H Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 2021-2025.
Ωστόσο, επί των όρων, περιορισμών και κατευθύνσεων πρότεινε να συμπεριληφθούν και τα εξής:
– Για τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να δίνονται κίνητρα ώστε να μην εγκαθίστανται σε Προστατευόμενες Περιοχές, σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και σε Βοσκοτόπους όπου υπάρχει παραδοσιακή εκτατική κτηνοτροφία. Οι περιοχές των Βοσκοτόπων που θα προκύψουν από τα Σχέδια Διαχείρισης των Βοσκοτόπων θα πρέπει να προστατευτούν και να μην δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν σχετίζονται με τη κτηνοτροφία. Για τις ΑΣΠΗΕ θα πρέπει να δίνονται κίνητρα ώστε να μην εγκαθίστανται σε περιοχές άνω των 800 μέτρων.
– Στις πιλοτικές υποστηρικτικές μελέτες που αφορούν τις ΑΠΕ θα πρέπει να περιληφθούν μελέτες από τις οποίες θα προκύψει η φέρουσα ικανότητα για εγκατάσταση ΑΠΕ στις Προστατευόμενες Περιοχές, σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και σε Βοσκοτόπους καθώς και ο υπολογισμός του κατακερματισμού τους, η αλλοίωση της δομής τους, και των λειτουργιών τους από τις υφιστάμενες ΑΠΕ.
– Κατά την απλοποίηση της αδειοδότησης και επιτάχυνση των διαδικασιών των ΑΠΕ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προστασία των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000 (Natura), των περιοχών προστασίας για το νερό (σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ), η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και οι περιοχές που διέπονται από ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, είτε περιβαλλοντικό, είτε χωροταξικό / πολεοδομικό έτσι ώστε να μην μειώνει την έκτασή τους, να μην τις κατακερματίζει, να μην αλλοιώνει την δομή τους και τις λειτουργίες τους και να μην καθυστερεί ή διακόπτει την επίτευξη των στόχων για τις ανωτέρω περιοχές. Πρέπει να γίνει η καταγραφή των ανωτέρω περιοχών σε ψηφιακή μορφή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, από την κεντρική διοίκηση, ώστε οι επενδυτές να επιλέγουν από την αρχή περιοχές οι οποίες δεν θα τους επιβραδύνουν στην διαδικασία της αδειοδότησης και επίσης θα χρειάζονται μειωμένο αριθμό δικαιολογητικών.
– Κατά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων θα πρέπει τα απόβλητα των κατασκευών και κατεδαφίσεων να διακινούνται μέσα από το σύστημα και να προβλέπεται στο προϋπολογισμό των έργων το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων.
– Κατά την υλοποίηση των έργων, εκτός του ότι θα πρέπει να συμβάλουν τα έργα στο μετριασμό της ανθρωπογενής κλιματικής αλλαγής, τα έργα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα και στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή όπως είναι η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η αύξηση της θερμοκρασίας, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.
– Στις δασικές περιοχές πρέπει να δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση μόνο υπόγειων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
– Στις περιβαλλοντικές συνιστώσες – δείκτες που θα παρακολουθούνται πρέπει να υπάρχει και η καταγραφή των ΑΠΕ και των κτιρίων που αναβαθμίζονται τα οποία είναι προσαρμοσμένα στην Κλιματική Αλλαγή.
– Στις περιβαλλοντικές συνιστώσες – δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθούνται είναι για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000: η καταγραφή της μείωσης της έκτασης των περιοχών, ο κατακερματισμός των περιοχών, η καθυστέρηση επίτευξης των στόχων διατήρησης, η μείωση του πληθυσμού των ειδών και του βαθμού διατήρησης των βιοτόπων από τις υποδομές των μεταφορών.
– Στις περιβαλλοντικές συνιστώσες – δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθούνται είναι οι ποσότητες των αποβλήτων από την αναβάθμιση των κτιρίων, οι οποίες διακινούνται μέσα από το σύστημα που παρακολουθεί ο ΕΟΑΝ.
– Στις περιβαλλοντικές συνιστώσες – δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθούνται είναι το ποσοστό του μήκους των υπόγειων ηλεκτρικών δικτύων, το οποίο βρίσκεται σε δασικές περιοχές.