Η Eurostat δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία για τον χειμερινό τουρισμό στην Ευρώπη την σεζόν 2018-2019 και ενώ σχεδόν παντού καταγράφεται άνοδος η ελληνική επίδοση στον τομέα είναι μάλλον αποκαρδιωτική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με την περίοδο 2017-2018 καταγράφηκαν εντός της ΕΕ 18,9 εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις τουριστών σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με ποσοστό αύξησης 2,6%. Ο χειμερινός τουρισμός είχε ανοδική πορεία στις 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ, δηλαδή σχεδόν σε όλες, ακόμα και σε αυτές που δεν φημίζονται για τα τουριστικά τους θέλγητρα.
Μόνο δύο χώρες είχαν μείωση στον χειμερινό τουρισμό και δυστυχώς η μία είναι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η Μάλτα είχε μείωση 3,5% και η Ελλάδα 8,3%… Αντίθετα η υψηλότερη άνοδος καταγράφηκε στην Ρουμανία με 8,6%, στην Κροατία με 7,4% και στην Πολωνία με 7,3%.
Οι δημοφιλείς προορισμοί της Ευρώπης για τουρίστες που ταξιδεύουν εκτός των συνόρων της χώρας τους είναι η Ισπανία η οποία κατέλαβε το 20% των διανυκτερεύσεων, η Ιταλία και η Βρετανία που είχαν και οι δύο από 12%, η Αυστρία έλαβε το 10% και η Γερμανία με την Γαλλία από 9%. Αυτές οι έξι χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έχουν σχεδόν τα τρία τέταρτα, το 72% συγκεκριμένα, του συνόλου των διανυκτερεύσεων την χειμερινή περίοδο που μας πέρασε, εντός πάντα της ΕΕ.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφές ότι πολλά πρέπει να γίνουν στην χώρα μας για να αντιστραφεί αυτή η εικόνα για την χειμερινή τουριστική περίοδο. Η Ελλάδα καταλαμβάνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από ορεινούς όγκους με μοναδικές ομορφιές που μένουν τουριστικά αναξιοποίητες, ή οπωσδήποτε δεν αξιοποιούνται στο μέγεθος που θα έπρεπε.
Συχνά γίνονται αναφορές από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά και από τους φορείς του τουρισμού για την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την πολύπλευρη εξέλιξη του, ώστε και η εποχικότητα να μειωθεί και η ποιότητα να ανέβει. Οι επιδόσεις της περασμένης σεζόν δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο. Ευχή όλων φυσικά είναι στην χειμερινή σεζόν που διανύουμε τώρα οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου να είναι πολύ καλύτερες, αλλά οπωσδήποτε η βελτίωση δεν θα έρθει από μόνη της.