Μια νέα πλατφόρμα που θα προωθεί τον βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα στη βρετανική αγορά εγκαινιάζει ο ΕΟΤ. Η σχετική παρουσίαση έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση η διευθύντρια του ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία Ελένη Σκαρβέλη, είπε ότι στόχος είναι να ενημερωθούν οι Βρετανοί τουριστικοί και ταξιδιωτικοί πράκτορες, καθώς και οι καταναλωτές για τις βιώσιμες διακοπές στην Ελλάδα.

Ο ιστότοπος ξεκίνησε την Τετάρτη (5 Οκτωβρίου) και παρέχει πληροφορίες για τα καλύτερα βιώσιμα μέρη, εμπειρίες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα,

Η πλατφόρμα Sustainable Greece θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες της έκθεσης WTM London στο περίπτερο του Visit Greece (EU1100) στις 8 Νοεμβρίου μαζί με παρουσιάσεις πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται σε βιώσιμες δράσεις από εκπροσώπους των νησιών Αστυπάλαιας, Νάξου και Χάλκης, καθώς και της ECTAA, της ευρωπαϊκής οργάνωσης, που εκπροσωπεί τις εθνικές ενώσεις ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων.

Η κυρία Σκαρβέλη είπε στην παρουσίαση ότι η έμπνευση για την πλατφόρμα ήρθε εν μέρει από τη συμμετοχή του ΕΟΤ Βρετανίας στο Sustainability Summit του Travel Weekly, τον Νοέμβριο του 2021.

«Τόσοι πολλοί προορισμοί σε όλη την Ελλάδα, από μικροσκοπικά νησιά και μεγάλες πόλεις έως περιφερειακούς δήμους και τον ιδιωτικό τομέα, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα στον τουρισμό», είπε.

Ο δράση του ΕΟΤ ξεκίνησε με τον κόμβο του supportablegreece.co.uk, που όπως είπε η κυρία Σκαρβέλη είναι μόνο η αρχή. “Ανυπομονούμε”, τόνισε, |να τον δούμε να μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότεροι τουριστικοί συνεργάτες αναλαμβάνουν δράση και μας βοηθούν στο ταξίδι της αειφορίας μας”.

Η διευθύντρια του ΕΟΤ στη Βρετανία υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου για το ταξιδιωτικό εμπόριο, αναδεικνύοντας μια ευρεία γκάμα ελληνικών τουριστικών προορισμών, ορισμένοι από τους οποίους είναι ακόμη σχετικά ανεξερεύνητοι στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και να παρασχεθεί η έμπνευση για νέες διαδρομές, ιδιαίτερα εκείνες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

«Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με το εμπόριο για την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων, εκδηλώσεων και roadshows», είπε ακόμη η κυρία Σκαρβέλη.

Ποιες δράσεις και ταξίδια σε νησιά προωθούνται

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, πολλά ελληνικά νησιά επιδιώκουν τώρα να επανεφεύρουν τον εαυτό τους ως βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς, με πρωτοβουλίες που εκτείνονται από προγράμματα για την προστασία των φυσικών οικοτόπων έως την αυτάρκειά τους όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Οι τύποι ταξιδιών που προωθούνται στον ιστότοπο περιλαμβάνουν ταξίδια για την προστασία των δελφινιών στην Αλόννησο με το Responsible Travel, ένα ταξίδι στην Κρήτη με το Intrepid που περιλαμβάνει τοπικό κατάλυμα και το αργό ταξίδι του Sunvil με τρένο από το Λονδίνο στην Κέρκυρα και τα Σύβοτα.

Μερικές από τις πολλές άλλες πρωτοβουλίες για τους τουρίστες περιλαμβάνουν οικονομική κοινή χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με άλλους παραθεριστές για να ταξιδέψουν στο νησί της Αστυπάλαιας, που σημαίνει ότι οι παραθεριστές δεν θα χρειαστεί να νοικιάσουν αυτοκίνητα βενζίνης ή να πληρώσουν ασφάλιστρα για να νοικιάσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλο το ταξίδι τους.

Το νησί της Σκιάθου κάνει επίσης βήματα προόδου στα προσβάσιμα ταξίδια και έχει εγκαταστήσει το «Seatracs» σε τέσσερις από τις παραλίες του, σχεδιασμένο να βοηθά όσους έχουν κινητικά προβλήματα να εισέλθουν στη θάλασσα χωρίς άλλη βοήθεια. Οι ράμπες αφαιρούνται στο τέλος κάθε σεζόν, χωρίς να αφήνουν σημάδια στις παραλίες.

Στην Εύβοια φυτεύτηκαν 4.000 νέα δέντρα για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν στις δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Μια πρωτοβουλία «Pick the Alien» από το iSea έχει εισαχθεί από το The Cyclades Preservation Fund και το Ionian Environmental Foundation σε Παξούς, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Νάξο, Αμοργό, η οποία ενθαρρύνει τις τοπικές αγορές θαλασσινών, εστιατόρια και καταστήματα να πωλούν και να καταναλώνουν επεμβατικά ψάρια.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μερικά από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του κόσμου, αρχαία πολιτιστικά μνημεία και μοναδικά αυτόχθονα είδη και είναι, όπως τόνισε, ευθύνη μας να τα προστατεύουμε, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους ντόπιους και τους επισκέπτες να τα απολαμβάνουν.

Η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε, τέλος, ότι έχει δρομολογηθεί η μεταμόρφωση του τουριστικού μας προϊόντος, με αλλαγές πολιτικής, επενδύσεις και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο μέλλον για τη χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας