Σε συνέχεια της διαρκούς και επιτυχημένης συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, Προγραμματική Σύμβαση ποσού 125 χιλ. ευρώ με αντικείμενο: το Σχεδιασμό, Ανάπτυξη, λειτουργία και Συντήρηση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (Geographical Information System-GIS).
Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, το έργο θα υλοποιηθεί με βάση ελεύθερο λογισμικό που είναι διαθέσιμο προς όλους χωρίς να απαιτηθούν επί πλέον δαπάνες είτε από την Περιφέρεια είτε από τους πολίτες χρήστες.
Το έργο πρόκειται να αναπτύξει η Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων ( SenseLab) του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και βραβεύσεων, συμπεριλαμβάνοντας: α) την ενοποίηση γεωχωρικής και περιγραφικής πληροφορίας που διατίθεται σε υφιστάμενα συστήματα GIS της Περιφέρειας Κρήτης, β) την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων από άλλους φορείς του Δημοσίου της Περιφέρειας Κρήτης (π.χ. ΟΤΑ, Επιμελητήρια, Ερευνητικά Ιδρύματα), γ) με βάση το ενοποιημένο υλικό, την ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών και εργαλείων προς διευκόλυνση του Υπηρεσιακού Έργου της Περιφέρειας Κρήτης, δ) την ανάπτυξη σε δεύτερο χρόνο πρωτότυπων εφαρμογών διαδραστικής αλληλεπίδρασης των πολιτών με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, και ε) την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας Κρήτης στην εισαγωγή νέων δεδομένων και αξιοποίηση του όλου έργου. Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη και τον Πρύτανη παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής με τον συνεργάτη του Γιάννη Παρασύρη, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Χατζηγιάννη, καθώς και ο Παναγιώτης Παρτσινέβελος Επίκουρος Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον συνεργάτη του Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης και ο Πρύτανης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του έργου επισημαίνοντας παράλληλα την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού. Στην αναγκαιότητα και σημαντικότητα του έργου αναφέρθηκαν επίσης σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ελένη Χατζηγιάννη, ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Παναγιώτης Παρτσινέβελος, τονίζοντας ότι «Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών δημόσιας διακυβέρνησης που παρέχονται προς τους πολίτες με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής ώστε να καθίσταται αποδοτικότερη η εξυπηρέτηση των πολιτών, και σε επόμενο χρόνο η ανοικτή, εύκολη και διάφανη πρόσβαση του πολίτη στην διαθέσιμη γεωχωρική πληροφορία για όλη την χωρική έκταση της Κρήτης, και για ποικίλα θεματικά πεδία». Μάλιστα ο επίκουρος καθηγητής αναφερόμενος στη δομή και λειτουργία του προγράμματος διευκρίνισε: «Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση έχει να κάνει με την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, χωρικών πληροφοριακών συστημάτων της περιφέρειας Κρήτης και σε δεύτερη φάση θα αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές έξυπνων πόλεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την βελτίωση της σχέσης του πολίτη με την Περιφέρεια και την βελτιστοποίηση των τρόπων διεξαγωγής διαφόρων σημαντικών θεμάτων.
Το πρόγραμμα είναι χρήσιμο στην Περιφέρεια Κρήτης, αφορά την Κρήτη σε πολλά επίπεδα, στον τουρισμό, στην βελτίωση της κυκλοφορίας, στο εμπόριο και σε διάφορα άλλα στοιχεία όπως είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και γενικά ο αγροτικός τομέας και η σχέση ουσιαστικά των πολιτών με την Περιφέρεια, κ.ά.
Θα είναι η ενοποίηση όλων των δυνατών χωρικών πληροφοριακών συστημάτων που θα επιτρέπει και την Περιφέρεια και τους οργανισμούς που θα μπορούν με εύκολο τρόπο να ανασύρει χωρικά δεδομένα και θα μπορούν και οι πολίτες ανά πάσα στιγμή να δουν χωρική πληροφορία, να λάβουνε κάποια λήψη απόφασης και να επικοινωνούν με την Περιφέρεια σε διάφορους τομείς».