Στις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος στη Μυτιλήνη.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι, μέχρι σήμερα, ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αναδείχθηκε ως προτεραιότητα στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και τόνισε ότι η δυναμική του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού αποδεικνύεται από τον αριθμό των επισκεπτών που συγκεντρώνει ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, αλλά και η Τουρκία.

Παράλληλα, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε έντεκα (11) προγραμματικές προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

1ον: Χαρτογράφηση όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με τη συνεργασία της Εκκλησίας.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι και μέσα από αυτή τη δράση, μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές ψηφιακής περιήγησης και προβολής, προσβάσιμες στους επισκέπτες.

2ον: Διασύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την διαδρομή της Ορθοδοξίας.

3ον: Συνδυαστική αξιοποίηση των θρησκευτικών εορτών. Υπάρχουν ναοί και μνημεία στους οποίους διοργανώνονται εορτές και εκδηλώσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης.

4ον:  Επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν. Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών στα προξενεία και νέα visa centers, όχι μόνο την περίοδο αιχμής, αλλά και τη λεγόμενη χαμηλή περίοδο.

5ον: Αναβάθμιση και ανάδειξη των Εκκλησιαστικών Μουσείων που πρέπει να ενταχθούν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Υπάρχουν θρησκευτικά κτίσματα τα οποία είναι ανενεργά εδώ και αρκετό καιρό και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μουσεία και να καταστούν επισκέψιμοι χώροι.

6ον: Υλοποίηση προγραμμάτων συντήρησης και ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων και ναών που αποτελούν πόλους έλξης, με τον ίδιο τρόπο που συντηρούνται τα αρχαιολογικά μνημεία.

7ον: Ανάδειξη ναών και μνημείων με ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από άλλα θρησκευτικά δόγματα.

8ον:  Οργανωμένη και ενισχυμένη παρουσία της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις για τον θρησκευτικό τουρισμό.

9ον: Κατηγοριοποίηση των μνημείων θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ανά περιφέρεια αλλά και νησί.

10ον: Αξιοποίηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως η Μοναστηριακή Κουζίνα, που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με μια άλλη μορφή τουρισμού, το γαστρονομικό τουρισμό.

11ον: Διασύνδεση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού με άλλες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο αρχιτεκτονικός και πολιτιστικός τουρισμός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας