Νομοσχέδιο, Καταδυτικός Τουρισμός

Αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο έχει στο επίκεντρο την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας. Παράλληλα περιέχει διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για τις πισίνες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που έχουν βασικό στόχο την διασφάλιση  βέλτιστης λειτουργίας τους και την ασφάλεια των κολυμβητών. Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει και εισάγει το Σήμα Glamping με στόχο τη διαφοροποίηση και ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου βελτιώνονται υπάρχουσες, αλλά εισάγονται και νέες ρυθμίσεις  με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων περιοχών με την δημιουργία, ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων. Σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου ο καταδυτικός τουρισμός, είναι βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας. Ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι καταδύσεις αναψυχής είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και απευθύνονται σε τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν αναζητώντας κάθε φορά ελκυστικούς καταδυτικούς προορισμούς είτε ως μέρος των διακοπών τους είτε ως ξεχωριστή εμπειρία. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη Χώρα μας κρίνονται αναγκαίες ορισμένες τροποποιήσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που ρυθμίζει τις καταδύσεις αναψυχής στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ν. 3409/2005 (Α΄ 273). Οι εισαγόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην κατάργηση εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ειδικότερα προβλέπονται, μεταξέυ άλλων, η σύσταση επταμελούς οργάνου με κεντρικό ρόλο την εισήγηση Εθνικής Στρατηγικής για τον Καταδυτικό Τουρισμό.  Επίσης περιέχονται ρυθμίσεις για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους, που θεωρείται ότι αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δύτη αρχαιολόγου ή φύλακα αρχαιοτήτων, λόγω ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός για το σύνολο της χώρας και πλέον οι καταδύσεις θα γίνονται με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής, εγγεγραμμένους στο μητρώο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι υπηρεσίες φύλαξης αρχαιοτήτων θα έχουν δικαίωμα ακόμη και σωματικής έρευνας στους καταδυόμενους προς αποφυγήν αρχαιοκαπηλίας.

Επιπλέον νέα ρύθμιση δίνει το «πράσινο φως» για συνοδευόμενες καταδύσεις σε νέα ναυάγια, μια πρακτική που μέχρι σήμερα απαγορευόταν. Προβλέπονται αυστηρές ποινές σε περίπτωση οποιασδήποτε επέμβασης, αλλοίωσης ή αφαίρεσης αντικειμένων στα ναυάγια ή τον βυθό πέριξ αυτών.

Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των Ελεύθερων Τεχνητών Υποβρύχιων Αξιοθέατων. Με τη διάταξη αυτή και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας για την πόντιση ναυαγίων και τεχνητών υφάλων, παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους (π.χ. δήμους, παράκτιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λπ.) να δημιουργούν με δαπάνη τους τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, όπως τεχνητά ναυάγια ή υποθαλάσσια έργα τέχνης, για την αύξηση της βιοποικιλότητας και καταδυτικής ελκυστικότητας θαλάσσιων περιοχών, χωρίς την καταβολή αντιτίμου στο Δημόσιο αλλά και χωρίς δικαίωμα είσπραξης εισιτηρίου για την επίσκεψη στα θεσπιζόμενα αυτά Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα, που παραμένουν κοινόχρηστα και δωρεάν επισκέψιμα από όλους.

Με το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου εισάγονται ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, με τις οποίες επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) με απώτερο στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις μαρίνες με συμπλήρωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και στόχο τη διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών και την ενίσχυση της τουριστικής επενδυτικής δραστηριότητας. Εισάγονται, επίσης, ειδικές ρυθμίσεις για την πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και ρυθμίσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Στο  τρίτο μέρος το νομοσχέδιο επιδιώκει τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις πισίνες  που λειτουργούν εντός τουριστικών καταλυμάτων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και προστασίας των τουριστών και εν τέλει της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος που παρέχει η Χώρα μας.

Με το τέταρτο μέρος του σχεδίου νόμου εισάγεται το glamping (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων glamorous και camping) στην ελληνική τουριστική νομοθεσία, μιας παγκόσμιας τάσης της τουριστικής προσφοράς, η οποία όπως προσεγγίζεται εννοιολογικά, έγκειται στην προσφορά μιας πολυτελούς εμπειρίας διαμονής στη φύση, σε διαφοροποιημένους τύπους διαμονής που δημιουργούνται από υλικά φιλικά στο φυσικό περιβάλλον σε εναρμόνιση με αυτό. Οι διαφοροποιημένοι τύποι διαμονής αφορούν σε ημιμόνιμες δομές, κελύφη υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, σε διαφόρους τύπους κατασκηνωτικών μέσων.

Για την αναγνώριση της συνδρομής των προϋποθέσεων για την προσφορά αυτού του τουριστικού προϊόντος από τατουριστικά καταλύματα θεσπίζεται σήμα Glamping, που αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μέσα από καθορισμένη διαδικασία προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Το σήμα Glamping εκπληρώνει τους στόχους της διαφοροποίησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της προσέλκυσης επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που έχουν ως κριτήριο επιλογής τουριστικών προορισμών, την επαφή με τη φύση και την ύπαρξη προϋποθέσεων βιωσιμότητας του τουριστικού προορισμού, καθώς και της προώθησης θεματικών προϊόντων και ειδικών μορφών τουρισμού στην ύπαιθρο.

Το νομοσχέδιο τέλος περιέχει και άλλες διατάξεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν ισχύουσες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στην άσκηση τουριστικών δραστηριοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας