Κομισιόν, Ρέτσος, ΣΕΤΕ

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), μετά τη θετική εξέλιξη σύστασης ειδικής επιτροπής για τον Τουρισμό στην ΕΕ, απέστειλε σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους του από Γερμανία, Ιταλία και Νορβηγία, κοινή επιστολή προς την Κομισιόν όπου αναλύονται τα ζητούμενα και τα αιτήματα για την επόμενη ημέρα του τουρισμού στην Ευρώπη, μετά την λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην επιστολή χαιρετίζεται η απόφαση της Κομισιόν για την θέσπιση Ειδικής Επιτροπής για τον Τουρισμό και επισημαίνεται ότι η πανδημία θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό το 2020, ωστόσο, εφόσον ληφθούν τα σωστά μέτρα, είναι δυνατόν να υπάρξει ανάκαμψη από το 2021 και μετά.

Ο ΣΕΤΕ και οι υπόλοιποι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν προς την Κομισιόν ότι η Ευρώπη είναι ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός στον κόσμο και ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ, καθιστώντας την ανάκαμψή της ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο  WTTC υπολόγισε τη συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο 9,7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2018 και στο 9,7% της συνολικής απασχόλησης, το αντίστοιχο των 36,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, με προοπτικές ανάπτυξης που υπερβαίνουν αυτές της οικονομίας συνολικά.

Παράλληλα όμως σημειώνουν ότι ο τουρισμός δεν αφορά μόνο την οικονομία. Ο τουρισμός και τα ταξίδια αντιπροσωπεύουν την ουσία της ευρωπαϊκής ιδέας, το δικαίωμα και την ελευθερία ταξιδιού. Το προνόμιο της διασυνοριακής μετακίνησης υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά επιτεύγματα για τους Ευρωπαίους.

Αίτημα για ευρωπαϊκό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωπαϊκές τουριστικές ενώσεις ζητούν από την Κομισιόν καταρχάς την  εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της ΕΕ για το ταξίδι και τον τουρισμό, το οποίο θα τηρούν όλα τα κράτη μέλη, υποστηρίζοντας ότι τα κατακερματισμένα μέτρα ανά χώρα θα κατακερματίσουν και την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

Επιπλέον καλούν για άμεσες ρυθμιστικές λύσεις/πλαίσια που θα συμβάλουν στην ικανότητα των επιχειρήσεων να έχουν ρευστότητα, πέραν των διαρθρωτικών ταμείων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και συμπληρωματικό του Ταμείου Ανάκτησης που ήδη σχεδιάζεται.
Τέλος καταθέτουν προς την Κομισιόν και συγκεκριμένες προτάσεις που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Τη θέσπιση ενός πλαισίου της ΕΕ για όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό (π.χ. αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, ταξιδιωτικούς πράκτορες κ.λπ.) για την παροχή voucher αντί επιστροφής  χρημάτων για κρατήσεις που ακυρώθηκαν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δικαιώματα των καταναλωτών ·
• Εκτεταμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης χρηματοδότησης εταιρειών. Αυτά τα ταμεία θα πρέπει να ενθαρρύνουν βιώσιμες πρακτικές και ανάπτυξη έξυπνων / ψηφιακών συστημάτων για τον περιορισμό της πανδημίας και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Μείωση του ΦΠΑ, εάν είναι δυνατόν στο μηδέν, για υπηρεσίες και προϊόντα στον τουριστικό τομέα καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021.
• Μια παγκόσμια εκστρατεία για την εκ νέου ανάδειξη της ΕΕ ως του Νο 1 τουριστικού προορισμού στον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας