Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται στις επιχειρήσεις, τους σεφ και τις κουζίνες εν γένει να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν στα μενού και τα πιάτα τους υγιεινές πρώτες ύλες, οι οποίες θα είναι φρέσκες, θα περιέχουν χαμηλά επίπεδα ζάχαρης κι αλατιού και, φυσικά, περιορισμένη ποσότητα μπαχαρικών. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλικής κουζίνας, που θεωρείται αρκούντως φιλική προς τους μικρούς φίλους, οι οποίοι συνήθως… τιμούν με ξεχωριστή χαρά κι ευχαρίστηση τα πιάτα της. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται αναγκαίο για μια επιχείρηση του κλάδου της μαζικής εστίασης η επεξεργασία του παιδικού μενού να γίνεται με ξεχωριστή προσοχή, ώστε να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των γονιών και των ίδιων των νεαρής ηλικίας πελατών. Σε αυτή τη λογική, μπορεί να αξιοποιηθούν τα μικρότερα μεγέθη και σχήματα ζυμαρικών, προκειμένου να αποτελέσουν ικανοποιητική βάση για μια παιδική μερίδα. Εάν σε αυτήν προστεθεί μια απλή στην προετοιμασία κι εκτέλεση σάλτσα ντομάτας, με λίγο κρεμμύδι κι ελάχιστο σκόρδο, το γευστικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα εγγυημένο.
Το παιδικό μενού χρήσιμο θα ήταν να περιλαμβάνει μια μικρών διαστάσεων σαλάτα, προκειμένου να αποτελεί μια ολοκληρωμένη, απόλυτα γευστική, υγιεινή, εύκολη στην προετοιμασία και θρεπτική πρόταση! Έτσι πληροί και τις προδιαγραφές που θέτουν οι γονείς, δίνοντας αποτελεσματική απάντηση στις health conscious ανησυχίες τους. Ψηλά στη λίστα των γευστικών προτιμήσεων των παιδιών βρίσκεται κι η πίτσα, η οποία δεν παύει να συνοδεύεται από τη σχετική φημολογία περί… ένοχης απόλαυσης. Βέβαια, δεν λείπουν κι οι μελέτες που καταδεικνύουν πως, όταν μια οικογένεια δειπνεί σε ένα εστιατόριο, συνήθως, οι γονείς αναζητούν κι, εν τέλει, επιλέγουν πιάτα τα οποία διασφαλίζουν στα παιδιά-καταναλωτές την απόλαυση.
Η μέγιστη πρόκληση ενός παιδικού μενού είναι να διατηρεί ικανοποιημένους τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς τους!
Σε αυτό το πλαίσιο, η πίτσα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων γευστικών επιλογών. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης επανασχεδιάζουν τις συνταγές τους στην πίτσα, προκειμένου να ενδυναμώσουν την υγιεινή πλευρά της. Για παράδειγμα, μια πίτσα η οποία διαθέτει ως topping φρεσκοκομμένες ντομάτες, αυτομάτως διασφαλίζει χαμηλά επίπεδα ζαχάρου και λιπαρών, ενώ όταν διαθέτει λαχανικά στη σύνθεσή της, αποτελεί και πηγή πρωτεΐνης. Επιπροσθέτως, ένα εστιατόριο μπορεί να διαθέτει ποικίλα μεγέθη, ώστε κάθε μέλος μιας οικογένειας να είναι σε θέση να επιλέγει τα επιθυμητά toppings, δίχως να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα μέλη, απολαμβάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ασκήσεις ισορροπίας!
Όταν η συζήτηση φτάνει στο επίμαχο ζήτημα του παιδικού μενού, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δεν είναι άλλη από το να διασφαλίσει ο εστιάτορας πως το περιεχόμενό του θα εμφανίζεται ευχάριστο όσο και θελκτικό τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Η εν λόγω άσκηση ισορροπίας, ενδεχομένως, να απαιτεί την προσθήκη περισσότερο θρεπτικών στοιχείων στα γεύματα, ώστε να είναι χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι οι γονείς, και προσφορά δελεαστικού ή συναρπαστικού επιδορπίου, που θα κάνει τα παιδιά να αδημονούν να φτάσουν στο σημείο εκείνο να το καταναλώσουν, αφού πρώτα βέβαια έχουν φάει τα λαχανικά τους! Γιατί έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά πάντοτε καταφέρνουν να διατηρούν τον απαιτούμενο χώρο, προκειμένου να γευτούν το προσφερόμενο επιδόρπιο.
Μάλιστα, καθώς, συνήθως, αποτελεί το πλέον αγαπημένο μέρος του γεύματος, οι επαγγελματίες εστιάτορες οφείλουν να δίνουν αυξημένο βαθμό σημασίας, ώστε να μην απογοητεύουν τους μικρούς φίλους. Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι η καινοτομία παραμένει ζητούμενο, πολλά παιδιά επιλέγουν να καταναλώνουν τρόφιμα και πιάτα τα οποία γνωρίζουν και αγαπούν. Οπότε, κι αυτή η πτυχή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ανάλογου μενού. Εάν, ωστόσο, επιλέξετε να πρωτοτυπήσετε με τις προσφερόμενες γευστικές προτάσεις του παιδικού σας μενού, φροντίστε, τουλάχιστον, να φυλάξετε το καλύτερο για το τέλος, ώστε να καταναλωθεί με χαρά το γεύμα που θα έχει προηγηθεί!
Χάσμα γενεών; Κι όμως, καλύπτεται!
Πολλοί επαγγελματίες θεωρούν πως ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους δημιουργίας ενός παιδικού μενού είναι, απλώς, επιχειρώντας μια παράλλαξη του αντίστοιχου που απευθύνεται κι αφορά τους ενήλικους και, φυσικά, τους γονείς. Μάλιστα, οι εν λόγω εστιάτορες θεωρούν πως κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν τη συνέχεια, όσο και συνέπεια, τόσο του brand όσο και της γευστικής εξειδίκευσης που προσφέρουν, και δη για κάθε ηλικία πελατών. Όπως υπογραμμίζεται σε σειρά μελετών, τα παιδιά πολλές φορές θέλουν να αισθάνονται μεγάλοι, για αυτό κι ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικό να τους προσφέρετε κάτι που προσομοιάζει με ό,τι επιλέγουν να γευτούν οι γονείς τους.
Αποφύγετε, όμως, να ακολουθήσετε ιδιαίτερα… εξεζητημένα twists ή να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικά προχωρημένες, υπερβολικά καυτερές ή παράξενες πρώτες ύλες. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν τα μενού να είναι απλοποιημένα, ισορροπημένα, όσο και προσεγμένα, σε επίπεδο θρεπτικών στοιχείων και πρώτων υλών. Εάν προσθέσετε και το στοιχείο της έκπληξης ή του ενθουσιασμού, τότε η επιτυχία θεωρείται δεδομένη. Παιδικό Μενού