Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα ο κλάδος του Επισιτισμού – Τουρισμού. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής έγινε στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λασίθι, παραλία Κατερίνης, Πάτρα, Ρόδο, Σάμο, Χανιά, Λάρισα κ.ά.).
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει ότι “συμπαραστέκεται και στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται για τα ρεκόρ επισκεψιμότητας τουριστών στη χώρα μας, έρχεται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της να τσακίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Ε.Κ.Α απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και να σταματήσει τον κρατικό παρεμβατισμό στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο περιεχόμενο των Σ.Σ.Ε καταργώντας θεμελιώδεις αρχές και κανόνες των συλλογικών ρυθμίσεων”.
Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, κ. Γιάννη Δούκα, παραβρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση, μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας. Μετά τη συγκέντρωση, ο κ. Δούκας έκανε την παρακάτω δήλωση: “Η Λαϊκή ενότητα στηρίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των πολλών ανέργων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού.
Η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να περνάει μέσα από την καταστρατήγηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος.
Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να επαναφέρει σε ισχύ τη ρύθμιση για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η κατ’εξοχήν καταστρατήγηση γίνεται στα ξενοδοχεία καθώς η ΣΣΕ εφαρμόζεται μόλις σε 90 από τα 9.900 που υπάρχουν στη χώρα.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να πάψουν να είναι ‘εγκλωβισμένοι’ και να μη θεωρούνται ούτε καν άνεργοι οι απολυμένοι των ξενοδοχείων που έκλεισαν, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και να ενταθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και των ασφαλιστικών οργανισμών ώστε να παταχθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει επιβάλλει συνθήκες γαλέρας και υποχρεώνει σε απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, ωράρια εργασίας, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας”.
Σημειώνεται ότι Τρίτη 18 Ιουλίου έγινε κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, για τη μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης και μια εβδομάδα νωρίτερα (10 Ιουλίου) έγινε παρέμβαση στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στις 11 Ιουλίου κοινή συγκέντρωση ξενοδοχοϋπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων στην Ερμού και στις 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Τουρισμού.