Κόνσολας, παράνομες ξεναγήσεις

Στην ανάγκη να θωρακιστεί η ταυτότητα του έλληνα ξεναγού και να προστατευθεί ο τουρισμός από τις παράνομες ξεναγήσεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, στη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθηνών.

Ο πρόεδρος κ. Κρίτων Πιπέρας και τα μέλη του Δ.Σ. κατέθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων και τις οικονομικές συνέπειες που έχει για τον ελληνικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα θέματα της ασφάλειας, της εντατικοποίησης των ελέγχων για τις παράνομες ξεναγήσεις με παράλληλη επιβολή κυρώσεων, καθώς και της κατοχύρωσης νέας ασφαλέστερης ταυτότητας ξεναγών.

Ο υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος επιβάλλει την υιοθέτηση κανόνων ευταξίας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και το πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η σύσκεψη εργασίας με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για το ζήτημα των παράνομων ξεναγήσεων, αλλά και το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού της τουριστικής αστυνομίας

«Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί και να προστατευτεί το επάγγελμα των ξεναγών, που αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και συνεπακόλουθα την οικονομία της χώρας», τόνισε ο κ. Κόνσολας.  «Αποδείξαμε την προσήλωσή μας σε αυτό το στόχο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως το άνοιγμα της Σχολής Ξεναγών της Θεσσαλονίκης και η λειτουργία του 2ου έτους της Σχολής Ξεναγών Αθηνών μετά από 9 χρόνια», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Τουρισμού. 

«Πληγή» οι παράνομες ξεναγήσεις

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθηνών είχε πρόσφατα καλέσει τους εκπροσώπους του τουριστικού Τύπου σε μια ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας που στόχο είχε να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί στο έργο τους και το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με τις παράνομες ξεναγήσεις.

Άνθρωποι, αλλοδαποί συνήθως που διαμένουν στην χώρα μας, και που δεν διαθέτουν καμία απολύτως πιστοποίηση, αναλαμβάνουν να «ξεναγήσουν» τουρίστες ακόμη και στην Ακρόπολη, δίνοντας ελλιπείς ή και λάθος ιστορικές πληροφορίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάνουν πάρα πολλά αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ευνόητο είναι πως αυτή την αρνητική εικόνα την μεταφέρουν κατόπιν οι τουρίστες στις χώρες τους, με ό,τι ζημιά αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό τουρισμό.

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαχείριση του πλήθους των τουριστών που επισκέπτονται την Ακρόπολη τους θερινούς μήνες και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, ώστε να γίνει πιο εύκολη και πιο ασφαλής η προσέλευση των τουριστικών λεωφορείων για την επιβίβαση και αποβίβαση των επισκεπτών.

tags, Αθήνα, παράνομες ξεναγήσειςΆλλα σοβαρά ζητήματα που επισημάνθηκαν ήταν το tagging, κοινώς τα συνθήματα και τα γκράφιτι στους τοίχους της πρωτεύουσας, που τα βρίσκουμε ακόμη και στους πλέον κεντρικούς δρόμους, όπως πχ στην αγγλικανική εκκλησία που βρίσκεται μια «ανάσα» από την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή. Τέλος υπάρχει το ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα των σκουπιδιών που δεν αφορά βεβαίως πρωτίστως τον τουρισμό, αλλά την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων της πρωτεύουσας, ταυτόχρονα όμως, δίνει πολλές φορές μια τριτοκοσμική εικόνα στο κέντρο της Αθήνας που δεν τιμάει καθόλου την χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας