Ποιοι κινδυνεύουν από το Brexit;

Γράφει ο Π. Μαρκέτος

Αρχισυντάκτης περιοδικού «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ»

Μήπως κινδυνεύουν από το Brexit όλοι οι άλλοι, πέραν των Βρετανών;

Οι ανησυχίες, τα ερωτήματα και οι επιφυλάξεις πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία πραγμάτωσης των αποτελεσμάτων του περίφημου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Μετά από τις 23 Ιουνίου του 2016 όπου και πρωτο-ανακοινώθηκε μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 το αργότερο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, το Brexit απασχολεί αρκετά τους σκεπτόμενους πολίτες κυρίως για το μέλλον του Βρετανικού Τουρισμού.

Ειδικά από τη στιγμή που η χώρα μας παραδοσιακά υποδέχεται ένα σημαντικό αριθμό Βρετανών τουριστών όλο τον χρόνο που σε απόλυτα μεγέθη συγκαταλέγονται ανάμεσα στην πρώτη τριάδα χωρών σε επίπεδο εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ύφος και τον οδικό χάρτη που θα σχετίζεται με το Brexit βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως πολλοί εικάζουν ωστόσο, το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να ανακύψει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που θα αφορούν τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι Βρετανοί εάν θέλουν να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων τους, όλο το χρόνο.

Αρκετοί μάλιστα τουριστικοί παράγοντες σε διεθνές επίπεδο, κάνουν λόγο για εικόνες χάους στα Βρετανικά αεροδρόμια. Εάν σε αυτόν το συλλογισμό προστεθεί και η υπόθεση ότι η Αγγλία έχει οδηγηθεί σε έξοδο από την διεθνή πολιτική Open Skies -που προϋποθέτει την απελευθέρωση των κανόνων και των κανονισμών της διεθνούς αεροπορικής βιομηχανίας-, τότε τα προβλήματα οξύνονται.

Δεν λείπουν όσοι περιγράφουν με… μελανά χρώματα καθηλωμένα αεροσκάφη στα βρετανικά αεροδρόμια είτε ακόμη και αδυναμία τους να διέλθουν στον εναέριο χώρο κρατών-μελών της Κοινότητας.

Πολλοί κάνουν λόγο και για την ενδεχόμενη αναγκαιότητα των κατόχων Βρετανικών διαβατηρίων να προμηθευτούν visa για την είσοδό τους σε μια χώρα της Ε.Ε. κίνηση, που συνοδεύεται από χρόνο, γραφειοκρατία, και φυσικά κόστος.

«Οπότε, οι Βρετανοί δείχνουν από χέρι χαμένοι…», εικάζουν αρκετοί, στηριζόμενοι σε περίσσεια επιφανειακή -ου μη και καφενειακής λογικής- ανάλυση.

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν οι ξένοι τουρίστες στην Μ. Βρετανία το 2017!

Αμ δε! Προ ημερών δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία, τα οποία δύνανται να αποτελέσουν βάση για γόνιμο προβληματισμό, ενδεχομένως και για μια αντιδιαμετρική θεώρηση των πραγμάτων. Έγκαιρα δε, πριν βρεθούμε προ (αρνητικών) εκπλήξεων. Και εξηγούμαι:

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής της Μεγάλης Βρετανίας (Office for National Statistics – ONS), τα μεγέθη που σχετίζονται με τους ξένους τουρίστες που επισκέφτηκαν το… Νησί, κινήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ για το 2017.

Συγκεκριμένα, πέρυσι επισκέφτηκαν την Αγγλία περισσότεροι από 39,2 εκατομμύρια ξένοι, μέγεθος ενισχυμένο κατά 4% εν συγκρίσει με το 2016. Τα έσοδα επίσης προέκυψαν για την Βρετανική οικονομία, ξεπέρασαν τις 24,5 δισεκατομμύρια λίρες! Ποσό που είναι αυξημένο κατά 9% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο μέγεθος του 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας