Σπαράγγια βραστά

σπαράγγιαΟ πιο γρήγορος τρόπος μαγειρέματος και ιδανική συνοδεία σε δείπνο με κρέας, ψάρι ή γαρίδες. Τοποθετήστε τα σπαράγγια οριζόντια σε αλατισμένο νερό για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε σε στενή ψηλή κατσαρόλα δεμένα σε ματσάκι και να προσθέσετε νερό που να καλύπτει τα 3/4 των σπαραγγιών. Οι κορυφές πρέπει να μείνουν έξω από το νερό, καθώς είναι πολύ τρυφερές και ψήνονται και με τον ατμό του βρασίματος.

Σπαράγγια στη σχάρα

Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3-5 λεπτά. Σερβίρετε με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο.

Σαράγια σε φούρνο–γκρίλ

Απλώστε τα σε ταψί, αλείψτε με ελάχιστο ελαιόλαδο (με πινέλο), βάλτε λίγο αλατοπίπερο και ψήστε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς για 10–12 λεπτά δίνοντας προσοχή και σε αυτή την περίπτωση στις κορυφές τους.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε 5 λεπτά στο γκριλ και τα σπαράγγια είναι έτοιμα, αποκτώντας βαθιά γεύση και ένταση.

Σπαράγγια στον ατμό

Τα σπαράγγια στον ατμό είναι η πιο light εκδοχή και ίσως ο μοναδικός τρόπος μαγειρέματος που διατηρεί καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες και τη γεύση τους. Μπορείτε να τα απλώσετε οριζόντια στον ατμομάγειρα ή απλωμένα πάνω σε σχάρα, μέσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό στον πάτο, και, ανάλογα με το πάχος τους, είναι έτοιμα σε 6–8 λεπτά.

ΣπαράγγιαΣπαράγγια a la China

Για σπαράγγια σε κινέζικο στυλ, μπορείτε να κόψετε τα κοτσανάκια τους διαγώνια σε μικρά κομμάτια, περίπου 1 εκατοστού αφήνοντας και εδώ τις άκρες ολόκληρες. Τηγανίζετε με λίγο λάδι σε τηγάνι wok, για 3–5 λεπτά και είναι έτοιμα.

Φρυγανισμένα σπαράγγια με καπνιστό θαλασσινό αλάτι

Μια λύση για σπαράγγια με βαθιά καπνιστή γεύση… χωρίς να χρειάζεται καπνιστής. Απλώς, τα ψήνετε στη σχάρα με θαλασσινό αλάτι.

Σκορδάτα σπαράγγια παρμεζάνας

Απλό αλλά και απίστευτα γευστικό πιάτο. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και σκόρδο τα σπαράγγια και τα ψήνετε στον φούρνο ή στο γκριλ. Λίγο πριν τα βγάλετε, πασπαλίζετε με τυρί παρμεζάνα στην κορυφή και αφήνετε να λιώσει φυσικά το τυρί.

σπαράγγιαΣπαράγγια τυλιγμένα σε prosciutto

Τυλίξτε κάθε κλωναράκι σπαραγγιού με μια φέτα prosciutto, ραντίστε το με λίγο λάδι αλάτι και σκόρδο και βάλτε το στον φούρνο για μια ικανοποιητική υφή και γεύση.

Ψητό τυρί γεμιστό με ζαμπόν Iberico και σοταρισμένα σπαράγγια

Επίλεξε κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας γι’ αυτή τη συνταγή. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι gouda, το οποίο θα ανοίξετε στη μέση και θα το γεμίσετε με ζαμπόν Iberico και σοταρισμένα σπαράγγια. Ρίξτε φρέσκο πιπέρι και προαιρετικά αλάτι (ανάλογα με το τυρί που θα επιλέξετε), τυλίξτε το σε λαδόκολλα και ψήστε το στον φούρνο .

Βουτυράτα σπαράγγια στον φούρνο με λεμόνι και πιπέρι

Ρίξτε ένα πλακάκι βούτυρο στο τηγάνι και, όταν κάψει, προσθέστε χυμό και ξύσμα λεμονιού και φρέσκο μαύρο πιπέρι. Ρίξτε τα προβρασμένα σπαράγγια να «τυλιχτούν» με το μείγμα και έπειτα ψήστε τα στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.

ΣπαράγγιαΣπαράγγια με pesto

Για τους vegan πελάτες του εστιατορίου σας μπορείτε να ετοιμάσετε μια gourmet σάλτσα pesto από σπαράγγια, που μπορεί να συνοδεύσει τόσο σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και λευκό τυρί όσο και ελαφριές καλοκαιρινές μακαρονάδες. Πέρα από σπαράγγια (θα πρέπει να είναι προβρασμένα) θα χρειαστείτε παρμεζάνα, κουκουνάρι, χυμό από 1 λεμόνι, λάδι αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο multi για πολτοποίηση και έχετε έτοιμη φρέσκια pesto σπαραγγιών για κάθε χρήση.

Ψημένα σπαράγγια πάνω από τη σάλτσα Romesco

Ανακατέψτε ψητές ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ψητές πιπεριές και ψωμί στο multi και θα έχετε μια καλοκαιρινή σάλτσα που συνοδεύει τέλεια ψητά σπαράγγια.

Σπαράγγια με τζίντζερ και μπέικον

Εάν προτιμάτε τραγανά σπαράγγια, αλλά εξίσου γευστικά, μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο σε φαρδύ τηγάνι (ή ακόμη και μισό–μισό για ακόμα πιο πλούσια γεύση), όπου θα σοτάρετε ωμά σπαράγγια. Μπορείτε να τους προσθέσετε λίγο λεμόνι ή/και σκόρδο, αλλά και ψιλοκομμένο μπέικον.

Τηγανητά σπαράγγια σε κουρκούτι

Πρόκειται για ένα άκρως καλοκαιρινό νόστιμο και υγιεινό σνακ, που ταιριάζει άνετα σε όλα τα είδη εστιατορίων. Από gourmet παραθαλάσσιο εστιατόριο μέχρι ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα. Ραντίζετε ωμά σπαράγγια με λίγο λάδι και τα περνάτε από μείγμα τριμμένης φρυγανιάς και υγρής μπίρας για περισσότερη αφράτη γεύση. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά ή σε wok, ρίχνοντας λίγη σάλτσα σόγιας και κομματάκια κοτόπουλου προτού τα κατεβάσετε.

σπαράγγιαΣπαράγγια ομελέτα

Σοτάρετε τα σπαράγγια με λίγο ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά με λίγο αλάτι και, όταν γίνουν, σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σπαράγγια σαλάτα

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε προβρασμένα κομμένα σπαράγγια, 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, 3 κουταλιές καλό κρασόξιδο, 1 κουταλιά λεμόνι, 1 κουταλάκι τζίντζερ, μία μικρή πρέζα ζάχαρη, και 1 κουταλάκι σκούρο σπόρο μουστάρδας. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να «τραβήξει» τα υγρά και τις γεύσεις προτού σερβίρετε.

Σπαράγγια με σος Hollandaise

Μία από τις πιο κλασικές ίσως συνταγές για σπαράγγια είναι με τη συνοδεία της γαλλικής σος Hollandaise. Για τη σος θα χρειαστείτε 400γρ. αγελαδινό βούτυρο, δύο κρόκους αυγού, 1 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 κ.γ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη, προαιρετικά αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζετε τη σος αναμιγνύοντας σιγά–σιγά όλα τα υλικά, προσεκτικά, να μην «κόψει» και, αφού πήξει, τη σερβίρετε πάνω από σπαράγγια βρασμένα ή στον ατμό με λίγο λαδάκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας