Ποιες θα λέγατε πως αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος;

EBRDΈνα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβουν χώρα είναι οι ίδιες οι Αρχές να επιβεβαιώσουν στην πράξη την ισχυρή τους δέσμευση και βούληση προκειμένου να κινηθούν με βάση τη λογική και τα χρηστά δεδομένα σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς σχετικά με την οικονομική πολιτική. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι δυνητικοί επενδυτές θα νιώσουν την απαιτούμενη ασφάλεια και σιγουριά ότι η χώρα βγαίνει από την ύφεση. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοποιήσεις οφείλουν να συνεχιστούν, καθώς οι επενδύσεις που θα προκύψουν θεωρούνται καίριας σημασίας για τη χώρα. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά μυστικό είναι πως η Ελλάδα θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στους τομείς της ενέργειας και των logistics. Για παράδειγμα, η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις ενός ευρέος φάσματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω των οποίων δύναται να υλοποιήσει την ενεργειακή της αυτοτέλεια, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καταστεί σημαντικός «παίκτης» στον εν λόγω τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστεί η ενεργή συμμετοχή της σε σημαντικά διασυνοριακά έργα εγκατάστασης αγωγών φυσικού αερίου (LNG). Η EBRD δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για «smart» cities και ΑΠΕ.

Στις άμεσες προτεραιότητές της EBRD είναι να βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια που κρίνονται αναγκαία, έτσι ώστε να υλοποιήσουν επιτυχώς τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Εάν επιχειρούσατε να ξεχωρίσετε τους τομείς εκείνους που εμφανίζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την EBRD, των οποίων προτάσεις και επιχειρηματικά σχέδια θα εξετάζατε με θετική ματιά, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Θα τολμούσα να πω πως οι τομείς και οι εν γένει επιχειρηματικοί κλάδοι που επιδεικνύουν αυξημένη κινητικότητα είναι αυτοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στη μεν πρώτη, είμαστε θετικοί σε πλάνα και projects που σχετίζονται με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, τη συλλογή, επεξεργασία, διαχείριση και αξιοποίηση της βιομάζας, τη γεωθερμική ενέργεια και κάθε άλλη μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο και «πράσινο» μέλλον για τον πλανήτη μας. Σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, επικεντρωνόμαστε στους δήμους και στις περιφέρειες της Ελλάδας, οι οποίες μέσω της ενσωμάτωσης ποικίλων τεχνολογικών προϊόντων, συσκευών και εφαρμογών θα μετεξελιχθούν σε έναν «έξυπνο» δήμο, μια «smart» city.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η πτυχή; Από «έξυπνους» μετρητές και λαμπτήρες οδικού φωτισμού σε δημόσιους χώρους μέχρι αισθητήρες ανίχνευσης ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, επωφελή διαχείριση ενέργειας (συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων, κλιματισμός και θέρμανση δημοτικών και δημόσιων κτηρίων) κ.ο.κ. Αυτό που μπορεί να γίνει ξεκάθαρα ορατό είναι πως, μέσω ενός τέτοιου προσανατολισμού, μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά η αποδοτικότητα και η συνολικότερη λειτουργικότητα των παρεχόμενων δημοτικών και κοινοτικών υπηρεσιών, να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών και να αξιοποιηθεί η διαθέσιμη τεχνολογία. Και όλα αυτά με σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αντίστοιχες απαιτήσεις σε επίπεδο χρήσης και σπατάλης των φυσικών πόρων!

EBRD

Πριν από μερικούς μήνες, η EBRD κατάρτισε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης τουριστικών έργων στην Ανατολική Μεσόγειο (Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean), το οποίο και «προίκισε» με το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Απώτερος σκοπός είναι η αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς αντιμετώπιση των κενών που εμφανίζονται στο πεδίο του ανταγωνισμού, με την ταυτόχρονη μεγιστοποίηση του τοπικού οικονομικού αντίκτυπου που δημιουργούν οι ξενοδοχειακοί και τουριστικοί φορείς. Η δημιουργία του εδράζεται στην παραδοχή πως ο τουρισμός αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται ως βασικός παράγοντας για την απασχόληση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Τράπεζας, πολλές χώρες δυσκολεύονται να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τις οικονομίες τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονες προκλήσεις, όπως λ.χ. οι περιορισμένες δαπάνες, το φαινόμενο της εποχικότητας, η έλλειψη εξειδικευμένου και καταρτισμένου προσωπικού που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες προσδοκίες των τουριστών για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, η EBRD αναμένεται να υποστηρίξει τις χώρες για την αναβάθμιση των τουριστικών τους δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη για τις οικονομίες, τόσο από πλευράς απασχόλησης όσο και εισοδήματος για τον τοπικό πληθυσμό. Έτσι, θα παράγουν έσοδα που θα προέρχονται από τον τουρισμό για λογαριασμό άλλων τοπικών επιχειρήσεων.

EBRDΣτόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Τράπεζας είναι η αποφασιστική και ενεργή στήριξη των τοπικών τουριστικών αγορών, προκειμένου αυτές να μεγαλώσουν αισθητά και να αναβαθμιστούν μέσω επενδύσεων σε ξενοδοχειακές υποδομές και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών και εν γένει προϊόντων. Εκτός, όμως, της χρηματοδότησης, θα προσφερθούν και μία σειρά από υπηρεσίες υποστήριξης για την ενδυνάμωση και βελτίωση των υφιστάμενων ικανοτήτων, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν περισσότερες εξειδικευμένες όσο και διαφοροποιημένες τουριστικών εμπειριών, οι οποίες ωστόσο θα έχουν ισχυρούς δεσμούς με την τοπική οικονομία και σε πλείστες εκφάνσεις και τομείς της. Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της EBRD, αυτές οι προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού, αλλά και της μεγιστοποίησης των ωφελειών του για λογαριασμό των τοπικών πληθυσμών, απαιτούν τρεις κύριες παρεμβάσεις:

  • Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να πληρούν τα διεθνή πρότυπα, παρέχοντας επαρκή βάση χρηματοδότησης που θα είναι προσαρμοσμένη στις επενδυτικές ταμειακές ροές.
  • Την υψηλότερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αισθητές βελτιώσεις μέσω της υλοποίησης μίας αρτιότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία θα αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έλλειψης κατάλληλα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.
  • Τη διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών και των αντίστοιχων θεαμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει ενεργός συμμετοχή περισσότερων τοπικών προμηθευτών και παροχών υπηρεσιών.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας