Παράνομη η επέκταση εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με επιχειρηματίες και φορείς του Τουρισμού να αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, που μέσω των Ενώσεων ανήκουν στην ΠΟΞ, αριθμητικά δεν ξεπερνούν το 50%, του συνόλου.
Πρόκειται για ένα ποσοστό που απαιτεί ο νόμος ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αυτά, δεν είναι Ξενοδοχοϋπάλληλοι και δεν εμπίπτουν στην ΣΣΕ, λόγω ειδικότητας.
Σε δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, θα προχωρήσουν επιχειρηματίες του τουρισμού ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι και το υπουργείο Εργασίας δεν προχώρησε τον Αύγουστο στην κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ.
Η μερίδα αυτή των εργαζόμενων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και όσων Ενώσεων Ξενοδόχων, παρείχαν την λίστα με τα μέλη τους και τα σχετικά στοιχεία, αντιστοιχούσε στο 30% του συνόλου, ενώ, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, τον Σεπτέμβρη ήταν στο 50%, διαδικασία, η οποία ωστόσο γεννά ερωτηματικά. Αντιθέτως, τα ξενοδοχεία που εφάρμοζαν κάποια σύμβαση, θα έχουν μια επιβάρυνση της τάξης του 10% στο εργασιακό τους κόστος. Επίσης, έντονο πρόβλημα, έχουν και τα ξενοδοχεία που έχουν προγραμματίσει και έχουν δεσμευτεί με συμβόλαια να λειτουργήσουν το Χειμώνα, ενώ όλα τα ξενοδοχεία θα επιβαρύνουν αναδρομικά για το 2018, τις αυξήσεις.