Πλυντηρίο σκευών Ο τύπος, η μορφή και το εύρος της επιχείρησης εστίασής σας
αποτελούν ορισμένους από τους πρωταρχικούς παράγοντες που θα κρίνουν και θα σας καθοδηγήσουν στην επιλογή του κατάλληλου πλυντηρίου σκευών.
Στην αγορά υπάρχουν λύσεις για κάθε απαίτηση και χρήση, ενώ
η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην προσθήκη
μιας σειράς καινοτόμων λειτουργιών και χαρακτηριστικών
Αναμφίβολα, η κλίμακα λειτουργίας μιας επιχείρησης μπορεί να «καταδείξει» τον τύπο πλυντηρίου που θα απαιτηθεί. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που κάνει «Χ» αριθμό κουβέρ έχει σαφώς πολλαπλάσιες ανάγκες εν συγκρίσει με ένα άλλο που κάνει τα μισά ή ακόμη και το ένα τρίτο αυτών! Επιπροσθέτως, ένας χώρος εστίασης στην κουζίνα του οποίου ψήνονται ποικίλα τυριά ή εν γένει λιπαρά φαγητά σε πιάτα και σκεύη είναι δεδομένο πως θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και ανάγκες σε επίπεδο πλυσίματος, σε σχέση με κάποια άλλη κουζίνα που βασίζει σημαντικό μέρος της λειτουργίας της λ.χ. στις σαλάτες και τις τηγανητές πατάτες. Επίσης, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή η ύπαρξη πολλαπλών εξαρτημάτων μπορούν να υποδείξουν τον τύπο του πλυντηρίου που θα χρειαστεί ένα εστιατόριο.
Εξυπακούεται πως η χρήση σημαντικού αριθμού ποτηριών προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου πλυντηρίου για ποτήρια και γυαλικά γενικότερα. Πιθανώς θα χρειαστεί ένα πλυντήριο μεγάλου μεγέθους στο πίσω μέρος της κουζίνας κι ένα κατά πολύ μικρότερο στην περιοχή του μπαρ, εάν εξυπηρετείται μεγάλο πλήθος πελατών εκεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτητα σε συνδυασμό με την ισορροπία στον όγκο όσων πρέπει να πλυθούν. Έτσι, λοιπόν, ένα πλυντήριο τύπου conveyor θεωρείται ιδανικό (όσο και απαραίτητο), προκειμένου να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα μεγάλους όγκους σκευών προς πλύσιμο που συναντώνται σε υψηλής απόδοσης κουζίνες. Τέτοιου είδους μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν περισσότερα από 2.000 πιάτα την ώρα!
Σημαντική βαρύτητα κατά την διαδικασία της επιλογής πρέπει να δίνεται και στο μενού της λειτουργίας, το οποίο χρήσιμο θα ήταν να είναι εύκολο και απλό, δίχως να νιώθει κάποιος πως οφείλει να διαθέτει Master Φυσικών Επιστημών ή Πυρηνικού Επιστήμονα προκειμένου να το διαβάσει για να θέσει το πλυντήριο σε λειτουργία!
Την ίδια στιγμή, πλυντήρια με μια πιο συμπαγή μορφή, εντοιχισμένα στον χώρο της κουζίνας και τοποθετημένα στον διευρυμένο χώρο του κεντρικού απορροφητήρα, θεωρούνται ιδανικά για την επίτευξη υψηλής απόδοσης σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις εστίασης. Τα συγκεκριμένα μοντέλα τροφοδοτούνται με ταχύτητα με τα σκεύη που πρέπει να πλυθούν και με ταχύτητα γίνεται και η αφαίρεσή τους, ώστε να γίνει άμεση χρήση τους στον χώρο της σάλας, της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού κριθεί αναγκαίο.
Απλώς, πρέπει να κάνει τη δουλειά του
Πρώτα και κύρια, ένα εστιατόριο απαιτεί από έναν κατασκευαστή πλυντήριου να του προσφέρει ένα πλυντήριο που να κάνει καλά τη δουλειά του: Να πλένει καθαρά και αποδοτικά! Το απόλυτο ζητούμενο από το μηχάνημα δεν είναι άλλο από τα, δίχως βρομιές, σημάδια και στίγματα, αποτελέσματα πλύσης! Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προκύψει μια σειρά από βελτιώσεις και ευρύτερες εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών πλυντηρίων πιάτων και εστιατορικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, ο μοναδικός –περίπου– τρόπος για μια πλύση δίχως στίγματα, θολότητα και βρομιές και με τον ελάχιστο βαθμό εμπλοκής του προσωπικού, είναι η συχνή χρήση της αντιστροφής όσμωσης.
Ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ομαλή απόδοση του πλυντηρίου είναι και η εκτενής εκπαίδευση του προσωπικού που θα επιφορτιστεί με τη χρήση του. Αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα απαιτούμενα βήματα, τις ακριβείς ποσότητες χημικών καθαριστικών, αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται εκ μέρους του κατασκευαστή.
Όπως τονίζουν, μπορεί το πλυντήριο που διαθέτει τη συγκεκριμένη λειτουργία να είναι πιο ακριβό, εντούτοις τα ποτήρια, τα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και κάθε άλλο σκεύος της κουζίνας βγαίνουν από το πλυντήριο εντελώς καθαρά, δίχως την παραμικρή κηλίδα, εξοικονομώντας στην επιχείρησή σας χρήματα, χρόνο και… χέρια (των εργαζομένων σας), αποφεύγοντας σπασίματα, χρήση πρόσθετων προϊόντων (λ.χ. καθαριστικά, γυαλιστικά κ.ά.), την αναγκαιότητα να ακολουθήσει νέος κύκλος πλύσης και βέβαια την αρνητική εικόνα που προκαλεί στους πελάτες ένα βρόμικο πιάτο, ποτήρι ή σερβίτσιο.
Ένα τελευταίο μοντέλο «έξυπνης» τεχνολογίας καταφέρνει να ακτινογραφεί και να ελέγχει τους κύκλους πλύσης, τη θερμοκρασία, τη χρήση και την ορθή αξιοποίηση των χημικών καθαριστικών, ενώ ταυτόχρονα ανιχνεύει και επισημαίνει λειτουργικά λάθη και αδυναμίες! Σήμερα, πλέον, οι προηγμένες ψηφιακές οθόνες προβάλλουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του δοχείου της πλύσης και του μπόιλερ ξεβγάλματος, αλλά και της κουζίνας, αξιοποιώντας εσωτερικά τα δεδομένα που προκύπτουν, ώστε να αυξάνει ο βαθμός αποτελεσματικότητας του ίδιου του πλυντηρίου.