Τ.Α.: Ποιες είναι οι νέες τάσεις στα συνέδρια;
Σ.Λ.: Η διενέργεια συνεδρίων με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτική μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος κ.ά. είναι ανάγκη πλέον να εμπεριέχεται στις προδιαγραφές διοργάνωσης ενός συνεδρίου. Σε πολλές περιπτώσεις είναι προαπαιτούμενο από τους ίδιους τους Οργανισμούς. Εννοείται ότι αφορά όλη την αλυσίδα που συμμετέχει στην οργάνωση των συνεδρίων, από την πόλη που τα φιλοξενεί, τον επαγγελματία PCO που τα οργανώνει, το Συνεδριακό Κέντρο που τα φιλοξενεί, τους προμηθευτές που συμμετέχουν, δηλαδή για παράδειγμα το προσφερόμενο φαγητό, τις κατασκευές που λαμβάνουν χώρα κ.λπ. Μολονότι η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τα έτη που ακολούθησαν την πανδημία, διαπιστώνεται ότι η αναζήτηση για συνέδρια αφορά την παραδοσιακή οργάνωση και τη φυσική παρουσία. Άλλοι σημαντικοί «παίκτες» που αλλάζουν το παιχνίδι των επαγγελματικών συναντήσεων είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το MetaVerse, οι καινοτομίες που εμφανίζονται πλέον καθημερινά. Στις συνεργασίες μας θα χρειαστεί να αλλάξουμε γλώσσα. Θα χρειαστεί να μεταβούμε από τη μέτρηση του οικονομικού αντίκτυπου, στην εστίαση στον κοινωνικό αντίκτυπο των γεγονότων και στη σημασία της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων. Ο HAPCO & DES, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του, δίνει έμφαση παραδοσιακά σε όλες τις παραπάνω τάσεις.
Τ.Α.: Τι έχει αλλάξει σε ότι αφορά τον χρόνο «κλεισίματος» των συνεδρίων, τις προκαταβολές ή άλλους όρους;
Σ.Λ.: Αυτό εξαρτάται από τη φύση του event. Τα επαγγελματικά events και incentives κρατούν ακόμα τον χαρακτήρα του «last minute», σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στην οργάνωση και στην έλλειψη ευελιξίας. Τα συνέδρια έχουν πάντα έναν σχετικά ασφαλή χρόνο επιβεβαίωσης πριν τη διεξαγωγή τους. Στην περίπτωση των διεθνών συνεδρίων, αυτός μπορεί να είναι και 1-4 χρόνια. Επίσης, η σωστή πρόβλεψη για τον αριθμό των εγγεγραμμένων και των χορηγών είναι δύσκολη, καθώς η προσέλευση, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, γίνεται την τελευταία στιγμή. Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν εμπόδια. Απαιτείται λοιπόν ευελιξία και ενισχυμένη συνεργασία, όσον αφορά τη συμφωνία προκαταβολών, τη χρηματοδότηση αλλά και τις πολιτικές ακύρωσης και πληρωμών. Πρόκειται για έναν προβληματισμό και μία συζήτηση, που διεξάγεται έντονα σε διεθνές επίπεδο.
Τ.Α.: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη;
Σ.Λ.: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) η Ελλάδα για το 2022 διατήρησε τη 10η θέση στην Ευρώπη, ενώ ανέβηκε τρεις θέσεις πάνω σε παγκόσμιο επίπεδο κατακτώντας τη 13η θέση από τη 16η που είχε πέρσι. Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα βρέθηκε στην 1η δεκάδα, συγκεκριμένα στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 51η θέση σε ευρωπαϊκή και στην 78η θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τον ουσιαστικό ρόλο της Εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων & Εκδηλώσεων – MICE (Meetings, Incentives, Conferences & Events), στην ανάπτυξη της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη!
Τ.Α.: Ποια τα ισχυρά και ποια τα αδύνατα σημεία μας;
Σ.Λ.: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό, αν και εφόσον αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Παρ’ όλα αυτά, ενώ διαθέτουμε άριστες υποδομές για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων και εξαιρετικά συνεδριακά κέντρα, όπως αυτό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλά άλλα στην περιφέρεια, οι υποδομές δεν επαρκούν σε αυτή τη φάση ώστε να στεγάσουν μεγάλες διοργανώσεις. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει συνεδριακό κέντρο με χωρητικότητα άνω των 4.000-5.000 συνέδρων και δυνατότητα να στεγάσει διοργάνωση σε πάνω από 20 παράλληλες αίθουσες, με μεγάλο εκθεσιακό χώρο αντίστοιχα. Σημαντική έλλειψη, που όλο και πιο συχνά οδηγεί στο να αποκλείεται η χώρα μας από τη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων τους.
Αντίστοιχα, είναι απολύτως απαραίτητο να ενταχθεί ο τομέας των events στην ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση. Τέλος, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η αξία του κλάδου μας και η τεράστια και πολυεπίπεδη συμβολή του, ώστε άμεσα να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης αλλά και προβολής του ελληνικού τουρισμού. H σύμπραξη του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τους επαγγελματίες του χώρου, που γνωρίζουν καλά τις αγορές και τη μεθοδολογία προσέλκυσης ενός συνεδρίου είναι απαραίτητη. Ο Σύνδεσμός μας έχει υποβάλλει στην Πολιτεία σειρά αιτημάτων, προτάσεων και δράσεων για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Τ.Α.: Προτάσεις, προκλήσεις και προτεραιότητες. Έχει υπάρξει μεταβολή στην αντιμετώπιση μηδενικής προβολής και προώθησης του Συνεδριακού Τουρισμού από τον ΕΟΤ;
Σ.Λ.: Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός ΔΕΝ έχει ενταχθεί ακόμα στον κεντρικό, κρατικό σχεδιασμό για τον ελληνικό τουρισμό, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό που θέτει τον συγκεκριμένο κλάδο σε προτεραιότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία μιας συνάντησης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και το επιτελείο της, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκη, με τους οποίους συζητήσαμε και συμφωνήσαμε, να τεθεί άμεσα σε ισχύ πλάνο προβολής και δημιουργίας καμπάνιας για τον ελληνικό Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό. Όπως προαναφέραμε, είναι σημαντικό να ενταχθεί το MICE στην εθνική τουριστική στρατηγική. Άλλο σημαντικό θέμα είναι το ότι απαιτείται άμεσα η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδριο άνω των 5.000 ατόμων. Ένα Συνεδριακό Κέντρο θα μπορούσε να ανεβάσει τη θέση της χώρα μας στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη. Φλέγον ζήτημα για τη βιωσιμότητα του κλάδου είναι η άρση των περιορισμών των υφιστάμενων διατάξεων για τα Ιατρικά Συνέδρια. Το νομοθετικό πλαίσιο και οι εγκύκλιοι που διέπουν κυρίως τα ιατρικά, επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα πρέπει άμεσα να αλλάξουν, να γίνουν πολύ πιο ευέλικτα.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ενίσχυσης της διεκδίκησης και διεξαγωγής συνεδρίων από ΕΟΤ, Υπουργείο Τουρισμού και απ’ την Πολιτεία γενικότερα. Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που δημιουργεί εμπόδια με χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων. Τέλος, είναι σημαντικό να καταρτιστεί ομοιόμορφη τιμολογιακή πολιτική στα ξενοδοχεία και τις συνεδριακές υπηρεσίες. Την τελευταία περίοδο, ως Σύνδεσμος, ανοίγουμε τον δρόμο για την εκπαίδευση στον κλάδο, μέσω των νέων συνεργειών μας τόσο με τους ΣΕΤΕ και ΙΝΣΕΤΕ, όσο και με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κορυφαίο γεγονός του Συνδέσμου μας, του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου HAPCO & DES, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, 8-9/02/2024 και θα αναπτύξει όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον τομέα συνεδρίων και εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο.