Τζιν και τσάι αντί για τόνικ…
Για παράδειγμα, το τελευταίο χαρακτηριστικό της εξαιρετικής γεύσης δείχνει να έχει πετύχει το αλκοολούχο τσάι στη βρετανική αγορά, που γνωρίζει πρωτόγνωρη επιτυχία τελευταία. Παράλληλα, εξυπηρετεί και την έννοια της καινοτομίας, καθώς αποτελεί συνδυασμό από κρύο τσάι με τζιν ή ρούμι, εξασφαλίζοντας μια εντελώς καινούργια γευστική εμπειρία, στην οποία επικρατεί η επίγευση του τσαγιού έναντι του αλκοόλ! Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοφιλία και τον έντονο βαθμό διείσδυσης του τζιν σήμερα, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί ένα σημαντικό ποσοστό πειραματισμού βασίζεται σε αυτό, ώστε να προκύψουν ακόμη περισσότερες καινούργιες όσο και γευστικές προτάσεις ποτών.
Μέχρι πρότινος, το περίφημο αρκτικόλεξο «G&T» στην αγορά του ποτού και της εστίασης εν γένει απαρτιζόταν από τα Gin & Tonic. Όχι πλέον! Τουλάχιστον, όχι στην έκταση που είχε μέχρι πρότινος. Σήμερα, το «G&T» μπορεί να σημαίνει και Gin & Tea! Μάλιστα, είναι πιο πιθανό να σημαίνει κάτι τέτοιο. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που το Gin & Tonic ωρίμασε (γέρασε, κατά πολλούς…) και ουσιαστικά ο βαθμός καινοτομίας περί αυτού εξαντλείται στον τύπο των ποτηριών που θα σερβιριστεί είτε στα συνοδευτικά-γαρνιτούρες, όπως προσθήκη γκρέιπφρουτ, λεβάντας και θυμαριού! Αντιθέτως, η δυναμική είσοδος του τσαγιού έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη… ένεση ανανέωσης και καινοτομίας, δίνοντας «φρέσκιες» ιδέες και ενδιαφέρουσες γεύσεις.
Συμπερασματικά, τα υβριδικά ποτά όπως τα mocktails, το τζιν με τσάι, καθώς επίσης και τα αλκοολούχα αναψυκτικά μπορεί να «ιντριγκάρουν» τους πελάτες, την ίδια όμως στιγμή αυξάνουν τις επιλογές ποτών που διατίθενται προκειμένου να προσελκύσουν και να απευθυνθούν σε κατά το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.
Για παράδειγμα, στις αρχές του καλοκαιριού, αίσθηση προκάλεσε ένα λονδρέζικο εστιατόριο, με την ονομασία Yauatcha City, το οποίο και εγκαινίασε έναν κήπο τσαγιού στη βεράντα του! Πρόκειται για μια σύμπραξη του εστιατορίου με το πασίγνωστο brand τζιν Tanqueray No. Ten, ώστε να σερβίρει στους πελάτες του ένα μενού που απαρτίζεται από κοκτέιλ με βάση το τζίν σε συνδυασμό με εγχύσεις κινέζικου τσαγιού. Αποτέλεσμα; Το δημιουργικό όσο και γευστικό «πάντρεμα» των γεμάτων γεύσεων κίτρου και γκρέιπφρουτ του τζιν, με τον πλούτο προτάσεων που παρέχει απλόχερα το κινέζικο τσάι.
Από την αγορά δεν λείπουν και ποικίλες όσο και ευφάνταστες άλλες προτάσεις, όπως ο χυμός μήλου με τζιν που αξιοποιεί –μεταξύ άλλων– ηλίανθο, κόλιανδρο, πορτοκάλι Σεβίλης και τριαντάφυλλο, ενώ αποστάζεται με φυσικό χυμό μήλου από την Κορνουάλη αντί για νερό! Δίχως αμφιβολία, τα βότανα στο τζιν είναι αυτά που το κάνουν «φιλικό» απέναντι στον πειραματισμό κατά τη διαδικασία της απόσταξης, παρέχοντας στις ποτοποιίες την ευκαιρία να αναζητήσουν και να βρουν το κατάλληλο σημείο διαφοροποίησης, ώστε να απευθυνθούν στην αγορά και δη με εποχιακές εξειδικεύσεις και αντίστοιχες προτάσεις.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας εν γένει προβάλλουν και προωθούν «επιθετικά» τις νέες όσο και ενδιαφέρουσες επιλογές που προσφέρονται στους πελάτες, όχι μόνο μπορούν να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, αλλά και να παρέχουν τη δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό και τους πελάτες τους να αναφερθούν εκτενώς στην εμπειρία που βίωσαν. Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται ψηλά στην επικαιρότητα τόσο το όνομα της επιχείρησης ή του brand όσο και του καινούργιου προϊόντος! Πόσω μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία οι πελάτες αναζητούν κάτι παραπάνω από το να περάσουν καλά. Σήμερα, πλέον, ψάχνουν για μια συνολικότερη εμπειρία που θα ταιριάζει ιδανικά με τη φύση και τον παλμό της ίδιας της επιχείρησης.
Απαιτείται, απλώς, δημιουργικότητα, καινοτόμος σκέψη και τόλμη απέναντι στην έννοια και στη λογική του πειραματισμού και της αναζήτησης του διαφορετικού, αυτού που είναι πέρα από τα συνηθισμένα. Πάντοτε, βεβαίως, με γνώση και σεβασμό στη φύση των ίδιων των ποτών που σκέφτεστε να αναμείξετε.
Το αλκοόλ «συναντά» τα αναψυκτικά
Καθώς τα αναψυκτικά έχουν καταφέρει να καθιερώσουν ιδιαίτερα υψηλά μεγέθη και ποσοστά διείσδυσης και πωλήσεων διεθνώς, οι ποτοποιίες σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τη δεδομένη δυναμική τους, προκειμένου να πειραματιστούν με καινούργιες προϊοντικές κατηγορίες και γεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν προκύψει σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού τα περίφημα αλκοολούχα αναψυκτικά ή αλλιώς τα alcopops. Πρόκειται για ποτά που περιέχουν μεν αλκοόλ, ωστόσο παρασκευάζονται σαν να είναι αναψυκτικά! Αποτέλεσμα; Να λανσάρονται ποικίλες γεύσεις που είναι φρουτώδεις μεν, δίχως ωστόσο να είναι ιδιαίτερα γλυκές, προκειμένου να απευθύνονται σε κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πελατών, από τους λάτρεις της μπίρας μέχρι τους ενθουσιώδεις με τα κοκτέιλ καταναλωτές.
Οι γεύσεις μπορούν να κυμαίνονται από την «παραδοσιακή» λεμονάδα, τις πικραλίδες και την κολλιτσίδα μέχρι πιο σύγχρονα όσο και εμπνευσμένα μείγματα από πορτοκάλι σαγκουίνι και φρούτα του πάθους, μέχρι ρόδι και ροδάκινο. Πριν από μερικούς μόνο μήνες, ένα δημοσίευμα ανέφερε πως η Coca-Cola ετοιμαζόταν να λανσάρει αρχικά στην Ιαπωνία το πρώτο της ποτό που θα περιέχει αλκοόλ, αξιοποιώντας ένα ιαπωνικό οινοπνευματώδες με την επωνυμία shochu και προσθέτοντας έναν εντυπωσιακό νέο σταθμό στην πολυετή (125 χρόνων για την ακρίβεια…) ιστορία της. Αν μη τι άλλο, το μήνυμα που αποστέλλεται διεθνώς είναι ισχυρό και ξεκάθαρο: Η κορυφαία εταιρεία αναψυκτικών διαβλέπει αξιοποιήσιμο τμήμα της αγοράς στα οινοπνευματώδη αναψυκτικά! Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη δυναμική ανάδυση των mocktails και των εν γένει κοκτέιλ που δεν περιέχουν αλκοόλ.
Συμπερασματικά, τα υβριδικά ποτά, όπως τα mocktails, το τζιν με τσάι, καθώς επίσης και τα αλκοολούχα αναψυκτικά μπορεί να «ιντριγκάρουν» τους πελάτες, την ίδια όμως στιγμή αυξάνουν τις επιλογές ποτών που διατίθενται προκειμένου να προσελκύσουν και να απευθυνθούν σε κατά το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές. Όποια και αν είναι η προτίμηση των τελευταίων –ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση– είναι σε θέση να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν σε προσωπικό επίπεδο με πολλές διαφορετικές γεύσεις, μάρκες και παρασκευάσματα εωσότου κατασταλάξουν σε αυτό που τους ταιριάζει ιδανικά!