Ψήφισμα κατά της ανεξέλεγκτης δημιουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων εξέδωσε ο Δήμος Πρέβεζας.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες στην Ήπειρο καθώς και σε όλη την Ελλάδα διαμαρτυρόμενες ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή μοναδικών τοπίων, οικοσυστημάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων που δρομολογείται με την εγκατάσταση υπερμεγεθών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Αναγνωρίζουμε τη κεφαλαιώδη σημασία της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. ‘Όμως, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η ελαστικοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, η μη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις δρομολογούμενες επενδύσεις δημιουργούν ένα δυστοπικό τοπίο.
Η περιοχή μας με το απαράμιλλο φυσικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, δεν μπορούν και δεν πρέπει να σηκώσουν το βάρος μιας αλόγιστης ανάπτυξης προς όφελος ελάχιστων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, με αντίτιμο την καταστροφή του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του τουρισμού, που αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και πηγή ζωής για τους κατοίκους.
«Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση» σημαίνει ότι όλοι μοιραζόμαστε τα βάρη και τα οφέλη. Δυστυχώς, εκείνο το οποίο προωθείται είναι η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση εγκατάστασης, η επέλαση «επενδυτικών σχημάτων» με πρόσχημα την «ανάπτυξη» και η ακόμα μεγαλύτερη απλούστευση περιβαλλοντικών προϋποθέσεων.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:
1. Πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ όπως και λοιπών αδειοδοτήσεων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
2. Τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης ως προς τους τιθέμενους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ και την ανάλυση του βαθμού επίτευξης αυτών έως σήμερα από τους πλέον επίσημους φορείς.
3. Ενεργή συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαβούλευση της αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ικανός χρόνος διάρκειας αυτής ώστε να υποβληθούν τεκμηριωμένα οι απόψεις όλων των φορέων.
4. Αναθεώρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τόσο πριν την κατασκευή των έργων όσο και κατά την λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων. Να εξορθολογιστεί ο τρόπος απόδοσης αυτών των οικονομικών ωφελημάτων ώστε να κατευθύνονται συνολικά στις περιοχές που θίγονται από τα αιολικά έργα και όχι μόνο στις Κοινότητες που φιλοξενούν τις ανεμογεννήτριες.
5. Απαίτηση για τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
6. Απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε περιοχές όπως Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί και περιοχές Natura.
7. Να δημιουργηθεί «κουμπαράς» με μέρος από τα ακαθάριστα έσοδα για κάθε έργο ΑΠΕ, επιπλέον του ποσοστού που παρακρατείται ήδη ως αντισταθμιστικό όφελος, ώστε με το πέρας της κάθε επένδυσης ο κάθε Δήμος να μπορεί με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του τοπίου.
8. Την στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων για αποκεντρωμένη, καθαρή τοπική ενέργεια με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
9. Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρίες
10. Την απόσυρση των εν αχρηστία ανεμογεννητριών (παλαιών) από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και την υποχρέωση των εταιριών για την αποκατάσταση του ορεινού πεδίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στηρίζει τις δράσεις της επιτροπής αγώνα, των συλλόγων, φορέων, δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ζηρού και δεσμεύεται για την αποκατάσταση διαρκούς διαύλου επικοινωνίας με τον Δήμο, ώστε να δράσουν από κοινού με στόχο την επίτευξη του στόχου της αποτροπής εγκατάστασης φαραωνικού Αιολικού Πάρκου στα Θεσπρωτικά Όρη».