Κατά της βρετανικής κυβέρνησης στρέφεται η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, λόγω της οικονομικής ζημίας που έχει υποστεί από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις στο εξωτερικό.
Χιλιάδες επίδοξοι τουρίστες από τη χώρα αδυνατούν να ταξιδέψουν ελεύθερα από τους περιορισμούς, εξαιτίας του τριζωνικού συστήματος, όπου κατατάσσονται οι χώρες με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα. Η Ryanair και η διαχειρίστρια των αεροδρομίων του Μάντσεστερ (Manchester Airports Group) κατέθεσαν χθες στο Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας αίτημα με το οποίο ζητούν να εξεταστεί η διαφάνεια του συστήματος ταξιδιωτικών περιορισμών. Την ίδια δικαστική οδό αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες.
Καθώς πλησιάζει η περίοδος υψηλής ζήτησης Ιουλίου και Αυγούστου, που σηματοδοτεί την περίοδο υψηλής κερδοφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες ανησυχούν ότι εξαιτίας της αυστηρότητας του συστήματος που θέσπισε το Λονδίνο, θα δουν ένα επιπλέον καλοκαίρι να πέφτει θύμα της COVID-19, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας και κερδών.
Δυσαρέσκεια για το «σύστημα φωτεινού σηματοδότη»
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που οι αερομεταφορείς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το «σύστημα του φωτεινού σηματοδότη», όπως ονομάζεται, αφού κατατάσσει τις χώρες σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες.
Από τις πρώτες ημέρες ισχύος του οι αεροπορικές εταιρείες αντιδρούσαν, λέγοντας ότι είναι ευμετάβλητο, απρόβλεπτο και χωρίς καμία επιστημονική βάση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πολλά κράτη με καλή επιδημιολογική εικόνα και τουριστικά νησιά πρέπει να εξαιρεθούν, ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν οι Βρετανοί.
Τώρα η βρετανική κυβέρνηση καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθεί για να κατατάξει μια χώρα σε μία από τις τρεις κατηγορίες, καθώς αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν δυσμενώς την αεροπορική βιομηχανία.
Όπως μάλιστα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, «ο αδιαφανής τρόπος λήψης αυτών των αποφάσεων υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που θέλουν να κάνουν κράτηση για τις θερινές τους διακοπές και ταυτόχρονα καθιστά ανέφικτο τον σχεδιασμό ενός χρονοδιαγράμματος για την ανάκαμψη του τομέα των διεθνών ταξιδιών».