Προβλήματα και στα ελληνικά προϊόντα προκύπτουν από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος να «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου.
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΑΣΟΕΕ με επιστολές που έστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας για πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο προβληματισμός τους έγκειται στο γεγονός ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί επί τάπητος τόσο από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα όσο και από τις συνεταιριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις της Ελλάδας. Κυρίως από εταιρίες που πραγματοποιούν εξαγωγές και πλήττονται από τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Η υποτίμηση κάνει ελκυστικά τα τουρκικά προϊόντα
Σημειώνεται ότι ισχυρές εμφανίστηκαν πέρυσι στην Τουρκία οι ελληνικές εξαγωγές ρυζιού (αξία 25 εκατ. ευρώ) και σιταριού (1,8 εκατ. ευρώ). Σημαντικές ήταν επίσης οι εξαγωγές φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα (περί τα 6 εκατ. ευρώ).
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και εν γένει αγροτικών προϊόντων στην Τουρκία ανήλθαν το 2017 στο ύψος των 62,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, και όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του, στο ίδιο έτος εξήχθησαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 29,2 τόνοι κατεψυγμένου βοδινού (αξία 121 χιλ. ευρώ), 52,5 τόνοι χοιρινού (αξία 146,2 χιλ. ευρώ), 7,8 τόνοι αλλαντικών (αξία 13,8 χιλ. ευρώ) και 11,5 τόνοι παρασκευάσματα και κονσέρβες κρέατος (αξία 28 χιλ. ευρώ).
Με την τουρκική λίρα να έχει υποτιμηθεί ραγδαία, τα εισαγόμενα προϊόντα καθίστανται ακριβότερα για τους Τούρκους καταναλωτές, αλλά μπορεί να γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι τουρκικές εξαγωγές. Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξήγαγε πέρυσι στην Ευρώπη 228 τόνους κρέατος και παραπροϊόντων κρέατος (αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση άνω του 40% σε σχέση με το 2016. Ανάμεσα σε αυτές τις εξαγωγές ξεχωρίζουν το βόειο κρέας και το κρέας πουλερικών, καθώς και τα καπνιστά, τα αποξηραμένα και τα αλατισμένα ή σε άλμη κρέατα.