Το 12% των ελληνικών ξενοδοχείων είχε σχέση με την Thomas Cook
Από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία είχαν συνεργασία με την Thomas Cook το 2019, ποσοστό που αναλογεί στο 12% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Το σημαντικό στοιχείο που καταγράφηκε είναι πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook είναι ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις κι η συνεργασία που είχαν με τον βρετανικό όμιλο ήταν ζωτική για τη βιωσιμότητά τους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την διόλου ευχάριστη πραγματικότητα, καθώς τα ξενοδοχεία 1 αστέρα είχαν εξάρτηση από την Thomas Cook, ως προς τον τζίρο τους, κατά 55%, τα 2 αστέρων κατά 51% και τα 3 αστέρων κατά 38%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ξενοδοχειακές μονάδες 4 αστέρων πέφτουν στο 28% και στα 5 αστέρων στο 17%.
Σωρευτικές οι ζημιές κι οι απώλειες εσόδων
Η εκτίμηση για τις οικονομικές απαιτήσεις που έμειναν στον «αέρα» μετά την πτώχευση ανέρχονται στα 138.234.167 ευρώ κι αφορούν τις υποχρεώσεις του χρεοκοπημένου ομίλου, τόσο από την Βρετανία, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που διατηρούσε παραρτήματα. Οι απώλειες του τζίρου των ξενοδοχείων από τα πακέτα και τις κρατήσεις που ακυρώθηκαν μετά την κατάρρευση υπολογίζονται στα 52.010.645 ευρώ. Στο σύνολο, τα δύο αυτά νούμερα μας κάνουν 190.244.811 ευρώ. Σε αυτούς αριθμούς έρχεται να προστεθεί κι η χασούρα που αντιμετωπίζουν σε οφειλές και τζίρο τα υπόλοιπα καταλύματα, πέραν των ξενοδοχείων, που εκτιμώνται σε 114.146.887 ευρώ. Επίσης, εντοπίζονται κι απώλειες σχεδόν 21 εκατομμυρίων ευρώ από πακέτα άλλων tour operators που ακυρώθηκαν, λόγω της καθήλωσης των αεροσκαφών της Thomas Cook. Έτσι, ο τελικός λογαριασμός για το 2019 σκαρφαλώνει στα 314.793.827 ευρώ.
Η TUI ανέπτυξε αποκλειστικά πακέτα διακοπών, καθώς επίσης και τις κρουαζιέρες της και κατάφερε να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκάλεσαν οι ΟΤΑ.
«Καμπανάκι» για το 2020!
Το εξαιρετικά δυσάρεστο, ωστόσο, είναι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις οφειλές του 2019 που δεν θα καλυφτούν και τις απώλειες στον τζίρο των ξενοδοχείων για φέτος. Οι προβλέψεις του ΙΤΕΠ για το 2020 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και καθιστούν σαφές πως απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της χώρας. Βάσει της έρευνας, οι απώλειες στον τζίρο των ξενοδοχείων για την επόμενη χρονιά υπολογίζονται σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, και συγκεκριμένα στα 516.151.951 εκατομμύρια ευρώ.
Η Thomas Cook έφερνε ετησίως στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες, που με μια συντηρητική προσέγγιση σημαίνει ότι οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία που δεν θα πραγματοποιηθούν το 2020 ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια. Αν συνυπολογιστούν κι οι ενεχόμενες απώλειες στα υπόλοιπα καταλύματα κι οι απώλειες από τις πτήσεις που πραγματοποιούσε η Thomas Cook ως αερομεταφορέας, το ποσό εκτινάσσεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά συνολικά για την οικονομία της χώρας. Το ΙΤΕΠ στην έρευνά του υποστηρίζει ότι με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή η συνολική ζημιά στην ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Thomas Cook προκαλεί «τσουνάμι» στη Μεσόγειο
Σαρωτικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook στις τουριστικές αγορές της Μεσογείου. Η πτώχευση του βρετανικού tour operator αφήνει εκκρεμότητες εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ σε πολλές περιοχές, ποσό που είναι αμφίβολο εάν και σε τι ποσοστό θα καλυφτεί, είτε από ασφαλιστικά κεφάλαια, είτε από τα κράτη προέλευσης των τουριστών. Αγωνία προκαλεί, επιπλέον, και το κενό στην αεροπορική διασύνδεση πολλών τουριστικών προορισμών, μετά την ακινητοποίηση των αεροσκαφών της Thomas Cook. Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η πτώχευση του βρετανικού «γίγαντα», τώρα κυβερνήσεις και τουριστικοί φορείς προσπαθούν να αποτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και να λάβουν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Σε πρώτη φάση, ο φόβος που επικρατεί στις αγορές της Βόρειας Αφρικής φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, από τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, παρ’ όλο που το ποσό που μένει στον «αέρα» στις ευρωπαϊκές χώρες από την Thomas Cook είναι, συγκριτικά, πολύ μεγαλύτερο. Σε Ελλάδα, Τουρκία και Πορτογαλία, οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σχετικά άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook. Με μεγαλύτερη καθυστέρηση αντέδρασαν οι αρμόδιοι υπουργοί σε Ισπανία κι Ιταλία, προξενώντας αντιδράσεις από τους εκεί τουριστικούς φορείς. Με δεδομένες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει η εξέλιξη με την Thomas Cook στον ελληνικό τουρισμό, καταγράψαμε τις πρώτες εκτιμήσεις κι αντιδράσεις που υπήρξαν στις υπόλοιπες τουριστικές αγορές της Μεσογείου και τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η πτώση της ανά περιοχή.