ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ Οι διακοπές μπορεί –για τους Έλληνες τουλάχιστον– να σημαίνουν άφθονο, πρόχειρο φαγητό και ποτό, οι τουρίστες, ωστόσο, που έρχονται στη χώρα μας
έχουν άλλη άποψη.
Από τη Στέλλα Αυγουστάκη
Μαθημένοι στο μέτρο και όχι στη δική μας υπερβολή, οι επισκέπτες τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα, για να περάσουν τις διακοπές τους, θέλουν μεν να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, αλλά περισσότερο θα προτιμήσουν να γευτούν τα εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης. Σίγουρα το σουβλάκι και ο μουσακάς ως πιο trademarked ελληνικά πιάτα θα είναι στις επιλογές τους, αλλά δεν θα πουν όχι στο φρέσκο ψάρι ούτε στην καθαρότητα των λαχανικών. Ένα από αυτά τα λαχανικά είναι και τα σπαράγγια, που, αν και είναι ένα φίνο έδεσμα, δεν εκτιμάται όσο πρέπει στη χώρα μας. Ευτυχώς, όμως, για τους επαγγελματίες της εστίασης, οι τουρίστες το λατρεύουν.
Ιστορικό λαχανικό με ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό
Το σπαράγγι ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς έχει βρεθεί σε τοιχογραφίες στις πυραμίδες που χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ., ενώ υπάρχουν καταγραφές για καλλιέργειά του στη Μικρά Ασία 2.000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Β. Ευρώπη και από εκεί στη Β. Αμερική. Τα σπαράγγια αναφέρονται και στην ελληνική μυθολογία, καθώς, εξαιτίας των πολλών ευεργετικών τους ιδιοτήτων για τον οργανισμό, θεωρούνταν πλούσιο έδεσμα.
Οι βλαστοί τους στόλιζαν τα στεφάνια των νεονύμφων, ενώ, σύμφωνα με τον Πλίνιο, ήταν εξαιρετικά αφροδισιακό λαχανικό. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E και καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α), οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση. Περιέχουν ακόμα μέταλλα, όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, είναι χαμηλά σε νάτριο και έχουν αρκετό κάλιο. Τα σπαράγγια έχουν ελάχιστες θερμίδες (26 θερμίδες /100γρ. σπαραγγιού), αφού περιέχουν μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ενώ το κύριο συστατικό τους είναι η ασπαραγίνη, μια ουσία με διουρητική δράση.
Γιατί να τα εντάξετε στο μενού της επιχείρησής σας
Τα σπαράγγια μπορεί να μην είναι κάθε μέρα στο πιάτο των Ελλήνων, στο εξωτερικό όμως θεωρούνται gourmet μεζές και είναι πολύ συνηθισμένο πιάτο για πολλούς τουρίστες και στην Ελλάδα. Σπάνια το βρίσκουν, βέβαια, αλλά, όταν το ανακαλύψουν, το τιμούν και με το παραπάνω. Οι συνταγές και οι παραλλαγές μαγειρέματος αυτού του ιδιαίτερου λαχανικού της άνοιξης είναι πάρα πολλές, ωστόσο η γεύση παραμένει μοναδική. Έχοντας κερδίσει επάξια τη θέση του στο τραπέζι για πάνω από 2.000 χρόνια, αυτό το εξαιρετικά αρωματικό αλλά και γερό λαχανικό είναι τόσο ευπροσάρμοστο και ευεργετικό που θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Τα σπαράγγια σε κάθε μαγειρική παραλλαγή τους –βραστά, στη σχάρα, ψητά– διατηρούν πάντα την κομψότητά τους, ενώ οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες τα καθιστούν Νο1 σύμμαχο για την υγεία και αγαπημένο συνοδευτικό πολλών οικογενειακών πιάτων. Αν έχετε, λοιπόν, δεύτερη σκέψη για το αν πρέπει ή όχι αν τα εντάξετε στο μενού της επιχείρησής σας δίπλα στα ελληνικά πατροπαράδοτα κολοκυθάκια, μη διστάζετε. Είναι βέβαιο πως η επιλογή αυτή θα εκτιμηθεί από Έλληνες και ξένους πελάτες. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε 15+ συνταγές που θα κάνουν τους επισκέπτες του εστιατορίου σας να έρθουν και να ξανάρθουν.
15+ προτάσεις μαγειρέματος για πεντανόστιμα πιάτα
Υπάρχουν τρία είδη καλλιεργημένου σπαραγγιού: λευκά, πράσινα και μοβ. Στην Ευρώπη εκτιμούν ιδιαιτέρως το άσπρο σπαράγγι που είναι μάλλον άγνωστο στη χώρα μας. Τα πράσινα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισμένα στην Ελλάδα. Έχουν ελαφριά γλυκιά γεύση και είναι τρυφερά και τραγανά, ενώ το μοβ σπαράγγι έχει έντονα φρουτώδη γεύση και περιέχει 20% περισσότερα σάκχαρα από το πράσινο σπαράγγι. Τα σπαράγγια που είναι γνωστά στην ελληνική ύπαιθρο είναι τα άγρια, λεπτά πράσινα βλαστάρια με καταπληκτική γεύση, που τα φτιάχνουν είτε βραστά ή σαλάτα με λαδόξιδο ή ομελέτα.
Τα χοντρά και κάτασπρα σπαράγγια έχουν θαυμάσια λεπτή γεύση και τρώγονται με πολλούς τρόπους. Φυσικά, ότι ξέρουμε γι’ αυτά είναι οι ευρωπαϊκοί τρόποι μαγειρέματός τους.
Οι Γάλλοι τα σερβίρουν με τη γνωστή σάλτσα αυγού, την Hollandaise, η οποία μοιάζει λίγο με τη μαγιονέζα, αλλά είναι λεπτότερη. Τέλος, επειδή τα σπαράγγια είναι υδατώδη λαχανικά και περιέχουν 90-95% νερό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το μαγείρεμα, για να μην υπάρχει απώλεια βιταμινών.