Η θεαματική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, υποδομών και διαδικασιών που απολαμβάνουν οι πολίτες, η καινοτομία και η «πράσινη» ανάπτυξη βρίσκονται στο… αναπτυξιακό μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction & Development – EBRD).
Επικεφαλής της για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η Sabina Dziurman, η οποία δηλώνει αποκλειστικά στο περιοδικό «Τουριστική Αγορά» ότι είναι «ανοικτή» σε χρηματοδότηση και συμμετοχή μεγάλης κλίμακας επενδυτικά projects.

Κυρία Dziurman, πώς σκιαγραφείτε το προφίλ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης;

EBRDΚαταρχάς, παρά το γεγονός ότι η EBRD παρέχει μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, θα πρέπει να επισημανθεί πως δεν δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της τραπεζικής λιανικής. Επιπροσθέτως, δεν προσφέρουμε εμπορικής λογικής προϊόντα, όπως είναι λ.χ. τα στεγαστικά δάνεια, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κ.ά. Όπως απορρέει και από την πολιτική μας, εξετάζουμε και ασχολούμαστε αποκλειστικά με projects που κινούνται βάσει των απαιτήσεων και των κριτηρίων της EBRD. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες χρηματοδότησής μας δομούνται με βάση τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες, τη δυναμική, τις προοπτικές και τη λειτουργικότητα κάθε επιχείρησης-πελάτη ξεχωριστά.

Όσο για το ύψος των χρηματοδοτήσεών μας –είτε με τη μορφή δανειοδότησης είτε ως διάθεση ρευστότητας– σε έργα και projects του ιδιωτικού τομέα συνήθως εκτείνονται από 10 έως 200 εκατομμύρια ευρώ! Βεβαίως, οφείλω να υπογραμμίσω πως η μέχρι σήμερα πρακτική και πορεία μας έχει αποδείξει πως δεν αποκλείονται εξ ορισμού προτάσεις που μπορεί να εκκινούν από χαμηλότερα επίπεδα ή και να υπερβαίνουν το ανώτερο όριο χρηματοδότησης. Πρόκειται πρωτίστως για εξαιρέσεις, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Γι’ αυτό και σπεύδουμε, ώστε να διευκολύνουμε την υλοποίησή τους. Αναφορικά με το ύψος της μέσης επένδυσής μας, αυτό κινείται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τομείς και οι εν γένει επιχειρηματικοί κλάδοι που εμφανίζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την EBRD, των οποίων προτάσεις και επιχειρηματικά σχέδια θα εξετάζαμε με θετική ματιά, είναι αυτοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τι γίνεται με τα μικρότερης εμβέλειας και αξίας έργα;

Αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών είτε μέσω ειδικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα μικρότερες άμεσες επενδύσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η EBRD, μέσω της πρωτοβουλίας της «Advice for Small Business Programme» παρέχει επιχειρηματικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να αναπτυχθούν, να μετεξελιχθούν και να πετύχουν, ώστε να αποτελέσουν καταλύτες ενεργής στήριξης για τις τοπικές οικονομίες.

Πότε και με ποια λογική προέκυψε η είσοδος της EBRD στη Ελλάδα;

Η EBRD ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση, με σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Στόχος της EBRD είναι να ενθαρρύνει τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις, να ισχυροποιήσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να εμβαθύνει την περιφερειακή ολοκλήρωση. Η EBRD έχει υλοποιήσει τουλάχιστον 32 projects που υπερβαίνουν τα 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

EBRDΜέχρι σήμερα, ποιος είναι ο βαθμός εμπλοκής σε επίπεδο πλήθους και χρηματικού ύψους projects της EBRD στην ελληνική αγορά;

Η EBRD στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 32 projects, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να βοηθούμε τις τοπικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια που κρίνονται αναγκαία, έτσι ώστε να υλοποιήσουν επιτυχώς τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Επιπροσθέτως, επιχειρείται η προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης με τη χρήση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές κ.λπ.

Πόσο πιθανό είναι να επεκτείνει η EBRD και πέραν του 2020 την παρουσία της στην ελληνική αγορά;

Η δραστηριοποίηση της EBRD σε τοπικό επίπεδο υπάγεται σε προσωρινή βάση, καθώς επιθυμία και σκοπός μας είναι, αφενός μεν, να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις και, αφετέρου δε, η χώρα να επιστρέψει κατά το δυνατόν ταχύτερα στην επίτευξη ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας παραμένει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο να παρατείνουμε την παραμονή μας και πέραν του 2020. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μία απόφαση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας