Το «Ελληνικό Πρωινό» ανά την Ελλάδα

Τι γεύση έχει αλήθεια το πρωινό στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο και στην Αστυπάλαια; Τι γευστικές επιλογές έχει ο επισκέπτης της Πάρου, του Μετσόβου και της Σαντορίνης;
Το συγκεκριμένο άρθρο θα ήταν ελλιπές εάν δεν παρουσίαζε παραδείγματα ξενοδοχείων από όλη την Ελλάδα που είναι υπό την αιγίδα του σήματος «Ελληνικό Πρωινό».

Η ελληνική γη έχει διατηρήσει την καθαρότητά της, προσφέροντας αγνά προϊόντα που έχουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση που ένας τουρίστας ίσως δεν έχει γευτεί ποτέ. Τα καθαρά τοπικά προϊόντα που έχει να διαθέσει η χώρα μας σε κάθε γωνιά της και κάθε εποχή, δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία του «απόλυτου» πρωινού.

project «ελληνικό πρωινό»Κέρκυρα

Σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας που έχουν το σήμα «Ελληνικό Πρωινό» καθημερινά παρασκευάζονται με αγνά υλικά και σερβίρονται κέικ, κουλούρια, μπισκότα, κριτσίνια, σταφιδόψωμα, ελαιόψωμα, ενώ το φρέσκο ψωμί έρχεται από τον τοπικό φούρνο της περιοχής. Τα αυγά που είναι μαγειρεμένα με κάθε τρόπο έρχονται από ντόπιο παραγωγό. Οι σπιτικές μαρμελάδες έχουν γεύση πορτοκάλι και κουμκουάτ, το χαρακτηριστικό φρούτο της Κέρκυρας. Επίσης στον κρύο μπουφέ σερβίρονται ανάμεσα στα άλλα, σαλάμι Κερκύρας και βεβαίως το ξακουστό νούμπουλο από χοιρινή ωμοπλάτη, ενώ η Κερκυραϊκή γιαουρτόπιτα με μυρωδιά βουτύρου Κερκύρας έχει την τιμητική της.

Ρέθυμνο

project «ελληνικό πρωινό»Σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου θα βρει κανείς ποικιλία ψωμιών, ανθόγαλο, ποικιλία ντόπιου κατσικίσιου βουτύρου, φρέσκο βούτυρο, θυμαρίσιο μέλι από τα Σφακιά, και ανάμεσα στα κλασικά ροφήματα ξεχωρίζει το τσάι από μείγμα κρητικών βοτάνων. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, με φρέσκα φρούτα και δημητριακά, σαγανάκι με τυρί γραβιέρα από το Αμάρι, χόνδρο (αλεσμένο σιτάρι μουσκεμένο στο γάλα με σταφίδα), ρυζόγαλο, στραπατσάδα, χτυπητά αυγά τηγανισμένα με φρέσκια ντομάτα, αυγά μάτια, τηγανητά αυγά κατ’ επιλογή, σε αγνό ελαιόλαδο ή ανθόγαλο με απάκι (ντόπιο καπνιστό χοιρινό), ομελέτα με ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί, ντομάτα και ντόπιο λουκάνικο, σφουγγάτο με ανθότυρο, κατσικίσιο τυρί και κολοκύθια, τηγανητό ντόπιο λουκάνικο, καθώς και πιάτο με επιλογές κρητικών τυριών και ντόπιων αλλαντικών, σφακιανή πίτα και τηγανόπιτα σερβιρισμένη με ζάχαρη και κανέλα.

project «ελληνικό πρωινό»Γαλαξίδι

Στο Γαλαξίδι τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φρέσκου ψωμιού (ολικής αλέσεως, προζύμι, χωριάτικο, κριτσίνι), κέικ διαφόρων γεύσεων που συνδυάζονται με τη βελούδινη κρέμα λεμόνι, τοπικό τυρί, γιαούρτι με μέλι, τηγανίτα αλμυρή ή γλυκιά, γαλατόπιτα, πίτες με σπιτικό φύλλο, διάφορα πατέ, chutney/σάλτσες, φρέσκα φρούτα, αυγά όπως επιθυμεί ο καθένας, διάφορα είδη καφέ, τοπικών βοτάνων και γάλα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΔΑΣ Delifrance HELLAS AE

Πόσο σημαντικός θεωρείτε ότι είναι ο προμηθευτής πρώτων υλών (ειδικά για τη δημιουργία πρωινού) για ένα ξενοδοχείο;
– Οι προμηθευτές προϊόντων –στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Delifrance– είναι μια πολύ σημαντική κατηγορία για τα ξενοδοχεία. Τα έτοιμα προϊόντα προσφέρουν απόλυτη διασφάλιση και σταθερότητα όσον αφορά το κόστος, την ποιότητα και τη διαδικασία παραγωγής. Αφενός λοιπόν, επιτρέπουν στους επαγγελματίες να ελέγχουν απόλυτα το κόστος, χωρίς αυξομειώσεις, χωρίς φύρες, χωρίς εκπλήξεις κι αφετέρου έχουν να παρουσιάσουν πάντα την ίδια σταθερή ποιότητα, την ίδια εμφάνιση και το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

Πέραν όμως αυτού, οι μεγάλες εταιρείες επενδύοντας συνεχώς στις νέες τεχνολογίες και στο R&D προτείνουν πρωτοποριακές λύσεις και προϊόντα που κάποιος επαγγελματίας είναι πολύ δύσκολο να παράξει, ενώ, εάν καταφέρει να το κάνει, το κόστος του θα είναι εξαιρετικά υψηλό και το αποτέλεσμα όχι πάντα σταθερό.

Λευκάδα

project «ελληνικό πρωινό»Στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία σερβίρονται φρεσκοκομμένος καφές φίλτρου, χυμοί, γάλα, βούτυρο, σπιτικές μαρμελάδες διαφόρων ειδών, λευκαδίτικο μέλι, κομπόστα, ελληνικό γιαούρτι, πάστα φουντουκιού, δημητριακά και ξηροί καρποί, παραδοσιακή λευκαδίτικη λαδόπιτα, ελιές και λευκαδίτικο ελαιόλαδο και φυσικά λευκαδίτικο σαλάμι αέρος.

project «ελληνικό πρωινό»Μέτσοβο

Το πρωινό στο Μέτσοβο περιλαμβάνει διάφορα τυριά του Τυροκομείου Ιδρύματος Τοσίτσα, αλλαντικά, παραδοσιακές πίτες Μετσόβου, τραχανά Μετσόβου, το στραγγιστό γιαούρτι Μετσόβου. Τον πρωινό μπουφέ ολοκληρώνουν οι κομπόστες, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα, τα φρέσκα φρούτα και η ποικιλία από δημητριακά.

Πάρος

project «ελληνικό πρωινό»Στο πρωινό ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί ελιές και πάστα ελιάς, μέλι από θυμάρι και άνθη, μοναδική σούπα τραχανά με γάλα, τηγανίτες με μέλι και τυρί, αλλά και κάθε λογής πίτες. Μηλόπιτα, πορτοκαλόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα, χαλβά, λουκούμια και κρέμα πραλίνας με ταχίνι και μέλι.

 

project «ελληνικό πρωινό»Αστυπάλαια

Στο πρωινό θα βρει κανείς ψωμί φουρνιστό, ποικιλία τυριών, γαλακτοκομικών και αλλαντικών, το βραβευμένο θυμαρίσιο μέλι της Αστυπάλαιας, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όλα μέσα από παραδοσιακές συνταγές με φρούτα από την Αστυπάλαια και κυρίως χωρίς συντηρητικά. Ακόμα προσφέρονται ελιές και ελαιόλαδο, αυγά ντόπια ελευθέρας βοσκής, φρέσκα φρούτα, ροφήματα και βότανα από την Αστυπάλαια, ελληνικός καφές, σπιτικά κουλουράκια και κέικ φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές, κερασοντομάτα και αγγουράκια και το κλασικό ντόπιο καυτερό τυρί, την κοπανιστή.

Ζαγοροχώρια

project «ελληνικό πρωινό»Στα ξακουστά Ζαγοροχώρια μπορεί να βρει κανείς χειροποίητες πίτες, όπως κασιόπιτα, λαχανόπιτα, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα με πιπεριά και άλλες γεύσεις. Προσφέρονται δύο είδη ζυμωτού ψωμιού σε πετρόφουρνο, φρέσκο βούτυρο αγελάδας, γιαννιώτικα σιροπιαστά και μέλι από τα Μαστοροχώρια. Όλα συνοδεύονται από φρέσκο χυμό πορτοκάλι, τσάι του βουνού, φρουτοσαλάτα και φρούτα εποχής ενώ τον χειμώνα προσφέρεται καθημερινά διαφορετική σούπα, όπως παραδοσιακός τραχανάς, κολοκυθόσουπα με κάρδαμο, καροτόσουπα, πατατόσουπα με τσιγαρίθρες, σούπα κουνουπίδι με καπνιστό χέλι από τοπικό παραγωγό από το Ψαθοτόπι Άρτας.

project «ελληνικό πρωινό»Αθήνα, κέντρο

Ακόμα όμως και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πιστοποιημένα ξενοδοχεία στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει ελληνικό πρωινό με προϊόντα φρέσκα και ποιοτικά. Καθημερινά διατίθενται φρεσκοκομμένο ψωμί και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως μπουγάτσα, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Δεν λείπουν τα δημητριακά, η ποικιλία ελληνικών τυριών και αλλαντικών, οι σπιτικές μαρμελάδες, ποικιλία από ελληνικό μέλι (θυμαρίσιο, πεύκου, από ανθούς πορτοκαλιάς ή ελάτης), το πρόβειο ή και αγελαδινό γιαούρτι, τα φρέσκα φρούτα, τα αυγά όλων των τύπων, οι φυσικοί χυμοί καθώς και φρεσκοαλεσμένος καφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας