Η Υψηλού Επιπέδου Συνεδρίαση  του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό με πρόεδρο την Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, κα Έλενα Κουντουρά  πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι.  Με πρωτοφανή συμμετοχή 45 χωρών, η κορυφαία αυτή συνάντηση  σηματοδότησε την 100η Επετειακή Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Οργανισμού, και  κατέληξε στην υιοθέτηση Δήλωσης Πολιτικής  για την βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

Στις εργασίες συμμετείχαν  15 Υπουργοί και περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κυβερνητικών φορέων, διεθνείς φορείς και οργανισμοί, και  παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας των χωρών μελών και συνεργατών του ΟΟΣΑ. Από πλευράς ελληνικής αντιπροσωπείας ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κ. Γιώργος Τζιάλλας ήταν ο συντονιστής της ειδικής ενότητας για την συνολική κυβερνητική προσέγγιση στον τουρισμό “Whole of government approach» και παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Στόχος της συνδιάσκεψης ήταν   να  θέσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή  εθνικών τουριστικών πολιτικών διεθνώς,  και  να καθιερώσει έναν ευρύ ανοικτό διάλογο και διαρκή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, θεσμών, οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα, και της κοινωνίας   για τη  βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

Η κα Κουντουρά, ως πρόεδρος της Συνάντησης, εγκαινίασε τις εργασίες της και στην εναρκτήρια  ομιλία της  ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην  πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων διεθνώς, καθώς ωθεί  στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, διαχέοντας τα οφέλη σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε  τους υπουργούς, εκπροσώπους φορέων, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παγκοσμίως.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ,  κ. Αngel Gurría χαιρέτισε θερμά την ελληνική Προεδρία και την ευρεία  συμμετοχή, και ανέδειξε τη σημασία του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία.

Η κα Κουντουρά προήδρευσε στις συνεδριάσεις του διημέρου και παρουσίασε το κείμενο της Δήλωσης  Πολιτικής που υιοθέτησαν οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και οι συνεργαζόμενες χώρες για τις τουριστικές πολιτικές στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Δήλωση, αναγνωρίζεται η κυρίαρχη σημασία του τουρισμού ως «κινητήρια δύναμη για την οικονομική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Τονίζεται η ανάγκη  ο τουρισμός να συμπεριλαμβάνεται στη διαμόρφωση και άσκηση της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής με συντονισμό σε όλα τα επίπεδα για  την υποστήριξη των χωρών στην τουριστική ανάπτυξη και με στόχο την ισόρροπη διάχυση των οφελών, την καταπολέμηση των  ανισοτήτων και για πιο ανθεκτικές οικονομίες.

Σύμφωνα με τη Δήλωση, οι κυβερνήσεις πρέπει να  εργάζονται για να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και συνεκτικές τουριστικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες χωρών και τοπικών κοινωνιών.

Τονίστηκε η ανάγκη μακροπρόθεσμων στρατηγικών στον τουρισμό ιδιαίτερα για τη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας, για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία,  για πιο αποτελεσματικές επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον  και για την  ενίσχυση των εξαγωγών.

Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Κουντουρά συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, κ. ΑngelGurría, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές σύσφιξης της συνεργασίας με τον Οργανισμό για τον ελληνικό τουρισμό. Ο κ.Gurría αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παγκόσμια δύναμη στον τουρισμό και εξήρε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής τουριστικής πολιτικής για την προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Επίσης παραχώρησε από κοινού συνέντευξη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, κ. Alain Dupeyras, στα γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν τις εργασίες της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης.

Η Ελληνική Προεδρία ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή 100η επετειακή συνεδρίαση της Επιτροπής του Τουρισμού του ΟΟΣΑ, η οποία άνοιξε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Τζιάλλα. Ο κ. Τζιάλλας παρουσίασε στην Επιτροπή Τουρισμού τις βασικές αρχές της Δήλωσης Πολιτικής του ΟΟΣΑ για τον τουρισμό και  παρουσίασε τα συμπεράσματα των θεματικών ενοτήτων της Συνδιάσκεψης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε εισάγετε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε εισάγετε το όνομά σας