλειφθεί με το πέρασμα της πανδημίας για διάφορους λόγους”
Στη Νέα Υόρκη υπήρξαν κοκτέιλ μπαρ που ξεκίνησαν να δίνουν μαζικά ποτά στο χέρι. Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν πως, αφού δεν μπορούν οι πελάτες να έρθουν στο μαγαζί τους, φέρνουν το μαγαζί τους ή καλύτερα τα κοκτέιλ στους πελάτες τους, όχι μόνο με take away, αλλά ακόμη και με delivery. Ομοίως και στη Γαλλία, που η νομοθεσία δεν είναι τόσο «σφιχτή», πολλά εστιατόρια και μπαρ ξεκίνησαν να δίνουν στο χέρι κρασί και ποτά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς πολλοί Γάλλοι ξεκίνησαν να κάνουν χρήση αυτής της νέας προσφοράς.
Η συσκευασία
Το βασικό πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις ήταν η συσκευασία. Πώς θα προσέφεραν τα ποτά στην πελατεία τους; Στη Νέα Υόρκη, ένα μπαρ ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μικρά μπουκάλια με βιδωτό καπάκι και ξεχωριστή συνοδεία γαρνιτούρας. Τα ποτά στα μπουκάλια είναι φτιαγμένα με τη λογική ότι θα καταναλωθούν μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο οι bartenders υποστηρίζουν ότι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία με δύο ημέρες, ανάλογα με το κοκτέιλ.
Να σημειωθεί πως υπήρχαν κι αλυσίδες μπαρ που είχαν δημιουργήσει σειρά take away κοκτέιλ, προτού ξεσπάσει η πανδημία. Οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων, όπως θα ανέμενε κανείς, ανέβηκαν κατακόρυφα στη διάρκεια του lockdown, εξασφαλίζοντας κάποια έσοδα για την εταιρεία που υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο στα φυσικά καταστήματα.
Κοκτέιλ to go και στην Ελλάδα
Η τάση για κοκτέιλ στο χέρι έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, σχεδόν ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου. Με την επανεκκίνηση της εστίασης, πολλοί επαγγελματίες έδωσαν την επιλογή στους πελάτες για ποτά take away, αλλά και delivery. Μάλιστα, ένα από τα μπαρ, το Tyco, στην Αθήνα, είχε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία πολύ προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός, και συγκεκριμένα από το 2018. Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια της καραντίνας παρέμεινε κλειστό.
Όπως και να έχει, σταδιακά, αυτή η τάση έχει επεκταθεί και πλέον πολλά μπαρ σε όλη την Ελλάδα έχουν μπει στον «χορό» του take away και του delivery. Μάλιστα, κάποια προσφέρουν τα take away κοκτέιλ και σε πιο χαμηλές τιμές. Γενικά, ως κίνηση είναι το λιγότερο «σοφή» θα έλεγε κανείς, πρώτον γιατί δίνεται η δυνατότητα σε πελάτες που φοβούνται να συγχρωτιστούν με άλλο κόσμο σε μπαρ να πιουν τα ποτά τους και δεύτερον τα καταστήματα που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες είναι πιθανό πως θα καταφέρουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι πως η συγκεκριμένη συνήθεια μάλλον δεν θα εγκαταλειφθεί με το πέρασμα της πανδημίας για διάφορους λόγους. Το take away και το delivery στον καφέ, στο φαγητό και τώρα και στα ποτά και τα κοκτέιλ έχει έρθει για να μείνει. Τα φυσικά καταστήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά με αυτό τον τρόπο δημιουργούν ένα ακόμη «κανάλι» εσόδων, που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο.